Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ζεσταίνεται» η συνεργασία ασφαλιστικών-κρατικών νοσοκομείων

Για ποιους λόγους κράτος και ασφαλιστικές εταιρείες βγάζουν απ' το συρτάρι παλαιότερα σχέδια συνεργασίας στον κλάδο της υγείας. Προβληματισμός για το πώς θα μπορούσαν να προσφερθούν προγράμματα χαμηλότερου κόστους.

«Ζεσταίνεται» η συνεργασία ασφαλιστικών-κρατικών νοσοκομείων

«Η απόπειρα προσέγγισής μας με τον ασφαλιστικό κλάδο απέτυχε. Οι ασφαλιστικές εταιρείες αυτή την περίοδο έχουν επικεντρωθεί στο πώς θα συνεργαστούν με τα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος τους και περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Προσωπικά, αμφιβάλλω για τη δυνατότητα επίτευξης του συγκεκριμένου εγχειρήματος».

Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ, στην πράξη των μικρομεσαίων μονάδων του κλάδου), απαντώντας σε ερώτημα για το αν οι περυσινές διαπραγματεύσεις της ΠΕΙΚ με ασφαλιστικές εταιρείες απέδωσαν καρπούς.

Αλήθεια είναι ότι οι συζητήσεις συνεργασίας μεταξύ κρατικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, χωρίς ποτέ να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα. Αυτή την περίοδο ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν την ύπαρξη ενός θερμότερου κλίματος μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, καθώς:

• Το δημόσιο διαθέτει σήμερα εγκαταστάσεις κρατικών νοσοκομείων που δεν χρησιμοποιεί και δεν είναι σε θέση να το πράξει στο ορατό μέλλον. Άρα, παραχωρώντας τη διαχείριση αυτών των εγκαταστάσεων στις ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσε να αποκομίσει σημαντικά έσοδα, σε μια περίοδο όπου ο ΕΟΠΥΥ καλείται επειγόντως να αυξήσει τον ετήσιο προϋπολογισμό του.

• Οι ασφαλιστικές εταιρείες αφενός αναζητούν τρόπους μείωσης των τιμολογίων τους στα προγράμματα υγείας που προσφέρουν (με στόχο την προσέλκυση περισσότερων πελατών) και αφετέρου, προβληματίζονται έντονα για την τάση συγκέντρωσης που επικρατεί στον χώρο της ιδιωτικής υγείας.

Ειδικότερα, τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα προγράμματα του κλάδου υγείας, καθώς:

• Πιστεύουν ότι τα τιμολόγια θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων, σε μια χώρα όπου οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους υπερδιπλάσιο ποσοστό χρημάτων σε σχέση με τους Ευρωπαίους (οι Έλληνες καταβάλλουν κάθε χρόνο από την τσέπη τους γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ για δαπάνες υγείας και οι ασφαλιστικές εταιρείες μόλις 0,5 δισ. ευρώ).

• Ανησυχούν από την τάση συγκέντρωσης που επικρατεί στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών, ιδιαίτερα μετά την αγοραστική επέλαση ξένων funds, η οποία φαίνεται πως θα έχει και συνέχεια μέσα στην επόμενη διετία.

Έτσι, οι ασφαλιστικές εταιρείες φαίνεται πως μεσομακροπρόθεσμα εξετάζουν ταυτόχρονα δύο κατευθύνσεις:

α) Την υιοθέτηση και καθιέρωση των DRGs (συστήματα Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών που θα αντικαταστήσουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια-ΚΕΝ) σε ό,τι αφορά τη συνεργασία τους με τις ιδιωτικές κλινικές.

β) Την πιθανή εκμετάλλευση τμημάτων των κρατικών νοσοκομείων, συνεργαζόμενες με το Ελληνικό Δημόσιο.

Το deal που… έμεινε στη μέση

Το φθινόπωρο του 2018 το Euro2day.gr σε σχετικό δημοσίευμά του είχε αναφερθεί στις συζητήσεις που γίνονταν μεταξύ της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και ασφαλιστικών εταιρειών, με στόχο να ξεκινήσει τη διάθεση προγραμμάτων υγείας, τα οποία θα εξυπηρετούνταν από τα μέλη της.

Στην ουσία, η ΠΕΙΚ είχε δημιουργήσει τον κορμό ενός προγράμματος και πάνω σ’ αυτόν, οι ασφαλιστικές εταιρείες που θα συμφωνούσαν, θα μπορούσαν να προσθέσουν τις δικές τους επιπλέον παροχές, «χτίζοντας» διαφορετικά πακέτα.

Η ουσία είναι πως οι σχετικές συζητήσεις δεν προχώρησαν και έτσι δεν ολοκληρώθηκε άλλη μια προσπάθεια των «μικρομεσαίων» ιδιωτικών κλινικών να εκμεταλλευθούν από κοινού το ευρύ δίκτυο που διαθέτουν ανά την Ελλάδα και να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς σε ασθενείς που κατέχουν ασφαλιστικά προγράμματα υγείας (η ΠΕΙΚ είχε προσπαθήσει και κατά το παρελθόν να λανσάρει δική της κάρτα υγείας, εγχείρημα που ούτε και αυτό κατάφερε να προχωρήσει).

Άλλωστε, η συνεργασία των μεγάλων ομίλων υγείας με τις ασφαλιστικές εταιρείες οδήγησε στην ανάκαμψη των οικονομικών τους επιδόσεων κατά την τελευταία τριετία, περιορίζοντας ως ένα βαθμό τις παρενέργειες από τις κρατικές πολιτικές του claw back και του rebate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v