5G: Η σημαία της σύγχρονης επανάστασης

Η πλέον κρίσιμη υποδομή για να περάσει η Ελλάδα τις… εξετάσεις της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Γράφει ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Ελλάς.

5G: Η σημαία της σύγχρονης επανάστασης
  • του Νάσου Ζαρκαλή*

Για να καταλάβουμε το σήμερα είναι καλό να ανατρέξουμε στο παρελθόν. Ας κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή στην πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση. Ξεκίνησε στα τέλη του 18ου αιώνα στη Μ. Βρετανία, πέρασε τη Μάγχη και δημιούργησε παραγωγικούς θύλακες στη Δυτική Ευρώπη. Ήταν μια κομβική ιστορική συγκυρία, όμως αφορούσε λίγους. Τα κράτη που βρέθηκαν τότε στην πρώτη γραμμή, απέκτησαν σαφές προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών τους, εξασφάλισαν μεγαλύτερη ευημερία για τους πληθυσμούς τους και διατηρούν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις μέχρι σήμερα.

Fast forward στο σήμερα και στη συζήτηση που γίνεται για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (4.0), η οποία θέτει άλλους όρους, πιο δίκαιους από αυτούς της πρώτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Το κάρβουνο και ο ατμός έχουν αντικατασταθεί από την πληροφορία και την καινοτομία. Η τεχνολογική αφετηρία είναι ο κοινός παρονομαστής. Το 1820 έπρεπε να μεταποιήσεις πρώτες ύλες σε προϊόντα. Σήμερα πρέπει να μεταποιήσεις ιδέες σε υπηρεσίες.

Το 5G είναι το σύμβολο της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Είναι το μέσο που θα μετατρέψει τις ιδέες σε καινοτομία και θα αποτελέσει το καύσιμο της ψηφιακής οικονομίας. Οι τεχνολογίες 5G θα λειτουργήσουν ως οι νευρώνες της τεχνητής νοημοσύνης, θα επιτρέψουν στις μηχανές να αντιληφθούν τις ανάγκες μας, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young, την επόμενη δεκαετία, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το 5G θα εισφέρει σωρευτική αύξηση σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας από 7,3 έως 12,4 δισ. ευρώ, καθώς και τη δημιουργία 50.000 έως 69.000 νέων θέσεων εργασίας.

Με το 5G θα γίνουμε οι πρώτες γενιές που θα συνδέσουν την επιστημονική φαντασία με την πραγματικότητα. Είναι ένας γενναίος, πιο συναρπαστικός, αλλά και πιο ανταγωνιστικός κόσμος. Τα σύνορα χάνουν τη σημασία τους, η χώρα όπου ζεις δεν συνδέεται απαραιτήτως με τη χώρα όπου δουλεύεις, άνθρωποι και μηχανές διασυνδέονται μεταξύ τους. Τα πάντα είναι στο cloud. Θα δούμε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέο τρόπο εργασίας και ζωής. Εξελιγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things, το Mobile Edge Computing, η επαυξημένη πραγματικότητα, τα drones, η ρομποτική θα γίνουν εργαλεία της καθημερινότητάς μας.

Η τεχνολογία 5G είναι ο βασικός πυλώνας για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στην οποία οι άνθρωποι και οι μηχανές διασυνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέους τρόπους εργασίας και ζωής.

Η Wind Ελλάς στέκεται μπροστά στο νέο τοπίο με ένα επενδυτικό πλάνο 500 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 5 ετών, ώστε η χώρα, αλλά και καθένας από τους ανθρώπους της ξεχωριστά, να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες του 5G.

Οι στόχοι είναι υψηλοί: 60% πληθυσμιακή κάλυψη σε 5G δίκτυα και υπηρεσίες έως το 2023 και 90% σε βάθος πενταετίας. Θα τους πετύχουμε, αυτό είναι βέβαιο. Το αποδείξαμε, άλλωστε, στα ζοφερά χρόνια της κρίσης και στην περίοδο της πανδημίας: πιστεύουμε στη χώρα και επενδύουμε στις προοπτικές και στους ανθρώπους της.

Βέβαια, πρέπει να είναι σαφές πως ο δρόμος για να δούμε τις πλήρεις δυνατότητες των νέων δικτύων θα είναι μακρύς και θα απαιτήσει δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Δεσμευόμαστε ότι η Wind Ελλάς θα είναι σταθερά ένας από αυτούς. Τα καταφέραμε έμπρακτα πολλές φορές στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά από δημιουργικές προκλήσεις. Είναι μια χώρα που διαθέτει αξιόπιστες υποδομές, που μπορεί πλέον να προσελκύσει επαγγελματίες, ψηφιακούς νομάδες και επιχειρήσεις απ’ όλο τον κόσμο. Στην εποχή του «ψηφιακού νέφους» (cloud) και των δικτύων, η πατρίδα μας έχει όλες τις προοπτικές για να εξελιχθεί σε έναν top ελκυστικό προορισμό για να επιχειρείς και να εργάζεσαι.

Ναι, το πιστεύουμε. Και το υπηρετούμε.

Η Wind Ελλάς ανήκει στην ομάδα των επιχειρήσεων που δημιουργούν το εθνικό κεφάλαιο για να επενδύσουμε στο μέλλον της χώρας, στα δίκτυα και στις νέες τεχνολογίες. Εκεί, άλλωστε, επενδύουμε ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων μας, από τα υψηλότερα στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών.

Ως εταιρεία και ως κλάδος εστιάζουμε πλέον στη μόνιμη και σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα από μεγάλα έργα και ώριμα σχήματα, που είναι έτοιμα να απορροφήσουν τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανήκουμε σε εκείνη την ομάδα των επιχειρήσεων που θα συνδράμει την εθνική προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα μακροπρόθεσμο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από τα δίκτυα νέας γενιάς, τα οποία θα αποτελέσουν κρίσιμη υποδομή για την Ελλάδα.

Η προσφορά υψηλού επιπέδου τεχνολογικών υπηρεσιών και προϊόντων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, η συμβολή σε πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και η δημιουργία μιας εξαιρετικής εμπειρίας για τον πελάτη παραμένουν οι στρατηγικοί μας στόχοι. Αν θέλετε, είναι η χρονική στιγμή της δικής μας σύγχρονης επανάστασης για ένα βιώσιμο οικονομικό περιβάλλον, με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, συνθήκες μεγαλύτερης ευημερίας και βελτίωσης της ζωής για όλους.

*Ο Νάσος Ζαρκαλής είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Wind Ελλάς από το 2009. Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών εργάζεται από το 1999. Έχει αναλάβει θέσεις αυξανόμενης ευθύνης αρχικά στον εμπορικό τομέα της Vodafone Ελλάς, ενώ το 2008 ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Online (HOL). Σπούδασε χημικός μηχανικός (ΕΜΠ), απέκτησε master από το Πανεπιστήμιο Delaware των ΗΠΑ και MBA από το Henley Management College, Ηνωμένο Βασίλειο.


v