Επανεκκίνηση για την εμπιστοσύνη

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης αποκαθιστά τις σχέσεις του πολίτη με το κράτος και, παράλληλα, λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος για την οικονομία. Γράφει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Επανεκκίνηση για την εμπιστοσύνη
  • του Κυριάκου Πιερρακάκη*

Εδώ και λίγους μήνες, φαίνεται καθαρά το φως της εξόδου από το τούνελ της κρίσης που έφερε η πανδημία.

Με δεδομένες τις τεράστιες προκλήσεις στο υγειονομικό και το οικονομικό πεδίο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας ήταν μονόδρομος ώστε το κράτος να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του και οι πολίτες να μπορούν να συναλλάσσονται με ασφάλεια.

Εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε ότι στην Ελλάδα η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που ήταν μια από τις μεγάλες εκκρεμότητες δεκαετιών για τη χώρα. Επισπεύστηκε η λειτουργία του gov.gr, ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου που υπήρχε στο πρόγραμμά μας από την αρχή και η υλοποίησή της είχε ήδη ξεκινήσει.

Έτσι, τον Μάρτιο του 2020 στο gov.gr συγκεντρώσαμε 501 ψηφιακές υπηρεσίες που ήδη υπήρχαν διάσπαρτες σε διάφορες πλατφόρμες, ενώ προσθέσαμε δύο υπηρεσίες από τις πλέον χρησιμοποιούμενες στις συναλλαγές: την έκδοση εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης. Σήμερα, οι υπηρεσίες ξεπερνούν τις 1.120 και διαρκώς προστίθενται καινούργιες. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε μια σειρά από διασυνδέσεις μεταξύ μητρώων και υπηρεσιών του Δημοσίου, έτσι ώστε ο πολίτης να μη χρειάζεται να δηλώνει στις δημόσιες υπηρεσίες τα ίδια στοιχεία πολλές φορές, αλλά μετά την πρώτη δήλωση τα υπόλοιπα συστήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ενημερώνονται αυτόματα.

Ακόμη, υλοποιήσαμε την άυλη συνταγογράφηση για όσους πολίτες το επιθυμούν, μια υπηρεσία που αποδείχτηκε πολύτιμος σύμμαχος προκειμένου η διαδικασία κλεισίματος ραντεβού για εμβολιασμούς να εξελιχθεί γρήγορα, άνετα και με ασφάλεια. Ήταν επιλογή μας να σχεδιάσουμε όλο τον κύκλο της διαδικασίας των εμβολιασμών ψηφιακά, από το κλείσιμο του ραντεβού για την πρώτη δόση έως και την έκδοση της βεβαίωσης εμβολιασμού μετά την πραγματοποίηση της δεύτερης. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που υλοποίησε την ψηφιακή βεβαίωση εμβολιασμού.

Εμβολιασμός κατά της Covid-19 στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 2020. H διαδικασία των εμβολιασμών στην Ελλάδα γίνεται ψηφιακά, από το κλείσιμο του ραντεβού για την πρώτη δόση έως και την έκδοση της βεβαίωσης εμβολιασμού μετά την πραγματοποίηση της δεύτερης.

Η ανταπόκριση των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες είναι εξαιρετική. Το 2020, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα περισσότερα από 94 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές, είτε απευθείας μέσω του gov.gr είτε έμμεσα μέσω διασυνδέσεων και διαλειτουργικότητας των συστημάτων του Δημοσίου. Αριθμός πολλαπλάσιος από εκείνον του 2019, όταν είχαν πραγματοποιηθεί 34,7 εκατομμύρια και υπερδεκαπλάσιος από του 2018, με μόλις 8,8 εκατομμύρια διασυνδέσεις.

Σε ψηφιακό επίπεδο, η επανεκκίνηση στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει. Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν στη χώρα μας, θα δώσουν ισχυρή ώθηση τόσο για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας όσο και για την αλλαγή ακόμη του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Σχηματικά, μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας. Καθώς το 20% τουλάχιστον των πόρων θα προορίζεται για τη χρηματοδότηση ψηφιακών έργων υποδομής, θα έχουμε την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο της ψηφιακής μας στρατηγικής.

Πριν από λίγους μήνες, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαμε δημοσιοποιήσει τη στρατηγική μας όπως έχει αποτυπωθεί στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Πρόκειται για ένα κείμενο όπου καταγράφονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις τεχνολογικές υποδομές του κράτους, στην εκπαίδευση και την κατάρτιση του πληθυσμού για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο η χώρα αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. Περιγράφει περισσότερα από 400 έργα που υλοποιούν τη στρατηγική για την «Ψηφιακή Ελλάδα».

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη τα πρώτα 106 έργα. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της δομικής αλλαγής της δημόσιας διοίκησης και της σχέσης του πολίτη με το κράτος. Θέλουμε ο πολίτης να εμπιστεύεται το κράτος. Η εμπιστοσύνη είναι το μεγάλο διακύβευμα της εποχής μας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «το κοινωνικό συμβόλαιο που ωθεί τις χώρες μπροστά» και αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

Μετά από δεκαετίες έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των πολιτών προς το κράτος, κάνουμε επανεκκίνηση, φιλοδοξώντας ο Έλληνας πολίτης να αντιληφθεί μια αλλαγή υποδείγματος. Αυτό έγινε με τις ψηφιακές υπηρεσίες, τις οποίες οι πολίτες εμπιστεύονται καθημερινά, διαπιστώνοντας ότι τους ενδυναμώνουν και τους οπλίζουν με νέα εργαλεία, που βελτιώνουν τη ζωή τους και τις προοπτικές τους.

Η επανεκκίνηση αναδεικνύει την προστιθέμενη αξία της τεχνολογικής προόδου, κάτι που θα γίνεται ολοένα και πιο έντονο με τη λειτουργία των δικτύων πέμπτης γενιάς. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαδικασία δημοπράτησης και έβαλε τα θεμέλια για την υλοποίηση του επενδυτικού ταμείου «Φαιστός», ώστε να φανεί γρήγορα το όφελος από εφαρμογές σε τομείς όπως η έξυπνη γεωργία και η ρομποτική ιατρική.

Η επανεκκίνηση βρίσκει την Ελλάδα δυνατή, ώριμη και έτοιμη να γίνει ένας πιο ελκυστικός τόπος τόσο για να επενδύσει όσο και για να ζήσει κάποιος.

* Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έχει εργαστεί ως διευθυντής ερευνών του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις». Είναι πολιτικός επιστήμονας και πληροφορικός, απόφοιτος του MIT (MSc στην τεχνολογική πολιτική), του Harvard Kennedy School (MA στη δημόσια πολιτική) και του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

v