Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φ-water: Η εφεύρεση που βελτιώνει την ποιότητα του νερού

Πώς λειτουργεί η συσκευή που κατασκεύασαν ερευνητές του ΑΠΘ εξηγεί ο αντιπρύτανης Στράτος Στυλιανίδης. Η διάκριση στον 11ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Φ-water: Η εφεύρεση που βελτιώνει την ποιότητα του νερού

Η καλή ποιότητα του νερού δεν αποτελεί αίτημα μόνο των καταναλωτών, αλλά και ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής, που το χρησιμοποιεί ως εργαλείο ή ως βασικό συστατικό. Η επιστημονική έρευνα, όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων, αλλά και την αξιοποίηση του νερού, αναπτύσσεται ραγδαία παγκοσμίως, με τα ελληνικά πανεπιστήμια να αποτελούν μέρος αυτής της κοινότητας.

Ήδη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει ο Στράτος Στυλιανίδης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ, εφευρέθηκε μια συσκευή, που βελτιώνει τη φυσικοχημική συμπεριφορά του νερού, αυξάνει την αποδοτικότητα των καλλιεργειών και βελτιώνει προϊόντα με βάση το νερό.

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ συμμετείχε στον 11ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας, παρουσιάζοντας τη συσκευή με την επωνυμία φ-water και κατάφερε να διακριθεί, κατακτώντας ένα από τα δέκα βραβεία της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, η διάδραση της ομάδας του φ-water με ανθρώπους της αγοράς στο πλαίσιο του Διαγωνισμού ήταν ένα σημαντικό όφελος, ενώ ενίσχυσε την αντίληψη διασύνδεσης της επιστημονικής έρευνας με την πραγματική οικονομία.

Τι ακριβώς κάνει η συσκευή της φ-water και που μπορεί να αξιοποιηθεί;

Η ιδέα προέκυψε καταρχήν από την αναγνώριση της ανάγκης και της σημασίας της διαχείρισης του νερού στη σύγχρονη εποχή. Αναζητούνται λύσεις για τον εξορθολογισμό της χρήσης του νερού, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, προς όφελος ολόκληρου του πλανήτη. Το φ-water είναι μία εφεύρεση, που ξεκίνησε από τα εργαστήριά μας, με την έρευνα του κ. Ανδρέα Γιαννακουδάκη, Καθηγητή του Τμήματος Χημείας, Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων του ΑΠΘ. Γεννήθηκε στα ερευνητικά εργαστήρια του ΑΠΘ, μέσω την παρατήρησης της συμπεριφοράς του νερού. Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι το καθαρό νερό επηρεάζεται από τις επιμέρους ακτινοβολίες που δέχεται κατά τη χρήση του και οι ιδιότητές του μεταβάλλονται σημαντικά. Η συσκευή φ-water με τη μοναδική τεχνολογία που ενσωματώνει, επιδρά μέσω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στις φυσικοχημικές ιδιότητες του νερού και το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση. Η ομάδα μας μεγάλωσε με τη συνδρομή του κ. Παναγιώτη Μπαρμπαλέξη, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ. Οι τρεις μας, μαζί με δύο εξαιρετικούς επιστήμονες, τον Γιάννη Σαμπρή και τον Δημήτρη Γιαννακουδάκη, αποφασίσαμε να δώσουμε μια διεπιστημονική προσέγγιση στην πρωτοβουλία αυτή.

Πως σκοπεύετε να αναπτύξετε επιχειρηματικά την ιδέα σας;

Έχει ήδη κατατεθεί αίτηση χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και πολύ πρόσφατα προχωρήσαμε με την αίτηση κατοχύρωσης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το φ-water έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον επενδυτών και αυτό μας ώθησε να επιταχύνουμε την επιχειρηματική μας ανάπτυξη. Οι πιλοτικές εφαρμογές που σχεδιάζουμε για την αξιοποίηση της εφεύρεσής μας, αφορούν καταρχάς τον αγροτικό τομέα, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, όπως σε μονάδες εκτροφής ζώων. Επίσης, θα δοκιμάσουμε τη χρήση του φ-water και σε δευτερογενείς τομείς παραγωγής προϊόντων, που περιλαμβάνουν το νερό, όπως είναι τα τρόφιμα και τα ποτά ή τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και σε περιβαλλοντικές εφαρμογές μέσω της αφαλάτωσης του νερού, σε συντήρηση και προστασία εργοστασιακών ή οικιακών συστημάτων μεταφοράς νερού ή σωληνώσεων σε πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης πόλεων. Οι πιλοτικές εφαρμογές θα είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις της εμπορικής παραγωγής της συσκευής και της στόχευσης σε συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς και της οικονομίας.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας;

Ο Διαγωνισμός αποτελεί πλέον ένα σταθερό και αξιόπιστο θεσμό για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δίνει το παρόν κάθε χρόνο με την ενεργή συμμετοχή των ομάδων του. Ο λόγος της συμμετοχής μας ήταν καταρχήν η θέλησή μας να συνδέσουμε την έρευνα με την πραγματική οικονομία και την αγορά. Θέλαμε να έχουμε την ευκαιρία επεξεργασίας της επιχειρηματικής μας ιδέας με συνεργάτες έμπειρους στο χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιο τρόπο; Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Τράπεζας είτε από συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Η διάδραση της ομάδας του φ-water με ανθρώπους της αγοράς στο πλαίσιο της αξιολόγησης, αλλά και όλες οι εσωτερικές διεργασίες, προκειμένου να επικοινωνήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το όραμά μας για την αξιοποίηση της έρευνάς μας, αποτέλεσαν πολύτιμα εφόδια που αποκομίσαμε από τη συγκεκριμένη συμμετοχή. Η έρευνα που πραγματοποιούμε στα εργαστήρια είναι πολύτιμη και η μετατροπή της σε καινοτόμο προϊόν της αγοράς είναι μια διαδικασία, στην οποία πρέπει να επενδύσουμε και να βελτιωθούμε μέσα από τη συμμετοχή μας σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που σκέφτεται να υλοποιήσει επιχειρηματικά μια καινοτόμο ιδέα;

Η υψηλή προτεραιότητα που δίνει η Πολιτεία στην ανάπτυξη ενός υγιούς και φιλόξενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, από μόνη της δημιουργεί προσδοκίες. Το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί ως κύριος πυλώνας καινοτομίας στο οικοσύστημα της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην παραμονή των δημιουργικών ανθρώπων στην Ελλάδα. Αυτή η συγκυρία είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί τώρα. Θα συμβούλευα λοιπόν όλες και όλους, που έχουν νέες ιδέες και τη διάθεση να δημιουργήσουν, να κάνουν την αρχή. Να απευθυνθούν σε αρμόδιους φορείς του οικοσυστήματος που θα τους καθοδηγήσουν, προκειμένου να κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα.

* Ο 12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά έως και τις 4 Οκτωβρίου, ώρα 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v