Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Κοντά σε συμφωνία για σχέδιο κεφαλαιακής στήριξης του, βρίσκεται ο ταξιδιωτικός οργανισμός Thomas Cook Group, με τη μετοχή του να «βυθίζεται» 45%. Για τέταρτη φορά τους τελευταίους 13 μήνες υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για τα κέρδη η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler.

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, μετά το χθεσινό αρνητικό κλείσιμο. Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωσε ότι «βλέπει» παρατεταμένη αναιμική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διατηρείται σταθερός, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,3%, στο Παρίσι ο CAC βρίσκεται σε θετικό έδαφος (+0,6%), στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται υψηλότερα κατά 0,2%, όπως και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ. O πανευρωπαίκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,2%.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι «η οικονομία της ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενα ρίσκα που απορρέουν από τις εμπορικές εντάσεις, το Brexit και την Ιταλία».

Το Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,3% τη φετινή χρονιά από 1,9% το 2018, ενώ αναμένεται να ανακάμψει στο 1,6% το 2020.

Επισημαίνει ακόμα ότι το ευρώ παραμένει σχετικά υποτιμημένο, παρά την μικρή άνοδο που σημείωσε την περασμένη χρονιά. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στις χώρες με μεγάλα πλεονάσματα, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να επενδύσουν περισσότερο για να βοηθήσουν να εξισορροπηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία.

Στο εταιρικό μέτωπο, κοντά σε συμφωνία για ένα σχέδιο κεφαλαιακής στήριξης του βρίσκεται ο ταξιδιωτικός οργανισμός Thomas Cook Group. Η μετοχή του κάνει «βουτιά» 45%.

Ο όμιλος βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον βασικό του μέτοχο Fosun Tourism Group και τις τράπεζες που τον στηρίζουν για τους όρους μιας ένεσης ρευστότητας με την εισροή "φρέσκου" χρήματος την αναχρηματοδότηση των δανείων του. Η συμφωνία αναμένεται να συμπεριλαμβάνει την πώληση δραστηριοτήτων του Thomas Cook. 

Για τέταρτη φορά τους τελευταίους 13 μήνες υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για τα κέρδη η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler. Η εταιρεία έχει κρατήσει στην άκρη χρήματα για να καλύψει τη ρύθμιση για τις εκπομπές ρύπων από πετρελαιοκίνητα οχήματα καθώς και για τις ανακλήσεις που σχετίζονται με τους αερόσακους Takata.

Η γερμανική κατασκευάστρια επιχείρηση των αυτοκινήτων Mercedes ενημέρωσε ότι θα έχει λειτουργική ζημία το δεύτερο τρίμηνο και πως τα αποτελέσματα του 2019 θα είναι σημαντικά χαμηλότερα από πέρυσι, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για ευρέως αμετάβλητη επίδοση. Η μετοχή της έφτασε να υποχωρεί έως 4,5%.

Την ίδια ώρα, εγκρίθηκε την Πέμπτη από τη γαλλική Γερουσία ο ψηφιακός φόρος σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Ο συντελεστής ορίστηκε στο 3% σε έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες στη Γαλλία, όταν η εταιρεία εισπράττει πάνω από 25 εκατ. ευρώ στη χώρα και πάνω 750 εκατ. παγκοσμίως.  

Οπως μετέδωσε το Reuters, θα επιβληθεί αναδρομικά από τις αρχές του 2019, ενώ το Παρίσι σημειώνει ότι η κίνηση συμβαδίζει με τις διεθνείς συμφωνίες.

Στην Ασία, το χθεσινό νέο ρεκόρ της Wall Street στήριξε τα κυριότερα χρηματιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v