Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EV Loader: Η εφαρμογή που «συνδέει» τους οδηγούς με ηλεκτρικούς σταθμούς φόρτισης

Η εφαρμογή που βοηθά τους οδηγούς να εντοπίσουν σταθμούς φόρτισης. Οι σχεδιασμοί για διείσδυση σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Κύπρο και το βραβείο στον 11ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

EV Loader: Η εφαρμογή που «συνδέει» τους οδηγούς με ηλεκτρικούς σταθμούς φόρτισης

Τρεις νέοι επιστήμονες ένωσαν τις δυνάμεις του και «διαβάζοντας» τις ανάγκες της εποχής, δημιούργησαν μια εφαρμογή με σκοπό την εξυπηρέτηση της ηλεκτροκίνησης, που κερδίζει πλέον έδαφος πανευρωπαϊκά.

Ο Χρήστος Στεφανάτος, μαζί με τον Αλέξανδρο Στάϊκο και τον Αλέξη Καραδήμο, που δημιούργησαν την εφαρμογή (διαθέσιμη ήδη στα App Stores), εξηγούν πως σκοπός της είναι να διασυνδέει τους τελικούς χρήστες με τους διαθέσιμους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ιδέα ήρθε όταν ένας εκ των ιδρυτών απέκτησε ηλεκτρικό αυτοκίνητο και συνειδητοποίησε πόσο περίπλοκο ήταν, να εντοπίσει σταθμούς φόρτισης, όταν έπρεπε να διανύσει μεγάλες αποστάσεις. Εκτός όμως από τη διευκόλυνση του χρήστη, η εφαρμογή επιτρέπει στις επιχειρήσεις ή τους δημόσιους χώρους, που διαθέτουν υποδομή ηλεκτρικής φόρτισης, να προβληθούν.

Η εταιρεία, η οποία βραβεύτηκε στο πλαίσιο του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας, ήδη διερευνά τους τρόπους διείσδυσης σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης και την Κύπρο, ώστε να διαχειριστεί σταθμούς φόρτισης εκτός ελληνικών συνόρων.

Τι ακριβώς είναι η εφαρμογή της EV Loader;

Η εταιρία EV Loader αναπτύσσει το πρώτο ανοιχτό δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα και τη Νοτιανατολική Ευρώπη. Παρέχει λογισμικό διαχείρισης σταθμών φόρτισης σε επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, πάρκινγκ, καταστήματα, που ήδη διαθέτουν σταθμό φόρτισης στο χώρο τους και προβάλλει την τοποθεσία τους μέσω του χάρτη της εφαρμογής EV Loader, αλλά και άλλων εφαρμογών. Με αυτόν τον τρόπο, οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων, όταν σχεδιάζουν ταξίδι ή διαμονή σε συγκεκριμένη περιοχή, εντοπίζουν επιχειρήσεις, που παρέχουν την απαραίτητη για αυτούς υποδομή φόρτισης. Παράλληλα, η εφαρμογή παρέχει υπηρεσίες εγκατάστασης και συντήρησης φορτιστών σε επιχειρήσεις, που δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε εγκατάσταση σταθμών φόρτισης.

Πως σκοπεύετε να αναπτύξετε επιχειρηματικά την ιδέα σας;

Η εφαρμογή EV Loader έγινε διαθέσιμη στο App Store και το Playstore τον Δεκέμβριο του 2020 και πλέον συνεργάζεται με πάνω από 50 σταθμούς φόρτισης σε όλη την Ελλάδα. Ήδη προχωράμε σε συζητήσεις με σκοπό την διείσδυση σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης και την Κύπρο, με σκοπό να διαχειριστούμε σταθμούς φόρτισης εκτός ελληνικών συνόρων. Στόχος μας είναι το EV Loader να αποτελέσει την εφαρμογή πρώτης προτίμησης για τη διαχείριση σταθμών φόρτισης σε δημοσίως προσβάσιμα σημεία στα Βαλκάνια.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας;

Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό, μας επέτρεψε να έρθουμε σε επαφή με στελέχη της Τράπεζας και να διερευνήσουμε πιθανές συνεργασίες στον τομέα των πληρωμών για τις υπηρεσίες μας. Παράλληλα, ο Διαγωνισμός μάς επέτρεψε να έρθουμε σε επαφή με μέντορες, όπως στελέχη μεγάλων εταιριών και εκπροσώπους από ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών (VC) για να διαμορφώσουμε καλύτερα τη στρατηγική μας και να μεγαλώσουμε τον αριθμό σημείων φόρτισης που διαχειριζόμαστε.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιο τρόπο;

Ήταν πολύ σημαντικό που η συμμετοχή περιλάμβανε την εκπόνηση πλήρους επιχειρηματικού πλάνου για την εταιρία μας. Η διαδικασία αυτή μας βοήθησε να εξετάσουμε τις οικονομικές μας προβλέψεις και να στοχεύσουμε ομάδες πελάτων που θα μας επέτρεπαν να είμαστε οικονομικά βιώσιμοι. Υπό την καθοδήγηση στελεχών της Τράπεζας και μεντόρων από ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών, επιλέξαμε συγκεκριμένες ομάδες πελατών και τους στοχεύσαμε με προβολή σε κανάλια ψηφιακού marketing, όπως το YouTube.

Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Τράπεζας είτε από συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Οι δυο σημαντικότερες εκπαιδεύσεις για εμένα ήταν στον τομέα του ψηφιακού marketing και της οικονομικής αποτίμησης των εταιριών. Στην EV Loader καθημερινά επικοινωνούμε με ξενοδοχεία, πάρκινγκ και υπηρεσίες εστίασης για υπηρεσίες εγκατάστασης ηλεκτρικών φορτιστών, αλλά και του λογισμικού μας. Η εκπαίδευση και η συζήτηση με στελέχη του τομέα μας, βοήθησε να διαμορφώσουμε την εμπορική μας στρατηγική και να εγκαταστήσουμε πάνω από 40 φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα. Το δεύτερο κομμάτι, αυτό της οικονομικής αποτίμησης, νομίζω ότι απασχολεί όλες τις νεοφυείς εταιρίες. Αφορά τη διαδικασία με την οποία επενδυτές, όπως τα ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών (VC), προσδιορίζουν την αξία μιας εταιρίας και αντίστοιχα το ποσοστό που θα αποκτήσουν στην μετοχική σύνθεση μιας εταιρίας, εφόσον επενδύσουν σε αυτήν. Η εκπαίδευση μας βοήθησε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για συζητήσεις που ακολούθησαν με επενδυτές.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που σκέφτεται να υλοποιήσει επιχειρηματικά μια καινοτόμο ιδέα;

Θα τον συμβούλευα να εντοπίσει μια αγορά που αναμένει να αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια (για εμάς ήταν ο τομέας της ηλεκτροκίνησης). Είναι σημαντικό η αγορά αυτή να τον συναρπάζει και να μην εισέρχεται μόνο ευκαιριακά. Είναι μεγάλο βήμα να ξεκινήσει κανείς κάτι δικό του, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα διαμορφώνει πολιτική φιλική προς εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις. Πάντα η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσεις είναι τώρα. Με την υποστήριξη που υπάρχει αυτή την περίοδο, η συγκυρία είναι ακόμη καλύτερη.

* Ο 12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά έως και τις 4 Οκτωβρίου, ώρα 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v