Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τροχοπέδη για τη Wall οι οικονομικές ανησυχίες

Με κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα η αμερικανική αγορά, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σήμερα, με αφορμή τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία και την προειδοποίηση κερδοφορίας από την Best Buy. Αργία τη Δευτέρα στη Wall. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Με κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα η αμερικανική αγορά, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σήμερα, με αφορμή τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία και την προειδοποίηση κερδοφορίας από την Best Buy που αναζωπύρωσαν τους φόβους των επενδυτών για επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω αρνητικού κλίματος λόγω της σημαντικής υποχώρησης που εμφάνισαν τόσο ο δείκτης μεταποίηση Empire όσο και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Michigan, καθώς επανέφεραν στο προσκήνιο της ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης Empire το Φεβρουάριο εμφάνισε σημαντική υποχώρηση, διαμορφούμενος για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2005 κάτω από το 0 και συγκεκριμένα στο -11,7 από 9 που ήταν τον Ιανουάριο, έναντι εκτιμήσεων για υποχώρησή του στο 6,5.

Παράλληλα, νέα πτώση και μάλιστα υψηλότερη των εκτιμήσεων σημείωσε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan, ο οποίος για τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκε στο 69,6 από 78,4 που ήταν τον Ιανουάριο.

Το κλίμα στη συνέχεια επιβαρύνθηκε περαιτέρω καθώς η μεγαλύτερη εταιρία λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών στις ΗΠΑ, Best Buy, μείωσε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία της χρήσης 2008, εξέλιξη που φάνηκε να επιβεβαιώνει τους φόβους των επενδυτών.

Έτσι, ο Dow Jones καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος. Προς το τέλος της συνεδρίασης ωστόσο κατόρθωσε να περιορίσει τις απώλειές του και να κλείσει στις 12.348,21 μονάδες, με απώλειες 0,23%, καταγράφοντας όμως κέρδη 1,4% σε εβδομαδιαία βάση.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο Nasdaq, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,46%, στις 2.321,80 μονάδες, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 0,7%.

Αντίθετα, ο S&P 500 που στο σύνολο σχεδόν της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο κατάφερε στο τέλος να ”γυρίσει” σε θετικό έδαφος και να κλείσει στις 1.349,99 μονάδες, με οριακή άνοδο κατά 0,08%. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,4%.

Όπως ήταν φυσικό τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία κράτησαν περιορισμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα ο όγκος συναλλαγών στο NYSE να διαμορφωθεί στο 1,2 δισ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να κυμαίνεται στο 2 προς 1. Τις υψηλότερες ρευστοποιήσεις εμφάνισαν οι τίτλοι των Citigroup, iShares:Russ 2000, Pfizer, General Electric και Motorola.

Στο Nasdaq άλλαξαν συνολικά χέρια 1,73 δισ. τεμάχια, ενώ η αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 2 προς 1. Στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Powershares QQQ Trust, Level 3 Communications, Intel, Microsoft και Cisco Systems.

Από τις επιμέρους μετοχές, με απώλειες έκλεισε ο τίτλος της Best Buy, μετά την προειδοποίηση κερδοφορίας για το 2008 που ανακοίνωσε η εταιρία, ενώ πτωτικά έκλεισε και αρκετές ακόμη μετοχές εταιριών λιανικής επηρεασμένες από την πρώτη.

Υποχώρηση εμφάνισε επίσης ο τίτλος της Citigroup, καθώς και αυτός της UBS μετά την έκθεση της Citigroup ότι η τράπεζα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέες διαγραφές ύψους 10,9 δισ. δολαρίων εντός του 2008.

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 0,43%, στα 42,49 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 0,43%, στα 11,57 δολάρια. Απώλειες 1,10% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 15,31 δολάρια, ενώ με απώλειες 4,55% στα 0,21 σεντς έκλεισε το δικαίωμα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια παραδόσεως Μαρτίου του αργού πετρελαίου αν και αρχικά ενισχύθηκαν έως τα 96,67 δολάρια, στη συνέχεια υποχώρησαν και έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητα στα 95,53 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι traders προετοιμάζουν τις θέσεις τους για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα συμβόλαια Απριλίου του χρυσού, τα οποία αφού ανήλθαν έως τα 919 δολάρια ανά ουγκιά, στη συνέχεια υποχώρησαν για να κλείσουν τελικά στα 906,3 δολάρια, με απώλειες της τάξης του 0,49%.

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν τέλος την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης, επηρεασμένες και από το αρνητικό κλίμα στις ΗΠΑ μετά τα ισχνά μακροοικονομικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,56% και διαμορφώθηκε στις 5.787,60 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 1,87% και ολοκλήρωσε στις 6.832,43 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 4.771,79 μονάδες, με απώλειες 1,79%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v