Για ποιον λόγο αξίζει να σπάμε τους κανόνες

Τι απαντούν οι διάσημοι ηθοποιοί John David Washington, Susan Sarandon, John Leguizamo, George Lopez και Scott Eastwood.

Για ποιον λόγο αξίζει να σπάμε τους κανόνες
  • της C.L. Gaber*

Οι άνθρωποι σπάνε τους κανόνες για πολλούς και διάφορους λόγους. Κάποιες φορές, λόγω αγάπης ή για δικαιοσύνη. Κάποιες φορές, σπάμε τους κανόνες για να προωθήσουμε μια ιδέα ή απλώς για να διαταράξουμε την καθεστηκυία τάξη. Στην πραγματικότητα, πολλοί κανόνες φαίνεται πως υπάρχουν μόνο για να σπάσουν. Ρωτήσαμε μια ομάδα κινηματογραφικών και τηλεοπτικών αστέρων: Για ποιον λόγο αξίζει να σπάμε τους κανόνες;

John David Washington

Ηθοποιός - Πρωταγωνιστής των ταινιών «BlacKkKlansman» («Η παρείσφρηση») και «Tenet»

Είναι οπωσδήποτε ευκολότερο να σπάσεις τους κανόνες όταν κάποιος σου έχει δώσει ένα καλό παράδειγμα για να σπας τους κανόνες. Εγώ πήρα παράδειγμα παρακολουθώντας τον πατέρα μου και τη μητέρα μου -ακολουθούσαν τους κανόνες, αλλά επίσης τους έσπαζαν όταν ήταν απαραίτητο. Ο πατέρας μου (Denzel Washington) αγωνίστηκε για να αφήσει το σημάδι του και να φέρει στο φως δυνατές ιστορίες. Με πήγαινε επίσης σε γυρίσματα με άλλους που έσπαζαν τους κανόνες, όπως ο Spike Lee.

Αυτός είναι ακόμα ένας ανυπότακτος που έκανε αυτό που ήθελε, ενώ ταυτόχρονα έδινε δύναμη και σε άλλους. Θυμάμαι που κάναμε παρέα στα γυρίσματα του «Malcolm X» όταν ήμουν παιδί και ο Spike με έβαλε κι εμένα να παίξω στο τέλος. Υπάρχει μια σκηνή που στέκονται κάτι παιδιά και λένε «εγώ είμαι ο Malcolm X». Αυτή ήταν μια μεγάλη στιγμή για μένα, επειδή αυτός ο άνθρωπος δεν δέχθηκε τους κανόνες και να που η επόμενη γενιά γνωρίζει το όνομά του.

Susan Sarandon

Τιμημένη με Όσκαρ ηθοποιός και ακτιβίστρια

Σπας τους κανόνες όταν τα πράγματα δεν είναι σωστά. Υπάρχουν κάποιες φορές που, οπωσδήποτε, εξ ορισμού, πρέπει να σπάσεις τους κανόνες -και για να σπάσεις επίσης την καθεστηκυία τάξη. Σπας τους κανόνες όταν οι κανόνες είναι λάθος και άδικοι. Το να σπας τους κανόνες όταν βιώνεις την αδικία, δεν είναι λάθος. Είναι απόλυτα σωστό. Τούτη τη στιγμή, είμαι αισιόδοξη γι’ αυτούς που πάνε ενάντια στο status quo. Είναι δύσκολοι καιροί και ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους συζητώντας για τα δύο πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ που δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τον λαό. Βλέπω αυτό το ξέσπασμα και το δυνητικό σπάσιμο κανόνων κι αυτό με κάνει πραγματικά αισιόδοξη.

John Leguizamo

Ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και κωμικός. Έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 2020 με την ταινία «Critical Thinking»

Πάντα έπρεπε να σπάω τους κανόνες, διότι όλη μου τη ζωή είχα να κάνω με το Hollywood. Δεν θα τους αφήσω να με κατηγοριοποιήσουν. Πάντα άκουγα: «Αν σπάσεις τους κανόνες, δεν θα σου προσφέρουν τίποτε. Πρέπει να παίζεις το παιχνίδι». Είναι ένα παιχνίδι που σε μπερδεύει. Μου έλεγαν επίσης πως, αν κάνω πολλή κωμωδία, τότε δεν θα με αφήσουν να κάνω δράμα. Αλλά μου είπαν πως, αν κάνω πολλά δράματα, τότε δεν θα με θέλουν πια για κωμωδίες.

Βασικά, στο Hollywood και στη ζωή οι κανόνες υπάρχουν για να προστατεύουν εκείνους που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Οι κανόνες συντηρούν το status quo. Η ζωή αυτές τις μέρες έχει να κάνει με το σπάσιμο των κανόνων, κάτι που κάνει αυτή την εποχή όμορφη κατά κάποιον τρόπο. Η Αμερική φτάνει τώρα σε μια κρίσιμη καμπή. Ακόμα και τα στελέχη των studio αρχίζουν να αμφισβητούν τον εαυτό τους. Σπάνε τους ίδιους τους κανόνες τους και περιλαμβάνουν Λατινοαμερικανούς και Αφροαμερικανούς στις τάξεις τους. Καιρός ήταν.

George Lopez

Κωμικός ηθοποιός

Ξέρεις πως ήρθε η ώρα να σπάσεις τους κανόνες, αν πεινάς ή αν διψάς και δεν έχεις καμιά ελπίδα να φας ή να πιεις. Σπας τους κανόνες όταν βρίσκεσαι στους δρόμους με την οικογένειά σου χωρίς στέγη. Πολλοί χάνουν τα σπίτια τους, αλλά σηκώνονται κάθε μέρα για να φροντίσουν με κάποιον τρόπο την οικογένειά τους. Μιλάω για τη βασική επιβίωση, που είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί σπάνε τους κανόνες. Θα σπάσουν τους κανόνες; Ναι, και μπορεί να σκέφτονται όπως κι εγώ, πως το χειρότερο είναι ότι αυτό θα μπορούσε να αποτραπεί, αν υπήρχαν οι σωστοί ηγέτες. Οι απελπισμένοι άνθρωποι σπάνε τους κανόνες. Πότε δεν είναι εντάξει να σπας τους κανόνες;

Πρέπει στη ζωή να δίνεις το παράδειγμα. Άρα, σε αυτές τις εποχές, δεν μπαίνεις σε κατάστημα χωρίς να φοράς μάσκα. Δεν είσαι εκείνος που μπαίνει στο σούπερ μάρκετ και τσακώνεται με τον σκληρά εργαζόμενο υπάλληλο επειδή δεν θέλεις να φορέσεις μάσκα. Ως χώρα, είμαστε τόσο απασχολημένοι να τονίζουμε τις διαφορές μας, που αυτό θα οδηγήσει σε σπάσιμο των κανόνων λόγω της απογοήτευσης που προκαλείται. Δεν θα χρειαζόταν να σπάσουμε τους κανόνες, αν αντιμετωπίζαμε διαφορετικά τους ανθρώπους.

Scott Eastwood

Ηθοποιός - έχει παίξει στις ταινίες «Pacific Rim Uprising» («Pacific Rim: Εξέγερση») και «The Outpost»

Όλοι μας κρύβουμε έναν ταραξία μέσα μας. Πιστεύω πως ένας κανόνας που δεν βλάπτει κανέναν είναι ένας κανόνας που τον σέβεσαι. Έπειτα υπάρχουν άλλοι κανόνες που παίρνεις λιγότερο στα σοβαρά. Είναι εντάξει να σπάσεις έναν κανόνα, αν πεις στον εαυτό σου πως «είναι κανόνας μόνο επειδή κάποιος το λέει πως είναι». Αν δεν προκαλεί πραγματική βλάβη σε άλλο άνθρωπο, τότε αυτού του είδους ο κανόνας μπορεί να σπάσει.

*Η C.L. Gaber είναι συγγραφέας και αρθρογράφος.

©2020 The New York Times Company and C.L. Gaber

v