Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο προσκήνιο και πάλι τα «κρατικόχαρτα»

H άποψη της αγοράς είναι ότι τα κρατικόχαρτα αποτελούν ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αβεβαιότητας. Ωστόσο εκφράζεται ο φόβος πως το Δημόσιο για να βρει πόρους, θα «ρίξει» τις εταιρείες του. Η εικόνα τώρα.

ΧΑ: Στο προσκήνιο και πάλι τα «κρατικόχαρτα»
* Οι πίνακες που αφορούν στις αποτιμήσεις των μετοχών για τα έτη 2010 και 2011 και στις αποδόσεις των κρατικών μετοχών σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".


Η διαδεδομένη άποψη της αγοράς είναι ότι τα κρατικόχαρτα αποτελούν ασφαλή καταφύγια σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας όπως η τωρινή, ωστόσο από την άλλη πλευρά και σε καταστάσεις τέτοιας οικονομικής στενότητας εκφράζεται ο φόβος πως το Δημόσιο, στην προσπάθειά του να βρει πόρους, θα «ρίξει» τις εταιρείες του για γενικότερους οικονομικούς λόγους.

Όπως φαίνεται στην τελευταία πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις, η πρόθεση είναι έως το δεύτερο τρίμηνο του 2011 να έχει γίνει απογραφή αυτής, ενώ στις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε περιλαμβάνεται η άντληση 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, εκ των οποίων 1 δισ. το 2011 από την αξιοποίηση περιουσίας του κράτους και αποκρατικοποιήσεις. Το φιλόδοξο πρόγραμμα δεν είναι το πρώτο που αναλύεται την τελευταία δεκαετία.

Στην τελευταία παρουσίαση της Citigroup σε πελάτες και δημοσιογράφους, ο υπεύθυνος για τις ελληνικές μετοχές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, κ. Λάμπρος Παπαδόπουλος, επισήμανε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο την απορία του για τη μη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και την έλλειψη σοβαρού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Παράλληλα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «όταν χρωστάς τόσα πολλά πουλάς περιουσιακά στοιχεία», υποστηρίζοντας ότι ακόμη και σε αυτήν την αρνητική συγκυρία το Χ.Α. θα μπορούσε να βοηθηθεί από ένα ουσιαστικό πρόγραμμα τολμηρών αποκρατικοποιήσεων όπως και από τη λήψη επιμέρους μέτρων. Με όλα τα παραπάνω σε ισχύ, φαίνεται ότι το 2011 όντως θα αποτελέσει, επιτέλους, την απαρχή σοβαρών κινήσεων από το ελληνικό δημόσιο, είτε λόγω πραγματικής θέλησης από την κυβέρνηση είτε ως απόρροια των δύσκολων οικονομικών συνθηκών.

--- Η εικόνα τώρα

Από την άλλη πλευρά, το ερώτημα που τίθεται αφορά στο εάν είναι καιρός για κάποιες τοποθετήσεις τώρα όπου οι αποτιμήσεις των κρατικόχαρτων είναι πολύ πιο χαμηλές από αυτές του προηγούμενου τριμήνου ή εξαμήνου. Παράλληλα, δεν είναι η πρώτη φορά όπου ανοίγει η συζήτηση για τις σημαντικές επιχειρήσεις του Δημοσίου, όμως στην πράξη φαίνεται ότι δεν γίνεται τίποτα.

Σε γενικές γραμμές, οι αποδόσεις των κρατικόχαρτων κινούνται ελαφρώς μόνο καλύτερα από την ευρύτερη αγορά, παρά το γεγονός πως πολλές από αυτές τις εταιρείες διαθέτουν σημαντικά αμυντικά χαρακτηριστικά. Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως, στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης οι οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων του Δημοσίου έχουν υποστεί σημαντική μείωση, παρότι αρκετά συχνά η ζήτηση για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους εμφανίζεται ανελαστική.

Οι αποδόσεις από τις αρχές του έτους για τα κρατικόχαρτα εμφανίζονται ελάχιστα διαφορετικές σε σχέση με την ευρύτερη αγορά, αν και σε μεμονωμένες περιπτώσεις παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις.

* Η μετοχή του ΟΠΑΠ την παρούσα χρονική στιγμή αποτελεί το... βαρύ πυροβολικό. Η αποτίμηση της εταιρείας υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 4 δισ. ευρώ, ωστόσο η απόδοση του τίτλου τον τελευταίο μήνα, όπου έχει αρχίσει η συζήτηση στην αγορά για το τι μέλλει γενέσθαι, κινείται με απώλειες 5,5%.

Από τις αρχές του 2010, η μετοχή του οργανισμού, παρά το γεγονός ότι διαθέτει σαφή αμυντικά χαρακτηριστικά και τα κέρδη στο εννεάμηνο ήταν άκρως ικανοποιητικά, σημειώνει πτώση 16,5% έναντι 32,9% για τον Γενικό Δείκτη. Η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ υπολογίζεται στο 1,4 δισ. ευρώ.

* Η μετοχή του ΟΤΕ (αν και σηκώνει πολλή κουβέντα αν είναι πλέον κρατικόχαρτο, αφού οι Γερμανοί έχουν τον πρώτο λόγο) τελευταία εμφανίζει (επιτέλους!) ακριβώς αντίθετη εικόνα στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα μετοχικής απαξίωσης για τον Οργανισμό, τον τελευταίο μήνα ο τίτλος υπεραποδίδει σημαντικά σε σχέση με τους δείκτες και κινείται με +28,5% έναντι –3,5% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις αρχές έτους, ωστόσο, η μετοχή εξακολουθεί να κινείται σε καλύτερα πλέον επίπεδα εν συγκρίσει με το γενικότερο περιβάλλον, αφού σημειώνει απώλειες 29,1% και ο FTSE/ASE-20 παρουσιάζει πτώση 37,6%. Η αξία του 20% της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ στο ταμπλό του Χ.Α. αποτιμάται μόλις στα 716 εκατ. ευρώ.

* Σαφώς καλύτερη η απόδοση για τη μετοχή της ΔΕΗ σε όλα τα εξεταζόμενα χρονικά διαστήματα με εξαίρεση τα πρόσφατα του μήνα και της εβδομάδας. Επιπλέον, από τις αρχές του 2010 εμφανίζει μία από τις ισχυρότερες επιδόσεις μεταξύ των τίτλων με κρατικό ενδιαφέρον. Από τις αρχές του έτους, η ΔΕΗ κινείται πολύ καλύτερα από τους δείκτες της αγοράς. Η Επιχείρηση, με κέρδη 520,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, διαπραγματεύεται για το ίδιο διάστημα με πολλαπλασιαστή κερδών 5,32 φορές.

* Τα Ελληνικά Πετρέλαια, ακόμα μία μετοχή με ειδικό καθεστώς αλλά και με αμυντικά χαρακτηριστικά, κινείται με ελαφρώς μόνο καλύτερη απόδοση από τις αρχές του 2010 σε σχέση με αυτήν του Γενικού Δείκτη, ενώ το ίδιο ισχύει και σε ορίζοντα πενταετίας.

* Τη τρίτη καλύτερη απόδοση από τα κρατικόχαρτα από την αρχή της φετινής χρονιάς παρουσιάζει η μετοχή του ΟΛΠ με –19,2%. Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός πως σημειώνει πτώση μόλις 19,8% για την περίοδο της πενταετίας, όταν για το ίδιο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει απώλειες 57,9% και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης 63,9%.

* Στον αντίποδα, πέραν των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ, τις τρεις χειρότερες αποδόσεις στο ταμπλό του Χ.Α. από την 1η/1/2010 εμφανίζουν η ΑΤΕbank (παρά το χθεσινό άλμα), η εβζ και η Τράπεζα Αττικής: για την ΑΤΕbank η απόδοση είναι -56,7%, για την Τράπεζα Αττικής -42,4% και για την εβζ -31%.


--- Οι συστάσεις των αναλυτών

Οι τίτλοι του ΟΤΕ και της ΔΕΗ ήταν top picks για πολλά τμήματα ανάλυσης, αφού είναι επιλογές με αμυντικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συλλέγει η FactSet, η μέση τιμή-στόχος για τον τίτλο του ΟΤΕ είναι τα 7,5 ευρώ.

Όσον αφορά στη σύσταση, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, η EFG Eurobank Χρηματιστηριακή, η Proton Bank, η Oddo Securities, η Beta Χρηματιστηριακή και η Εθνική Χρηματιστηριακή προτείνουν «αγορά».

Αναφορικά με τη μετοχή της ΔΕΗ και βάσει των εκτιμήσεων της FactSet, η μέση τιμή-στόχος είναι 15,4 ευρώ. Επίσης, από την Alpha Finance, την Εθνική Χρηματιστηριακή, την Deutsche Bank, την Πειραιώς Χρηματιστηριακή, τη Cheuvreux και την Beta ΑΧΕ προτείνεται θετική σύσταση.

Για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ οι συστάσεις, όπως είναι λογικό, είναι λιγότερες σε αριθμό. «Ουδέτερη» σύσταση δίνουν τόσο η Alpha Finance όσο και η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, με τιμή-στόχο τα 6 ευρώ και τα 5,30 ευρώ αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, η ATE χαρακτηρίζει τον τίτλο αμυντικό και, κατά την άποψή της, μεσούσης της κρίσης, συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που ζητούν οι επενδυτές από μια αμυντική μετοχή, με τιμή-στόχο τα 5,31 ευρώ. Αντίθετα, για τον τίτλο της ΕΥΑΘ προτείνεται «ουδέτερη» σύσταση από την Πειραιώς Χρηματιστηριακή, με μέση τιμή-στόχο τα 5,50 ευρώ.

Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η μέση-τιμή στόχος είναι τα 14,6 ευρώ. Από τις εγχώριες δυνάμεις, η Proton Bank, η Beta ΑΧΕ, η Εθνική Χρηματιστηριακή, η Euroxx, η Marfin Analysis, η EFG Eurobank και η Πειραιώς Χρηματιστηριακή προτείνουν «υπεραπόδοση». Από τους ξένους επενδυτικούς οίκους, η BofA - Merrill Lynch προτείνει «αγορά», με τιμή-στόχο τα 13,3 ευρώ, η HSBC προτείνει «υπεραπόδοση» με τιμή-στόχο τα 17 ευρώ, ενώ αντίθετα η Morgan Stanley συνιστά «υποαπόδοση» με τιμή-στόχο τα 15 ευρώ.

Η μετοχή της ΑΤΕbank είναι ένας από τους δύο τίτλους με τιμή-στόχο παρόμοια αυτής στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Με μέση τιμή-στόχο στο 0,8 ευρώ και τιμή στο ταμπλό 0,84 ευρώ, ο τίτλος της τράπεζας κινείται υψηλότερα από τη μέση τιμή-στόχο σε ποσοστό 5%. Καμία χρηματιστηριακή ή ξένος επενδυτικός οίκος δεν προτείνουν «αγορά», ενώ μόνο η Euroxx Χρηματιστηριακή προτείνει «ουδέτερη» σύσταση, με τιμή-στόχο το 1,1 ευρώ.

Αντίθετα, από τις εγχώριες χρηματιστηριακές η Εθνική Χρηματιστηριακή, η Marfin Analysis και η Πειραιώς Χρηματιστηριακή συνιστούν «υποαπόδοση», ενώ η τιμή-στόχος από την Πειραιώς είναι 0,4 ευρώ. Η Deutsche Bank και η Credit Suisse, από την πλευρά τους, συνιστούν «πώληση», με τιμές-στόχους το 0,30 και το 1 ευρώ αντίστοιχα.

Για τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επίσης δεν υφίσταται σύσταση «αγοράς». Οι περισσότεροι αναλυτές διατηρούν «ουδέτερη» ή «αρνητική» σύσταση. Η μέση τιμή-στόχος για τον τίτλο είναι τα 3,65 ευρώ και από την τιμή στο ταμπλό υπολείπεται κατά 38%. Σημαντικό περιθώριο ανόδου φαίνεται πως προσφέρει και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Τα ΕΛ.ΠΕ. με μέση τιμή-στόχο στα 7,7 ευρώ και τιμή στο ταμπλό κοντά στα 5,7 ευρώ, το περιθώριο ανόδου ξεπερνά το 35%. Από τις ελληνικές χρηματιστηριακές η Marfin Analysis προτείνει «αγορά» με τιμή-στόχο τα 7,6 ευρώ, όπως και η Εθνική, με τιμή-στόχο τα 7,8 ευρώ, αλλά και η ΑΤΕ ΑΧΕ, με τιμή-στόχο τα 8,5 ευρώ. Αντίθετα, η Alpha Finance, η Proton Bank και η Euroxx Χρηματιστηριακή προτείνουν «ουδέτερη» σύσταση.

Τέλος, για τη μετοχή του ΟΛΠ η μέση τιμή-στόχος είναι τα 25 ευρώ και φαίνεται πως εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου μεταξύ των κρατικόχαρτων, αλλά μόνο από την Alpha Finance, η οποία συνιστά «υπεραπόδοση».

* Οι πίνακες που αφορούν στις αποτιμήσεις των μετοχών για τα έτη 2010 και 2011 και στις αποδόσεις των κρατικών μετοχών σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Επικαιροποιημένη αναδημοσίευση από το 662ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 26 – 30 Νοεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v