Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

3E και ΔΕΗ συντηρούν το ΧΑ στις 635 μονάδες

Ανοδικά επιχειρείται να συντηρηθεί το ΧΑ παρά το αρνητικό περιβάλλον που καλλιεργείται από μερίδα Γερμανών πολιτικών. Ενισχύονται CCH, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Μυτιληναίος, Jumbo. Πτώση 25% στη Λαϊκή μετά την εισαγωγή νέων μετοχών.

Σε πολύ αντίξοο περιβάλλον και με αρκετούς κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και ΜΜΕ να παίζουν δυνατά το χαρτί της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ξεκινά σε λίγο η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Angela Merkel.

Στο Χ.Α. επιχειρείται να προεξοφληθούν όσα θα προκύψουν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να αντιδρούν από τα χαμηλά προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης από τις 626,83 μονάδες αντέδρασε (περίπου στις 11:00) έως τις 634,49. Αντίστοιχα, ο FTSE 20 από τις 227,23 έως τις 230,35 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 4,6 εκατ. ευρώ στις 11:15, με υψηλότερο τζίρο 1,8 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ και 1 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ. Λιγότερες συναλλαγές σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Cyprus Popular Bank.

Το ενδιαφέρον είναι πως η προσπάθεια αυτή στο Χ.Α. επιχειρείται την ώρα όπου σε πολλά γερμανόφωνα ΜΜΕ επικρατούν φοβικοί έως ακραίοι τίτλοι και θέματα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η σε γενικές γραμμές έγκυρη Handelsblatt έχει ως δεύτερο θέμα το ενδεχόμενο της εξόδου των Ελλήνων από την ευρωζώνη, σενάριο που θεωρείται πιθανό, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως ό,τι διαδραματίζεται στο Βερολίνο και αφορά την Ελλάδα επηρεάζει άμεσα τις αγορές των άλλων «ευαίσθητων» ευρωπαϊκών κρατών-μελών. Δεν είναι τυχαίο, σημείωνε έμπειρη χρηματιστηριακή πηγή, πως την ώρα όπου Γερμανοί πολιτικοί και αρκετά ΜΜΕ προτάσσουν το χαρτί ή παίζουν τον εκβιασμό ενός Grexit, «τσιμπάνε» και πάλι τα spreads των ισπανικών ομολόγων.

Από αυτήν την άποψη, έχει δίκιο ο Έλληνας πρωθυπουργός και βεβαίως δύσκολα θα ληφθεί απόφαση που θα περιέχει τον κίνδυνο να παρασυρθούν η Ισπανία και η Ιταλία. Τόσο ο Mariano Rajoy, όσο κυρίως και ο Mario Monti έχουν καταστήσει σαφή αυτόν τον κίνδυνο προς τη γερμανική πλευρά.

Στα καθ’ ημάς, πάλι, σημαντικές πιέσεις δέχονται οι μετοχές της Κύπρου, κυρίως όμως της CPB. Ειδικότερα για τη CPB, το Χρηματιστήριο Αθηνών ενέκρινε την εισαγωγή 1,799 δισ. νέων κοινών ονομαστικών που προέκυψαν από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και την προσφορά για εθελοντική ανταλλαγή αξιογράφων κεφαλαίου. Εγκρίθηκε επίσης η εισαγωγή 12,6 εκατ. κοινών μετοχών της Τηλέτυπος.

Ανοδικά κινούνται οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, με την Coca Cola Hellenic να βάζει πλάτη και σήμερα, τη ΔΕΗ να κυμαίνεται στα 2,62 ευρώ, τη Βιοχάλκο στα 2,02 ευρώ, τον Μυτιληναίο στα 2,24 ευρώ. Στο 1,36 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 1,37 ευρώ της Alpha Bank και στο 0,706 ευρώ της Eurobank.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου «Όλα ανοιχτά για την Εμπορική Τράπεζα» αναφέρονται λεπτομέρειες για τη διαδικασία εκχώρησης της Εμπορικής αλλά και για το Δ.Σ. της Credit Agricole που συγκαλείται τη Δευτέρα. Στον Εκηβόλο έχουμε ανεβάσει από χθες την τεχνική εικόνα της μετοχής και των τριών διεκδικητών της Εμπορικής Τράπεζας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v