Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στα οικονομικά data

H Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνο 0,2%, το Παρίσι 0,6%, η Μαδρίτη 0,5%, το Μιλάνο 0,9%.

Θετικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στα οικονομικά data

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές επεκτείνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης καθώς οι επενδυτές κάνουν απολογισμό της πληθώρας οικονομικών στοιχείων που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα. H Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνο 0,2%, το Παρίσι 0,6%, η Μαδρίτη 0,5%, το Μιλάνο 0,9%.

Σε όλη την Ευρώπη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο. Μια άμεση εκτίμηση για την ευρωζώνη έδειξε ότι επιβραδύνθηκε από 8,6% σε 8,5% - ήταν ωστόσο υψηλότερα από τις προβλέψεις, ενώ ο δομικός δείκτης αυξήθηκε από 5,3% σε 5,6%.

Απροσδόκητα αυξήθηκαν οι τιμές στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η επίτευξη του πληθωρισμού στο στόχο του 2% θα χρειαστεί ακόμα χρόνο και ότι η προηγουμένως σηματοδοτημένη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι.

Ο μεταποιητικός PMI της ευρωζώνης που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα παρουσίασε πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αν και η S&P Global δήλωσε ότι κινήθηκε καθοδικά από τα αποθέματα αγορών και ότι οι όγκοι παραγωγής σε ολόκληρο το μπλοκ είχαν γενικά σταθεροποιηθεί.

Οι διεθνείς αγορές έλαβαν ώθηση την Πέμπτη από τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, ο οποίος είπε ότι είναι «σταθερά υπέρ» των αυξήσεων κατά 25 μονάδες βάσης και ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να κινείται «αργά και σταθερά».

Ωστόσο, σε μια ξεχωριστή ομιλία, ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Ουάλαρ έθεσε την πιθανότητα υψηλότερου τερματικού επιτοκίου εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει, επικαλούμενος την πιο ισχυρή έκθεση από την αγορά εργασίας του Ιανουαρίου.

Ένα θετικό μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία ήρθε την Τετάρτη, όταν το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας ανέφερε ότι ο επίσημος δείκτης των υπευθύνων αγορών της μεταποίησης αυξήθηκε στο 52,6 τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2012.

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών δεδομένων που δημοσιεύθηκαν σήμερα Παρασκευή, στα 16,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας τον Ιανουάριο, αυξημένο από τα 10 δισ. του Δεκεμβρίου.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v