Ράλι κάνουν οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές μετοχές

Αλμα 3,5% για τον δείκτη πετρελαίου και φυσικού αερίου SXEP. Οι μετοχές μεγάλων εταιρειών πετρελαίου BP, Shell, TotalEnergies και Eni σημειώνουν άνοδο μεταξύ 3,8 και 4,2%. Ηπια θετικά οι γενικοί δείκτες στα πιο μεγάλα χρηματιστήρια.

Ράλι κάνουν οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές μετοχές

Ράλι κάνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές πετρελαίου. Ο δείκτης STOXX Europe 600 Oil & Gas (SXEP) καταγράφει άνοδο 3,8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Νοέμβριο. Οι μετοχές μεγάλων εταιρειών πετρελαίου BP, Shell, TotalEnergies και Eni σημειώνουν άνοδο μεταξύ 3,8 και 4,2%.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο έως και 8% σήμερα Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ πως θα μειώσει την παραγωγή κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι περικοπές αυτές θα ξεκινήσουν από τον Μάιο και θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2023, όπως ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, λέγοντας πως πρόκειται για «προληπτικό μέτρο» με στόχο την σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση μπορεί να οδηγήσει και πάλι το πετρέλαιο προς τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Αυτή την ώρα, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 5,1% ή $3,9, στα 79,61 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 5,3% ή $4,2 φτάνει στα 84,14 δολάρια ανά βαρέλι.

Συγκρατημένες θετικές κινήσεις για τους γενικούς δείκτες. Η Φρανκφούρτη κινείται θετικά κατά 0,1%, το Λονδίνο ενισχύεται 0,7%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη κινείται αρνητικά 0,1%, ενώ το Μιλάνο κερδίζει 0,6%.

Στο μέτωπο των δεδομένων, μειώθηκε περαιτέρω η δραστηριότητα στα ταλαιπωρημένα εργοστάσια της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι το κόστος παραγωγής υποχώρησε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2020.

Οπως μεταδίδει το Reuters, o τελικός δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο 47,3 τον Μάρτιο από το 48,5 του Φεβρουαρίου, έναντι προκαταρκτικής μέτρησης 47,1 αλλά κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για ένατο μήνα.

Ωστόσο, ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI που αναμένεται την Τετάρτη και θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, αυξήθηκε σε υψηλό 10 μηνών, στο 50,4 από 50,1.

Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη της μεταποιητικής παραγωγής της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο, καθώς ο Caixin δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) έφτασε στις 50,0 μονάδες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η S&P Global σήμερα Δευτέρα. Αργότερα σήμερα θα ανακοινωθούν ΡΜΙ μεταποίησης και για την ευρωζώνη.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο 1,084 δολάριο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v