Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Διαβάζει" τα μηνύματα από Βερολίνο

Από την περιοχή των 635 μονάδων το Χ.Α. παρακολουθεί όσα διαδραματίζονται στο Βερολίνο. Κέρδη για Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ αλλά και Alpha Bank, ΜΟΗ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Τιτάν. Μέτριος ο όγκος συναλλαγών.

Η αποκωδικοποίηση της γερμανικής στάσης θα επηρεάσει άμεσα το Χ.Α. Αυτό σημείωναν νωρίτερα χρηματιστηριακοί κύκλοι, την ώρα που παρακολουθούσαν την υποδοχή Μέρκελ στον Σαμαρά, καταγράφοντας μια μετακίνηση των ΜΜΕ προς ηπιότερες κριτικές.

Λογική η στάση αναμονής που ακολουθείται κυρίως από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες στο Χ.Α., με βασικούς δείκτες και μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα. Πέριξ των 635 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 230 μονάδων ο FTSE-20, με σημαντικές στηρίξεις από αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους.

Όμως, σε ανάλογη κατάσταση αναμονής βρίσκονται κι όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές αγορές, με εμφανέστερη τη νευρικότητα της ισπανικής και δευτερευόντως της ιταλικής.

Αίσθηση προκάλεσε, λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας πως η ρήτρα ύφεσης στο ελληνικό μνημόνιο «δεν είναι νομικά δεσμευτική».

Ελαφριά μετακίνηση προς ηπιότερη θέση καταγράφεται σε σχέση με προηγούμενα άρθρα στη Handelsblatt. Γνώστες του παιχνιδιού αποδίδουν αυτήν τη διελκυστίνδα στο εσωτερικό της γερμανικής σκηνής και στην ύπαρξη δύο πόλων.

Εκτενής αναφορά γι' αυτούς τους δύο πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς πόλους στο εσωτερικό της Γερμανίας γίνεται στο σημερινό φύλλο του «Μετόχου» (τ. 753) με τον εύγλωττο τίτλο «Η Ελλάδα ‘μπαλάκι’ των γερμανικών εκλογών».

Στο ταμπλό όλα αυτά, κυρίως όμως η ερμηνεία στον… χρησμό της Άγκελα Μέρκελ, αποτυπώνονται με ιδιαίτερη προσοχή. Οι συναλλαγές μέτριες στα 8,3 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 13.20, με 2,1 εκατ. στον ΟΤΕ και περίπου 2 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ.

Από το μέτωπο των τριών διεκδικητών της Εμπορικής, σταθερές η Εθνική στο 1,35 ευρώ, η Eurobank στο 0,701 ευρώ και κατά 1,46% υψηλότερα στο 1,39 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank.

Στηρίξεις από CCH (14,68 ευρώ) αλλά και από ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Τιτάν. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Frigoglass, Eurobank Properties, J&P ΑΒΑΞ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v