Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Docandu: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας και του πολίτη

Το 2ο βραβείο στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας απέσπασε η νεοφυής επιχείρηση Docandu. Τι δηλώνει για την επιχείρηση και το Διαγωνισμό ο Δρ. Πέτρος Πανδής.

Docandu: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας και του πολίτη

Πως μπορεί μια νεοφυής επιχείρηση να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της υγείας; Η Docandu ιδρύθηκε το 2017 στο Λονδίνο και δραστηριοποιείται στο χώρο της ψηφιακής υγείας παρέχοντας υπηρεσίες προσβάσιμες στους πολίτες ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. 

Στην πλατφόρμα της εταιρείας, ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύει τα ιατρικά του αρχεία, να ελέγχει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του μέσω τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και να επικοινωνεί με έναν ιατρό της πλατφόρμας για να λάβει καθοδήγηση σε οποιοδήποτε ιατρικό του πρόβλημα. Μέχρι σήμερα, η DOCANDU έχει περισσότερους από 50.000 χρήστες που την εμπιστεύονται και έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα brand στην αγορά, κατακτώντας, μεταξύ άλλων πολλαπλές διακρίσεις.

Για την επιχειρηματική ιδέα, τους στόχους της νεοφυούς επιχείρησης και τη βοήθεια που έλαβε από την Εθνική  Τράπεζα στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, μας μιλά ένας από τους επικεφαλής της επιχείρησης, ο Δρ. Πέτρος Πανδής.

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2017 από τους Έλληνες επιστήμονες Δρ. Πέτρο Πανδή, διδάκτορα μηχανικό βιοτεχνολογίας του Imperial College London, σύμβουλο επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην ψηφιακή καινοτομία, και τον Δρ. Ιωάννη Γεωργόπουλο, παιδοχειρουργό, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών με κλινικό και ακαδημαϊκό έργο και ενασχόληση με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην ιατρική πράξη.

Η Docandu έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς καινοτομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Την εταιρεία στελέχωσαν εξ αρχής πρωτοπόροι και επιτυχημένοι τεχνικοί, επιστήμονες και επιχειρηματίες, δίνοντάς της σάρκα και οστά.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας;

Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς ανάδειξης και στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Η ανάδειξη της Docandu, θα αποτελούσε ισχυρό σύμμαχο για την ανάπτυξη της εταιρείας σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Αναγνωρισιμότητα - Credibility, Πρόσβαση σε Χρηματοδότηση, Προώθηση-Εξωστρέφεια, και ανάδειξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ηταν σημαντικό για εμάς να διακριθούμε σε έναν διαγωνισμό που υλοποιείται κάτω από την «ομπρέλα» μιας ισχυρής τράπεζας όπως είναι η Εθνική, με αποτέλεσμα να κερδίζει πιο εύκολα την εμπιστοσύνη του κόσμου και να διευκολύνει δυνητικές συνεργασίες. Τέλος, η διάκριση επιβεβαιώνει την καινοτομία του προϊόντος και μας βοηθά να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη σιγουριά στα επόμενα βήματα.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιο τρόπο;

Είναι αλήθεια ότι τα σχόλια της επιτροπής μας βοήθησαν να εξελίξουμε την πλατφόρμα μας τεχνολογικά, αλλά και να αναπτύξουμε τις στρατηγικές marketing των υπηρεσιών μας. Παράλληλα, η ομάδα της Docandu εργάστηκε από την αρχή του Διαγωνισμού πάνω σε νέα projects, ένα εκ των οποίων είναι και το Derma Care (εφαρμογή δερματολογικού ελέγχου εξ αποστάσεως). Ήδη η πλατφόρμα έχει δοκιμαστεί σε 100 ασθενείς με διαφορετικά δερματολογικά προβλήματα, με σκοπό να εντοπιστούν ατέλειες και στη συνέχεια να διαθέτει στο ευρύτερο κοινό με ασφάλεια. Μια νέα mobile εφαρμογή που αναπτύσσουμε αυτή την περίοδο είναι η Diabeat (εφαρμογή για ασθενείς με διαβήτη). Οι νέες αυτές εφαρμογές θα ολοκληρωθούν εντός του 2021 και θα είναι διαθέσιμες σε iOS και Android.

Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Τράπεζας είτε από συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Η στήριξη των έμπειρων στελεχών της Εθνικής Tράπεζας, στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, κυρίως σε συμβουλευτικό επίπεδο ήταν καθοριστική στο να βελτιώσουμε λειτουργίες μας ειδικά στο κομμάτι του marketing. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι άνθρωποι του προγράμματος NBG Business Seeds συνεχίζουν να μας υποστηρίζουν είτε συμβουλευτικά είτε μέσω της προώθησης της εταιρείας μας.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που σκέφτεται να υλοποιήσει επιχειρηματικά μια καινοτόμο ιδέα;

Από τη σύλληψη μιας ιδέας έως ότου αυτή κάνει τα πρώτα μικρά ή μεγάλα βήματα, απαιτείται προσήλωση στο στόχο. Υπάρχουν πολλές και καλές ιδέες εκεί έξω, οι οποίες δεν προχωρούν στο στάδιο εφαρμογής για πολλούς λόγους. Κάποιοι φοβούνται άλλοι δεν έχουν βρει τον τρόπο να ξεκινήσουν την υλοποίηση. Η πρώτη συνήθεια των πολύ επιτυχημένων ανθρώπων είναι να είναι προνοητικοί και να παίρνουν πρωτοβουλίες. Αν θα έδινα μια συμβουλή, αυτή θα ήταν: Μην μείνετε στην ιδέα! Κρατήστε τη νοοτροπία σας θετική και αναλάβετε δράση, έτσι ώστε η ιδέα σας να επεκταθεί πέρα από σημειώσεις και κουβέντες για καφέ. Βρείτε ένα πρόβλημα που λύνει η ιδέα σας και επιβεβαιώστε ότι κάποιος θα προτιμούσε την δική σας λύση, αλλά και θα πλήρωνε για αυτή. Ερευνήστε τον ανταγωνισμό. Να είστε σίγουροι ότι υπάρχει ανταγωνιστής και εάν πιστεύετε ότι δεν υπάρχει, τότε μάλλον δεν ψάξατε αρκετά. Δημιουργήστε ένα λεπτομερές επιχειρηματικό σχέδιο. Η δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχεδίου θα σας βοηθήσει να βάλετε όλες τις σκέψεις σας σε ένα έγγραφο και να σχεδιάσετε έναν οδηγό για την επιτυχία της εταιρείας σας. Επίσης, οι περισσότεροι επενδυτές απαιτούν κάποια μορφή επιχειρηματικού σχεδίου για να εξετάσουν αν μπορούν να εμπιστευτούν την ιδέα ή την εταιρεία σας. Τέλος και πιο σημαντικό, βρείτε συνεργάτες που εμπιστεύεστε και που έχουν συμπληρωματικές δεξιότητες.

Τι είναι και τι μπορεί να προσφέρει η Docandu στον Έλληνα πολίτη;

Η Docandu (www.docandu.com), είναι μια ελληνική νεοφυής εταιρεία. Εντάσσεται αποκλειστικά στον χώρο της ψηφιακής υγείας, συνδυάζοντας την υψηλού επιπέδου παραδοσιακή ιατρική, με σύγχρονες ψηφιακές καινοτομίες, σε ένα τελικό προϊόν απλό και εύκολο στην χρήση. Κύριο προϊόν της Docandu είναι μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα υγείας, στην οποία ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύει τα ιατρικά του αρχεία, να ελέγχει την σημασία των συμπτωμάτων του μέσω τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και να επικοινωνεί με έναν ιατρό της πλατφόρμας για να λάβει καθοδήγηση σε οποιοδήποτε ιατρικό του πρόβλημα.
Επίσης, η εταιρεία, έχει προβεί στην ανάπτυξη διαφόρων καινοτόμων λύσεων για την έγκαιρη διάγνωση και την διαχείριση νοσημάτων, όπως αυτό του διαβήτη, καθώς και την ενίσχυση της αυτοφροντίδας των ασθενών. Το Diabeat αποτελεί μια πρωτοποριακή εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Θα ξεκινήσει πιλοτικά στην ελληνική αγορά, με σκοπό την επέκταση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική εφαρμογή για την παρακολούθηση, την έγκαιρη διάγνωση και την διαχείριση του διαβήτη, με την δυνατότητα ειδοποιήσεων και συστάσεων στη βάση των ιατρικών δεδομένων που έχει καταχωρήσει ο χρήστης και επιπλέον διασυνδέει τον χρήστη με εξειδικευμένο γιατρό ανά πάσα στιγμή. To Derma Care είναι μία επέκταση της εφαρμογής της Docandu η οποία θα προσφέρει δερματολογικές - αφροδισιολογικές συμβουλές με γρήγορο, οικονομικό και ανώνυμο τρόπο. Συγκεκριμένα, ο χρήστης απαντά σε μία σειρά από ερωτήσεις αναφορικά με το ιατρικό του ιστορικό και επί του ζητήματος που τον απασχολεί, φωτογραφίζει τις δερματικές βλάβες και στέλνει τις πληροφορίες στην ιατρική ομάδα της Docandu για αξιολόγηση.

Πού βρίσκεται η Ελλάδα στην ψηφιακή υγεία; Μπορεί το online consultation να αντικαταστήσει την επίσκεψη μας στον ιατρό;

Θα ξεκινήσουμε απαντώντας αντίστροφα στο διπλό σας ερώτημα. Απαντήσεις στα ερωτήματα δίνουν οι έρευνες και οι παρατηρήσεις από χώρες που, εδώ και μερικά χρόνια, χρησιμοποιούν επιτυχημένα το online consultation, όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ. Εκεί οι χρήστες της υπηρεσίας επωφελούνται της άμεσης πρόσβασης σε ιατρό, μέσα σε λίγα λεπτά, όλο το 24ωρο και γλιτώνουν τον «πανικό» της παραπληροφόρησης του διαδικτύου μετά από κάποιο σύμπτωμα ή συμβάν. Ως αποτέλεσμα, έχει επιταχυνθεί δραματικά η πρώτη επικοινωνία με το σύστημα υγείας, δηλαδή η απαραίτητη «επίσκεψη» στον παθολόγο ή γενικό ιατρό, και πιθανώς η παραπομπή σε άλλες ιατρικές ειδικότητες. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά έχουν οδηγήσει στην ολοένα και ευρύτερη αποδοχή της υπηρεσίας αυτής από τους πολίτες των εν λόγω χωρών. Στην πράξη, τα δύο είδη ιατρικής επίσκεψης δεν ανταγωνίζονται το ένα το άλλο. Η Docandu δεν «γεννήθηκε» για να αντικαταστήσει την επίσκεψη στον ιατρό, όπως και, εκτιμούμε, καμία εταιρεία ψηφιακής υγείας. Είμαστε εδώ συνυπάρχοντας και υποστηρίζοντας το έργο της παραδοσιακής ιατρικής επίσκεψης. Στις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, όταν ο ασθενής φτάνει στο σημείο όπου επικοινωνεί με τον ιατρό της εταιρείας μας, εφόσον κριθεί απαραίτητο, υπάρχει προτροπή επίσκεψης σε νοσοκομείο. 

Αναφορικά τώρα με την κατάσταση της ψηφιακής υγείας στη χώρα μας, η Ελλάδα βρίσκεται στο ξεκίνημα της ανάπτυξής της. Σε πολυάριθμα συνέδρια και ομιλίες η επιστημονική κοινότητα, ο επιχειρηματικός κόσμος, η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και η κυβέρνηση, συμφωνούν στην ανάγκη για ένταξη της ψηφιακής υγείας στο υπάρχον σύστημα υγείας. Εντούτοις, τροχοπέδη στην ταχεία ανάπτυξή της αποτελεί η απουσία ενιαίων κρατικών τεχνολογικών υποδομών στα νοσοκομεία, η απουσία πλήρως ψηφιοποιημένων αρχείων στις περισσότερες δημόσιες δομές υγείας ( λόγω της τήρησης έντυπων και χειρόγραφων αρχείων), η δύσκολη προσαρμογή ασθενών και γιατρών σε καινοτομίες και, τέλος, οι άκαμπτες κρατικές διαδικασίες. Το Υπουργείο Υγείας σε εθνικό επίπεδο σταδιακά εντάσσει συστήματα ψηφιακής υγείας, όπως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το σύστημα των διαγνωστικών κέντρων και των νοσοκομείων και το σύστημα ηλεκτρονικού φακέλου υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Τα συστήματα αυτά όμως, αν και αποτελούν σημαντικά βήματα προόδου, προσανατολίζονται περισσότερο στο να λύσουν τα μακροχρόνια προβλήματα σε επίπεδο δομών υγείας και ασφαλιστικών ταμείων, παρά να καλύψουν τις σύγχρονες και αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών. Την λύση σε κάποιες εκ των αναγκών του χώρου της υγείας έχουν επιδιώξει να δώσουν κάποιες μεμονωμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Το online consultation ή η διαδικτυακή ιατρική επίσκεψη, η επικοινωνία δηλαδή ιατρού και ασθενή μέσω βιντεοκλήσης/τηλεδιάσκεψης, έχει πυροδοτήσει για τα καλά τη συζήτηση σε διεθνές επίπεδο. Αν και η χρήση της γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη σε πολλές χώρες, η πλειοψηφία της ιατρικής κοινότητας είναι σκεπτική και τηρεί στάση αναμονής, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι ακραίες θέσεις υπέρ και κατά.

Υπάρχει δηλαδή κάποιου είδους δυσπιστία ως προς την ψηφιακή υγεία;

Υπάρχει δυσπιστία προς το online consultation και αυτή εστιάζει κυρίως στο ότι ο ιατρός δεν μπορεί να ασκήσει την ιατρική με όλες τις δυνατότητες που του δίνει η δια ζώσης επίσκεψη και κινδυνεύει να οδηγηθεί σε λάθη, ρισκάροντας την υγεία του ασθενούς. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Στη διαδικτυακή επίσκεψη, ο ιατρός παίρνει τις απαραίτητες πληροφορίες από την αφήγηση του ασθενή, την εικόνα μέσω υπολογιστή ή κινητού και, εφόσον είναι διαθέσιμα, από τεχνολογικά βοηθήματα (πχ. πιεσόμετρο ή οξύμετρο).

Την ίδια στιγμή, όμως, προκύπτουν και διάφοροι τεχνολογικοί περιορισμοί, όπως ο φωτισμός, η ανάλυση της εικόνας, η ταχύτητα της σύνδεσης κ.τ.λ. Μήπως όμως εδώ και πολλά χρόνια, από την ανακάλυψη του τηλεφώνου, οι ιατροί ασκούν την εξ αποστάσεως ιατρική; Πόσες φορές έχει τύχει να καλέσουμε τον προσωπικό μας ιατρό ή έναν φίλο ιατρό να μας δώσει μια συμβουλή; Πόσες φορές έχει τύχει, ενώ βρισκόμαστε σε ταξίδι στο εξωτερικό, να μας προκύψει ένα θέμα υγείας και να καλέσουμε τον γιατρό μας στη χώρα μας; Πιθανότατα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάνει ένα από τα προαναφερόμενα και έχουμε δώσει τις περισσότερες φορές λύση σε μια ιατρική μας ανάγκη ή έχουμε λάβει πολύτιμες συμβουλές για τα επόμενα μας βήματα.

Σε μεγάλο βαθμό η δυσπιστία της ψηφιακής ιατρικής έγκειται στην απουσία σαφούς νομικού πλαισίου στην Ελλάδα και στην απουσία οριοθέτησης αυτής της μορφής ιατρικής από επίσημους ελληνικούς φορείς, δηλαδή καταγραφή ενδείξεων και αντενδείξεων, καθώς και καθορισμός του ορθού και του λάθος τρόπου άσκησης αυτής. Η ψηφιακή ιατρική είναι μια πραγματικότητα που κερδίζει ανά τον κόσμο συνεχώς έδαφος και υποστηρικτές (ιατρούς και ασθενείς). Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή η Ελλάδα, διαμέσου των επισήμων ιατρικών και κρατικών φορέων, να αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα, δίνοντας έδαφος και κίνητρα σε εταιρείες που εφαρμόζουν ορθές πρακτικές, όπως η Docandu, να διαμορφώσουν αυτό το νέο χώρο.

12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά έως και 4 Οκτωβρίου, ώρα 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v