Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eden Library: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της αγροτικής παραγωγής

Μια ψηφιακή πλατφόρμα, που ξεκίνησε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, φιλοδοξεί να λύσει προβλήματα αγροτικής παραγωγής. Η βράβευση στον 11ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Eden Library: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της αγροτικής παραγωγής

Στους κόλπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών γεννήθηκε η ιδέα της EDEN Library, μιας ψηφιακής πλατφόρμας, που φιλοδοξεί να λύσει, μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, προβλήματα της αγροτικής παραγωγής.

Η ερευνητική ομάδα (Νικόλαος Μυλωνάς, Σοφία Μουσέτη και Γιάννης Μαλούνας) συμμετείχε και βραβεύτηκε στο πλαίσιο του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας.

Η πλατφόρμα, που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως αναφέρει ο συνιδρυτής Ν. Μυλωνάς, επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις τεχνολογίες επεξεργασίας εικόνας και τα πραγματικά προβλήματα στον αγρό. Απευθύνεται σε εταιρίες αγροτεχνολογίας, γεωπόνους, αλλά και παραγωγούς, δίνοντας λύση σε προβλήματα καταμέτρησης, ελέγχου και επισκόπησης καλλιέργειας, αντικαθιστώντας πρακτικά το ανθρώπινο μάτι σε επαναλαμβανόμενες και επίπονες εργασίες.

Μάλιστα η EDEN έχει ολοκληρώσει τις δυο πρώτες πωλήσεις της, μια εφαρμογή για smartphone και ένα dataset, ενώ, όπως αναφέρει ο Ν. Μυλωνάς, η ομάδα βοηθήθηκε σημαντικά, όσον αφορά την επιχειρηματική προσέγγιση της ιδέας της, από τα θεματικά εργαστήρια που παρακολούθησε στο πλαίσιο του Διαγωνισμού.

Τι ακριβώς είναι η εφαρμογή της Eden Library;

Η Eden Library είναι μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα, που φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό και αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης, που αφορούν δεκάδες είδη καλλιεργειών, ζιζανίων, ασθενειών, εντομολογικών προσβολών κλπ. Στόχος της Eden Library είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις τεχνολογίες επεξεργασίας εικόνας και τα πραγματικά προβλήματα στον αγρό. Ερχόμαστε σε επαφή με εταιρίες αγροτεχνολογίας, γεωπόνους, αλλά και παραγωγούς, για να προσαρμόσουμε τη λύση Τεχνητής Νοημοσύνης και Υπολογιστικής Όρασης σε προβλήματα καταμέτρησης, ελέγχου και επισκόπησης καλλιέργειας, αντικαθιστώντας πρακτικά το ανθρώπινο μάτι σε επαναλαμβανόμενες και επίπονες εργασίες. Εκτίμηση της σοδειάς και ταυτοποίηση ασθενειών είναι σημαντικές πληροφορίες, που μπορεί να αντλήσει ο παραγωγός μέσα από τη λύση που προσφέρουμε.

Πως σκοπεύετε να αναπτύξετε επιχειρηματικά την ιδέα σας;

Η λύση μας μεταφράζει τα δεδομένα που συλλέγουν οι κάμερες στο χωράφι, σε ουσιαστική πληροφορία για την κατάσταση της καλλιέργειας, βοηθώντας τον παραγωγό να λάβει έγκαιρα και εύκολα αποφάσεις. Έχουμε εμπορικά έτοιμη τη βιβλιοθήκη δεδομένων, όπου βιομηχανίες και εταιρείες τεχνολογίας αγοράζουν δεδομένα, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν σε εφαρμογές ρομποτικής και αυτοματισμού. Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα σε παραγωγούς και κατόχους δεδομένων, να συνεργαστούν με την Eden Library, εκμεταλλευόμενοι την εμπορική αξία των δεδομένων αυτών. Το προϊόν μας βελτιώνεται συνεχώς, μέσα από μια δυναμική κοινότητα χρηστών. Αυτή τη στιγμή έχουμε 400 εγγεγραμμένους χρήστες σε διάστημα μόλις 6 μηνών, γεγονός με το οποίο είμαστε πολύ ικανοποιημένοι.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας;

Η συμμετοχή μας στο Διαγωνισμό ήρθε λίγους μήνες πριν τη δημοσιοποίηση της ψηφιακής μας πλατφόρμας. Το γεγονός αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να πάρουμε ιδέες από τα θεματικά εργαστήρια και τις παρουσιάσεις ειδικών στους τομείς της επιχειρηματικότητας, marketing, νομικών ζητημάτων κ.α. Μια επιχειρηματική ιδέα στα πρώτα της βήματα διέπεται από το στοιχείο της αβεβαιότητας και των άγνωστων προκλήσεων, συνεπώς το να ακολουθείς ένα καλά δομημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, στο σημείο εξέλιξης που ήταν η ιδέα μας, ήταν καθοριστικό στο να ωριμάσουμε αποτελεσματικά το προϊόν μας. Ως σημαντικό στοιχείο καθοδήγησης, θα μπορούσα να ξεχωρίσω επίσης, τη νοοτροπία της ευέλικτης επιχειρηματικότητας, η οποία καλλιεργήθηκε μέσα από δράσεις του προγράμματος NBG Business Seeds, όπως π.χ. πώς μια startup θα πρέπει να αντλεί δεδομένα συνεχώς από τους πελάτες της, να πειραματίζεται και να αξιολογεί διαρκώς την αποδοχή του προϊόντος της.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιο τρόπο;

Αρκετά στάδια βελτιώθηκαν. Σημαντικό όφελος από την εν λόγω διαδικασία ήταν η δικτύωσή μας με δύο μεγάλους πελάτες στο χώρο της αγροτεχνολογίας, με τους οποίους πλέον συνεργαζόμαστε συστηματικά, αλλά και η ολοκλήρωση του marketplace, ως ένας ανοιχτός χώρος διάθεσης πολύτιμων δεδομένων εικόνας, που καλύπτουν σχεδόν όλες τις εφαρμογές Artificial Intelligence (AI) στην αγροτική παραγωγή. Επίσης, ζητήματα τιμολόγησης του προϊόντος, προώθησης, αλλά και νομικά ζητήματα, βελτιώθηκαν μέσα από τα χρήσιμα θεματικά εργαστήρια που παρακολουθήσαμε.

Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Τράπεζας είτε από συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Βασικός άξονας του προγράμματος ήταν τα εβδομαδιαία θεματικά εργαστήρια, με ειδικούς από κάθε κλάδο. Ως σημαντικό στοιχείο καθοδήγησης, θα μπορούσα να ξεχωρίσω την νοοτροπία της ευέλικτης επιχειρηματικότητας που καλλιεργήθηκε μέσα στο πρόγραμμα, με αναφορά στο πως μια startup θα πρέπει να αντλεί δεδομένα συνεχώς από τους πελάτες της, να πειραματίζεται και να αξιολογεί διαρκώς την αποδοχή του προϊόντος της.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που σκέφτεται να υλοποιήσει επιχειρηματικά μια καινοτόμο ιδέα;

Δεν θα μπορούσα να συμβουλεύσω, γιατί πολύ απλά το ταξίδι μας στην επιχειρηματικότητα ξεκίνησε πρόσφατα. Αυτό που θα κράταγα από την μέχρι τώρα εμπειρία μας είναι ότι ο πρώτος πελάτης θα σε βρει και όχι το αντίστροφο. Πολλές φορές, ένα προϊόν μπορεί να απαντάει σε μια ανάγκη ενός τμήματος της αγοράς, το οποίο δεν περιέχονταν στο αρχικό target group της ιδέας. Απαιτείται αντοχή σε καταστάσεις αβεβαιότητας και επιχειρηματικού ρίσκου, αλλά και ευελιξία, ώστε να προσαρμόζεται κανείς σε μεταλλασσόμενα δεδομένα.

* Ο 12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά έως και τις 4 Οκτωβρίου, ώρα 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v