Τολμηρές πρωτοβουλίες για την κοινωνία και την οικονομία

Είναι ευθύνη των μεγάλων εταιρειών, με όχημα την επιστήμη και την τεχνολογία, να μετασχηματιστούν και να δείξουν τον δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Γράφει ο Σταύρος Δρακουλαράκος.

Τολμηρές πρωτοβουλίες για την κοινωνία και την οικονομία
  • του Σταύρου Δρακουλαράκου*

Αλλαγή σημαίνει εξέλιξη και εξέλιξη σημαίνει ζωή προς το καλύτερο. Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής σε αυτή τη διαδικασία που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τον σύγχρονο κόσμο είναι η τεχνολογία.

Όσο η εποχή της πανδημίας, αυτός ο επιταχυντής αναγκών της γενιάς μας, επιτάσσει τη συμπόρευση με τις τεχνολογικές εξελίξεις, τόσο επιβάλλεται και η σύνδεση των αλλαγών που επιφέρει με τις διαχρονικές αξίες του σεβασμού, της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής προσφοράς και της βιωσιμότητας. Της δημιουργίας αξίας.

Η Παπαστράτος τόλμησε νωρίς να συνταχθεί με αυτή τη φιλοσοφία. Επέλεξε να επενδύσει σε πράξεις μακροπρόθεσμης ωφέλειας με έναν και ξεκάθαρο στόχο: την κοινωνική και οικονομική βελτίωση μέσω της δημιουργίας τεχνολογικών και επιστημονικών υποδομών που κινητοποιούν και δημιουργούν αξία σε ένα ευρύ επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Αναγνωρίζοντας ότι η τεχνολογία στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων δεν αποτελεί ένα μελλοντικό ζητούμενο, αλλά κρίσιμο παροντικό δεδομένο, η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου μετασχηματισμού μας, που ξεκίνησε με την επένδυση 300 εκατ. ευρώ το 2017 στις εγκαταστάσεις μας στον Ασπρόπυργο, βρίσκει σήμερα την Παπαστράτος να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον προηγμένες εταιρείες τεχνολογίας και επιστημονικών δεδομένων στην Ευρώπη.

Η διαδικασία μετεξέλιξης μιας εταιρείας με ιστορία 90 ετών όπως η δική μας, δεν θα μπορούσε να είναι ποτέ επιτυχημένη χωρίς τη βιωσιμότητα στο επίκεντρό της. Και στο ερώτημα «Τι είναι για εσάς η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης;», απαντάμε: «Είναι η εταιρική μας στρατηγική». Διότι κάναμε μια μεγάλη ανατροπή στο επιχειρηματικό μοντέλο μας και μια μεγαλύτερη επανάσταση στο προϊόν μας, ώστε να πλησιάζουμε κάθε μέρα και πιο κοντά προς ένα μέλλον που θα αφήσει το τσιγάρο στο παρελθόν, ένα μέλλον προς το καλύτερο.

Με όχημα την επιστήμη και την τεχνολογία, μετασχηματίσαμε την ίδια μας τη λειτουργία, αλλά και τα προϊόντα μας, για να δώσουμε λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα του τσιγάρου. Και γι’ αυτό αναγνωριστήκαμε πρόσφατα ως μία από τις 20 εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο («Fortune», Νοέμβριος 2020). Αλλά 20 εταιρείες δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ αρκετές.

Τρεις διαφορετικές απόψεις από το ερευνητικό κέντρο της Philip Morris. Η πανδημία έχει επιταχύνει τις τεχνολογικές εξελίξεις σε κάθε επίπεδο και ο εταιρικός κόσμος οφείλει να μετασχηματίζεται διαρκώς ο ίδιος, αλλά και τα προϊόντα του.

Γι’ αυτό και η Παπαστράτος αντιλαμβάνεται τον ρόλο της ως καταλύτης, επιταχυντής, αλλά και πρεσβευτής μιας μεγάλης κοινωνικής αλλαγής προς το καλύτερο. Μιας αλλαγής που στηρίζεται σε ένα ανοιχτό κάλεσμα για να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις της κοινωνίας, των θεσμών και των επιχειρήσεων με τρόπο που αντανακλάται σε πράξεις ουσιαστικές και συμμετοχικές.

Μόνο αν γινόμαστε εκθετικά περισσότεροι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για έναν θετικό μετασχηματισμό. Γι’ αυτό και η επιλογή της συμμετοχικότητας για εμάς δεν είναι πρόθεση. Είναι απόφαση. Είναι η φιλοσοφία μας για το επιπλέον της ευθύνης που αναλογεί στον καθέναν από εμάς, μια ευθύνη που δεν συμψηφίζεται με τους πόρους που συνεισφέρουμε στην εθνική οικονομία κάθε χρόνο.

Κι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε, ξεκινώντας από τον ίδιο μας τον εαυτό: τολμηρές πρωτοβουλίες, με δημόσια δέσμευση, με μετρήσιμους στόχους και -φυσικά- με μετρήσιμη αξία για την κοινωνία και την οικονομία.

Παρόντες όλοι, εκεί όπου χρειάζεται, στην πράξη. Ώστε κι εμείς, οι μεγάλες εταιρείες, να βρίσκουμε μεγάλες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα.

*Ο Σταύρος Δρακουλαράκος είναι Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας της Παπαστράτος

 

v