Με οδηγό τη φαρμακευτική καινοτομία

Η πανδημία φώτισε την αξία της έρευνας στη φαρμακοβιομηχανία, δίνοντας ισχυρές ελπίδες για την αντιμετώπιση χιλιάδων άλλων ασθενειών. Γράφει ο Γιώργος Τουσίμης, Γενικός Διευθυντής Amgen Ελλάδος & Κύπρου.

Με οδηγό τη φαρμακευτική καινοτομία
  • του Γιώργου Τουσίμη*

Η περίοδος που διανύουμε θα καταγραφεί αναμφισβήτητα από τον ιστορικό του μέλλοντος ως ένα από τα κομβικότερα «turning points» για την πορεία της ανθρωπότητας.

Ο ρόλος της φαρμακευτικής καινοτομίας στο «turning point» αυτό είναι καίριος: για πρώτη φορά στα χρονικά, οι καινοτόμες φαρμακευτικές εταιρείες συνεργάζονται στενά μεταξύ τους και, με την αμέριστη υποστήριξη της επιστημονικής κοινότητας, προσφέρουν σε χρόνο-ρεκόρ αποτελεσματικές λύσεις απέναντι σε μια τόσο σημαντική πρόκληση για την ανθρώπινη υγεία, την παγκόσμια οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την καθημερινότητά μας.

Αποτελεί κοινή ευχή όλων μας ο εμβολιασμός της παγκόσμιας κοινότητας να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, ώστε στο άμεσο μέλλον ο ιός που προκάλεσε την πανδημία και οι μεταλλάξεις του, να πάψουν να αποτελούν σοβαρή απειλή για τη ζωή μας.

Κι αν τα εμβόλια εναντίον του «αόρατου εχθρού» Covid-19 σηματοδοτούν μια τεράστια νίκη της φαρμακευτικής καινοτομίας, σήμερα βρίσκονται εν εξελίξει εκατοντάδες ακόμα πρωτοπόρες ερευνητικές προσπάθειες που φιλοδοξούν να θέσουν τέλος σε πολυάριθμες σοβαρές και χρόνιες ασθένειες, που ταλανίζουν εκατομμύρια συνανθρώπους μας ανά την υφήλιο.

Περισσότερα από 8.000 φάρμακα βρίσκονται σήμερα σε επίπεδο κλινικής έρευνας σε όλο τον πλανήτη. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, σε ποσοστό 74%, στοχεύουν σε παθήσεις για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές λύσεις.

Περισσότερα από 8.000 φάρμακα βρίσκονται σήμερα σε επίπεδο κλινικής έρευνας σε όλο τον πλανήτη. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, σε ποσοστό 74%, στοχεύουν σε παθήσεις για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές λύσεις.

Το μέλλον δεν έδειχνε ποτέ πιο ευοίωνο. Οι ερευνητές του κλάδου μας, με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας και κατανοώντας βαθιά την ανθρώπινη βιολογία, έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν εξατομικευμένα σε μηχανισμούς ασθενειών, με τρόπο που πριν από λίγα μόνο χρόνια φάνταζε να βρίσκεται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Δεν είναι, όμως, πλέον ζητούμενο η επιστημονική έρευνα να είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας. Στην εποχή μας, οι πολίτες -όχι μόνο οι ασθενείς- έχουν την απαίτηση από οργανισμούς που ηγούνται στους κλάδους τους, να διαμορφώνουν συνολικά έναν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Περιμένουν από εμάς να συνδυάζουμε την έρευνα και την καινοτομία με τη στήριξη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, όπου κι αν βρίσκονται αυτές.

Ίσως σε άλλες εποχές, όχι πολύ μακρινές, ο όρος της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης να ήταν συμπληρωματικός και συχνά επικοινωνιακού χαρακτήρα για πολλές μεγάλες εταιρείες κάθε επιχειρηματικού κλάδου. Σήμερα προφανώς και δεν είναι.

Η Amgen, παραμένοντας πιστή στην αποστολή της να είναι στην υπηρεσία των ασθενών, είναι σταθερά προσανατολισμένη προς την κατεύθυνση αυτή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι περισσότεροι από 125.000 ασθενείς που βελτιώνουν τη ζωή τους με τις εξειδικευμένες θεραπείες μας, λαμβάνουν συνεχή υποστήριξη μέσω των 7 διαφορετικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων υποστήριξης ασθενών, τα οποία και παρέχουμε χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση των συμμετεχόντων. Από την ψυχολογική υποστήριξη και τις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις έως τη συστηματική παράδοση κατ’ οίκον, αλλά και την εβδομαδιαία αεροπορική μεταφορά από ακριτικά νησιά σε ογκολογικά νοσοκομεία αναφοράς, στην Amgen αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των ασθενών και ενισχύουμε συνεχώς τα προγράμματά μας μέσα στο πλαίσιο των δύσκολων συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία.

Οι πολυάριθμοι ασθενείς που συμμετέχουν στις περισσότερες από 30 διεθνείς κλινικές μελέτες που είναι ενεργές στη χώρα μας, αλλά και οι πάνω από 600 επιστήμονες υγείας που απασχολούνται σε αυτές σε 130 ελληνικά κέντρα αναφοράς, αναδεικνύουν στην πράξη την προσπάθεια της Amgen να υποστηρίξει συνολικότερα την επιστημονική έρευνα στην πατρίδα μας. Με επενδύσεις τριετίας 15 εκατομμυρίων ευρώ για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, ευελπιστούμε να ανακαλύψουμε καινοτόμες και εξατομικευμένες λύσεις για ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές και μέχρι σήμερα μη ιάσιμες ασθένειες.

Η καινοτομία στο φάρμακο οδηγεί τις εξελίξεις στην εποχή μας και αποτελεί την απόλυτη προϋπόθεση για την υγιή πρόοδο της κοινωνίας μας. Η ελπίδα που φέρνει σήμερα για την κοινωνία μας, εν μέσω πανδημίας, η φαρμακευτική καινοτομία, ας αποτελέσει την αφορμή -τη σημαντικότερη ιστορικά- για να αναγνωρίσουμε και να στηρίξουμε την αξία της στην πράξη.

Όμως, οι πραγματικοί σύγχρονοι ηγέτες είναι εκείνοι που, πέρα από το στοίχημα της καινοτομίας, θα κερδίσουν και το στοίχημα της εμπιστοσύνης των πολιτών. Ας στηρίξουμε τις ανάγκες κάθε ασθενούς, αλλά και τις απαιτήσεις κάθε πολίτη. Με την ειλικρινή συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων, μπορούμε από κοινού να το πετύχουμε.

* Ο Γιώργος Τουσίμης είναι Γενικός Διευθυντής Amgen Ελλάδος & Κύπρου. Αντιπρόεδρος στο PhRMA Innovation Forum (PIF). Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ALBA.

v