Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Time is Brain: Η πλατφόρμα που δίνει λύσεις στο Σύστημα Υγείας

Το 4ο βραβείο στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας απέσπασε η νεοφυής επιχείρηση Time is Brain. Τι λέει για την επιχείρηση και το Διαγωνισμό η Δρ. Αγγελίνα Κουρούμπαλη, επικεφαλής της ομάδας Time is Brain.

Time is Brain: Η πλατφόρμα που δίνει λύσεις στο Σύστημα Υγείας

Το Time is Brain είναι μία έξυπνη ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, η οποία μπορεί, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, εφόσον εισαχθεί στο Σύστημα Υγείας, να επιταχύνει σημαντικά το χρόνο αντιμετώπισης των εγκεφαλικών, επιφέροντας άμεσα οφέλη για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών και εξασφαλίζοντας σημαντική μείωση στο κόστος του εγκεφαλικού για την κοινωνία. 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αυτήν τη στιγμή, η πλατφόρμα βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης και η ομάδα αναζητεί επιχορήγηση για την πιλοτική εφαρμογή της σε φορείς υγείας της Περιφέρειας Κρήτης. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η συμβολή του Διαγωνισμού της Εθνικής Tράπεζας ήταν ιδιαίτερα σημαντική, όπως μαρτυρεί η επικεφαλής του εγχειρήματος, Δρ Αγγελίνα Κουρούμπαλη.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας;

Το 2020 συμμετείχαμε στη δράση Match and Develop a Startup Heraklion 3.0, όπου το Time is Brain έλαβε το πρώτο βραβείο, γεγονός που μας εξασφάλισε την πρόκρισή μας στη 2η φάση του Διαγωνισμού της Εθνικής Tράπεζας. Το Time is Brain αποτελεί καινοτομία του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συμμετοχή μας στο Διαγωνισμό μας έδωσε τις απαραίτητες γνώσεις για να βελτιώσουμε την ιδέα μας ως προς την επιχειρηματική της υλοποίηση. Είμαστε σε διαδικασία εύρεσης χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της πλατφόρμας και την εφαρμογή της πιλοτικά σε φορείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με τους κ.κ. Δημήτριο Κατεχάκη (Eπικεφαλής CeHA, ΙΤΕ), Φωκίωνα Λογοθετίδη (Yπεύθυνος Mελετών, ΙΤΕ) και Παναγιώτη Μήτσια (Iατρική Σχολή ΠΚ), ώστε η υλοποίηση του έργου να έχει πρακτική και ουσιαστική εφαρμογή με βάση τις διεθνείς κλινικές πρακτικές, καθώς και δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιο τρόπο;

Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και έδωσε μεγάλη ώθηση στο Time is Brain. Κορυφαία στελέχη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μας μετέφεραν γνώση αιχμής σε καίρια ζητήματα, όπως πωλήσεις, ψηφιακό μάρκετινγκ, εύρεση χρηματοδότησης και άλλα. Αναπτύξαμε το επιχειρηματικό μας πλάνο και ενισχύσαμε τους στόχους εύρεσης χρηματοδότησης. Η συνεργασία με την Εθνική Tράπεζα χαρακτηριζόταν από σοβαρότητα και υψηλό επαγγελματισμό σε ένα περιβάλλον με μεγάλο σεβασμό στην ιδιωτικότητα των εταιρειών και του αντικειμένου τους.

Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Τράπεζας είτε από συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό, μας έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας και αξιοποίησης της καινοτομίας. Το πρόγραμμα ονομάζεται Seeds Bootcamp και είχε διάρκεια τέσσερεις μήνες. Στα σεμινάρια συμμετείχαν 11 φορείς: το Κέντρο Αρχιμήδης, το ΚΕΜΕΛ, το Δικηγορικό Γραφείο Λαμπαδάριος, οι εταιρείες DOPE Studio, GrowthRocks / GrowthGirls / Viral-Loops, FerryHopper και Plexearth, o Γιώργος Γάτος και στελέχη της Εθνικής Tράπεζας. Ήταν μία πάρα πολύ χρήσιμη εμπειρία. Η γνώση που μας δοθηκε, μας βοήθησε να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα, ώστε να προχωρήσουμε επιχειρηματικά την ιδέα μας. Σημαντικό επίσης ήταν το κομμάτι της δικτύωσης και συμβουλευτικής από καταξιωμένα στελέχη σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Λάβαμε γνώση και λύσαμε απορίες σε ένα άνετο και φιλικό διαδικτυακό περιβάλλον, που όμως χαρακτηριζόταν από τη σοβαρότητα και τον υψηλό επαγγελματισμό του.

Θα συμβουλεύατε κάποιον που σκέφτεται να υλοποιήσει επιχειρηματικά μια καινοτόμο ιδέα;

Στην Ελλάδα γίνονται πολύ σημαντικές προσπάθειες ενίσχυσης και προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δυναμικό, με πολλούς εξειδικευμένους φορείς να έχουν ουσιαστική δράση σε αυτόν τον τομέα. Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να πιστέψει στο όραμα και την ιδέα που τον εμπνέει και να ζητήσει βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς. Υπάρχουν πολλοί φορείς με στόχο την υποστήριξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με συγκεκριμένες και ουσιαστικές δράσεις. Θα συμβούλευα τους ανθρώπους που έχουν μια καινοτόμο ιδέα να έρθουν σε επαφή με αντίστοιχους φορείς, όπως η Εθνική Tράπεζα και να προχωρήσουν στην υποβολή της ιδέας τους σε διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Τα εξειδικευμένα στελέχη που ασχολούνται με την προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα έχουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και προσφέρουν με μεγάλη προθυμία την βοήθεια τους σε κάθε βήμα της διαδικασίας, από την ιδέα μέχρι τη σύσταση μιας νεοφυούς επιχείρησης, ανταγωνιστικής στην αγορά.

Τι προσφέρει η πλατφόρμα για τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών εγκεφαλικού, Time is Brain;

Η δημιουργία της πλατφόρμας προέκυψε από την ανάγκη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η ταχεία αναγνώριση ενός εγκεφαλικού και η μεταφορά του ασθενή στο κατάλληλο κέντρο είναι ο μόνος τρόπος ο ασθενής να λάβει έγκαιρα την απαραίτητη θεραπεία. Συχνά η ταχύτητα αντιμετώπισης αυτού του τύπου εγκεφαλικών δεν είναι αυτή που απαιτείται, επιφέροντας δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που δεν αναγνωρίζονται γρήγορα, συνήθως μεταφέρονται σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για την παροχή κατάλληλης θεραπείας. Όταν εν τέλει αναγνωριστεί το περιστατικό ως ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και μεταφερθεί στο κατάλληλο νοσοκομείο, είναι πολλές οι φορές που έχει περάσει το χρονικό όριο για να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία, που για τα ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά είναι η θρομβόλυση. Καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, που σε αυτή την περίπτωση είναι χαμένος εγκέφαλος, αναπηρία και απώλεια ποιότητας ζωής.

Το Time is Brain αποτελείται από δύο εφαρμογές, μία για τους διασώστες του ΕΚΑΒ και μία για την ομάδα διαχείρισης εγκεφαλικών επεισοδίων στο νοσοκομείο. Στην πρώτη εφαρμογή, μέσα από μια σειρά ερωτήσεων επιτρέπει στους διασώστες να αναγνωρίσουν εάν το περιστατικό που έχουν παραλάβει είναι πιθανό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη συνέχεια τους καθοδηγεί, ώστε να εκτελέσουν τις ελάχιστες απαραίτητες ενέργειες και μετρήσεις στον άρρωστο και ταυτόχρονα, τους παρέχει πληροφόρηση δρομολόγησης για το πλησιέστερο νοσοκομείο, που διαθέτει ειδική ομάδα διαχείρισης εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι διασώστες, αφού συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία, τα καταχωρούν στην εφαρμογή και τα αποστέλλουν στην αντίστοιχη εφαρμογή της ομάδας διαχείρισης εγκεφαλικών επεισοδίων στο νοσοκομείο όπου μεταφέρεται ο ασθενής. Έτσι μέσω της δεύτερης εφαρμογής, η ιατρική ομάδα λαμβάνει τις πληροφορίες και τις ενέργειες των διασωστών, μαζί με το σύντομο ιστορικό του ασθενούς με έμφαση σε πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη λήψη απόφασης για θρομβόλυση. Επίσης, ενημερώνεται για την ώρα άφιξης του περιστατικού, αλλά και για το χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το θεραπευτικό παράθυρο χορήγησης κατάλληλης θεραπείας είναι 3 ώρες και σε κάποιες περιπτώσεις 4-5 ώρες. Αμέσως μόλις φτάσει ο ασθενής, ο γιατρός συμπληρώνει μέσω της εφαρμογής τα υπόλοιπα απαραίτητα στοιχεία και εξετάζει πιθανές αντενδείξεις για την χορήγηση ειδικής θεραπείας. Εκτυπώνει, μέσω της εφαρμογής, το πρωτόκολλο θεραπείας και την φόρμα συναίνεσης του ασθενή για έλεγχο και υπογραφή με σκοπό να υπάρχει σαφής συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών στις θεραπευτικές αποφάσεις. Επίσης καταγράφονται οι χρόνοι από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι την στιγμή της χορήγησης της θεραπείας.

Η δυνατότητα διασύνδεσης της πλατφόρμας Time Is Brain με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, που υλοποιείται σε εθνικό επίπεδο, θα δώσει άμεση πρόσβαση στους θεράποντες ιατρούς σε δημογραφικά στοιχεία, φαρμακευτική αγωγή και ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, διασφαλίζοντας τη συνέχεια στη φροντίδα υγείας και παρέχοντας πληροφορίες, που είναι μεν διαθέσιμες ηλεκτρονικά, αλλά πολλές φορές δεν είναι προσβάσιμες την στιγμή που είναι απαραίτητες για τη λήψη ιατρικής απόφασης. Όταν η εφαρμογή θα είναι σε πλήρη λειτουργία, θα μπορούν τα δεδομένα που θα παραχθούν να αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί περαιτέρω ο τρόπος διαχείρισης των συγκεκριμένων περιστατικών.

Η άμεση παρέμβαση πόσο μπορεί να μειώσει το κόστος, αλλά και το χρόνο αποκατάστασης εγκεφαλικών επεισοδίων;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η κύρια αιτία μείζονος αναπηρίας στην Ευρώπη. Παρά την ύπαρξη διαθέσιμης  θεραπείας (ενδοφλέβιας θρομβολυτικής και ενδοαγγειακής θεραπείας για οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο), πολλοί ασθενείς δεν την λαμβάνουν λόγω καθυστερημένης άφιξης στο νοσοκομείο. Το ποσοστό των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, που έφτασαν πριν από το κρίσιμο χρονικό διάστημα 4 ωρών για την έναρξη της θεραπείας, έχει δείξει μικρή βελτίωση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι καθυστερήσεις πριν και μετά την άφιξη στο νοσοκομείο που δεν επιτρέπουν στον ασθενή να λάβει εγκαίρως την ενδεδειγμένη θεραπεία, οδηγούν σε αυξημένη αναπηρία και θάνατο. Τα στοιχεία, από την έρευνα που διεξάχθηκε σε 32 ευρωπαϊκές χώρες το 2017, έδειξαν ότι σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, 9 εκατομμύρια έζησαν με εγκεφαλικό επεισόδιο και περισσότεροι από 430.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2017: 27 δισεκατομμύρια ευρώ για την υγειονομική περίθαλψη, 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την κοινωνική μέριμνα (νοσηλευτική ή οικιακή περίθαλψη), και 16 δισεκατομμύρια ευρώ για την άτυπη, μη αμειβόμενη περίθαλψη που παρέχεται σε εκατομμύρια επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο από τους οικείους τους σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον οικονομική επιβάρυνση ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ αποδίδεται στη μείωση παραγωγικότητας λόγω θανάτων και αναπηρίας από εγκεφαλικό επεισόδιο ατόμων σε ηλικία εργασίας.

Υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερα από 2.000 εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν καθημερινά. Σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών των ασθενών θα μπορούσε να επωφεληθεί από την έγκαιρη πρόσβαση σε θρομβόλυση. Η μείωση των καθυστερήσεων στη λεγόμενη «αλυσίδα επιβίωσης» θα οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα και μειωμένη νοσηρότητα των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, μειώνοντας παράλληλα το οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της ασθένειας.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 16.095 εγκεφαλικά επεισόδια το χρόνο, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί κατά 19% μέχρι το 2035 . Επίσης υπάρχει μέτρια γνώση στο ευρύτερο κοινό σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου του εγκεφαλικού επεισοδίου, τα συμπτώματα, καθώς και για τον τρόπο κατάλληλης ανταπόκρισης. Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνά μία αποτρέψιμη, θεραπεύσιμη και αντιμετωπίσιμη κατάσταση. Επιδέχονται πρόληψης, θεραπείας και διαχείρισης σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί δραστικά το κόστος, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων συνεπειών τους. Αυτό απαιτεί κοινές δράσεις των κρατικών φορέων, επιστημονικών οργανισμών, ενώσεων υποστήριξης ασθενών, επαγγελματιών υγείας, κλινικών και προκλινικών ερευνητών και της βιομηχανίας.

 

* Ο 12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά έως και 4 Οκτωβρίου, ώρα 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v