Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Robenso: Οι ρομποτικοί εργάτες στην υπηρεσία της ανακύκλωσης

Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το περιβάλλον και την οικονομία. Η βραβευμένη στον 11ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, Robenso, εξηγεί τις καινοτομίες που προωθεί.

Robenso: Οι ρομποτικοί εργάτες στην υπηρεσία της ανακύκλωσης

Στο στίβο αυτής της αναζήτησης λύσεων στην ανακύκλωση δραστηριοποιείται και η εταιρεία Robotics Environmental Solution (ROBENSO), η οποία βραβεύτηκε στο πλαίσιο του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας, NBG Business Seeds.

Η εταιρεία, όπως εξηγεί ο εκ των ιδρυτών της Νικήτας Μαυράκης, αναπτύσσει συστήματα ανακύκλωσης βασισμένα στις τεχνολογίες ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης. Έχοντας πολύ καλή γνώση των προβλημάτων στο χώρο της ανακύκλωσης ανέπτυξε μια νέα, χαμηλού κόστους τεχνολογία, τους Ρομποτικούς Εργάτες Ανακύκλωσης (Robotic Recycling Workers) οι οποίοι λειτουργούν με διαφοροποιημένα τεχνικά χαρακτηριστικά προσφέροντας περισσότερη ευελιξία στο συνολικό σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων.

Οι ρομποτικοί εργάτες έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται ταυτόχρονα πάνω στην ίδια ροή απορριμμάτων, αυξάνοντας σημαντικά την αποδοτικότητα των βιομηχανικών μονάδων ανακύκλωσης.

Μάλιστα, η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει πρωτότυπο Robotic Recycling Worker, που έχει δοκιμαστεί και επιδειχθεί σε πραγματικό βιομηχανικό περιβάλλον ανάκτησης ανακυκλώσιμων (TRL 7, σ.σ. Technology Readiness Level). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ROBENSO βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για την εγκατάσταση του ρομποτικού συστήματος διαλογής ανακυκλώσιμων σε μονάδες ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Ταυτόχρονα, αναζητεί συνεργασίες και επενδυτικά σχήματα, τα οποία θα προωθήσουν και θα υποστηρίξουν την παρουσία της στις διεθνείς αγορές.

Τι είναι οι ρομποτικοί εργάτες της Robenso και πως αξιοποιούνται στην ανακύκλωση;

Οι ρομποτικοί εργάτες διαλογής προσφέρουν το ταχύτερο και οικονομικότερο σύστημα ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, συνεισφέροντας σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη.

Πως σκοπεύετε να αναπτύξετε επιχειρηματικά την ιδέα σας;

Η ROBENSO έχει ήδη αναπτύξει πρωτότυπο Robotic Recycling Workers που έχει δοκιμαστεί και επιδειχθεί σε πραγματικό βιομηχανικό περιβάλλον ανάκτησης ανακυκλώσιμων (TRL 7).

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας;

Για την αναγνωσιμότητα της ιδέας και για να λάβουμε συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα επιχειρηματικότητας.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιο τρόπο;

Βελτιώσαμε αρκετά το business plan της start up εταιρείας μας και θέσαμε πιο ρεαλιστικά δεδομένα.

Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Τράπεζας είτε από συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Ναι, λάβαμε και ήταν αρκετά εποικοδομητική και ουσιαστική η καθοδήγηση, προκειμένου να αποφύγουμε τους επιχειρηματικούς κινδύνους.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που σκέφτεται να υλοποιήσει επιχειρηματικά μια καινοτόμο ιδέα;

Το περιβάλλον στην Ελλάδα για τις start up επιχειρήσεις θα το χαρακτήριζα δύσκολο. Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες προβολής και διάκρισης μέσα από διαγωνισμούς, όπως εξάλλου και αυτός του προγράμματος NBG Seeds. Μέσα από αυτό το ταξίδι αποκτήσαμε αρκετή πληροφορία για το πως να αντιμετωπίσουμε επιχειρηματικές δυσκολίες. Από εκεί και πέρα, η ιδέα και το επιχειρηματικό σχέδιο, πρέπει να είναι αρκετά καλό και προσοδοφόρο για να μπορέσει να πετύχει. Εμείς συνεχίζουμε να το πιστεύουμε και το προσπαθούμε καθημερινά. Σε όσους έχουν μια καινοτόμο ιδέα θα έλεγα: «μην πάψετε ποτέ να προσπαθείτε, προσπαθήστε να κάνετε πράξη την πιο φανταστική, την πιο τρελή, την πιο παράξενη ιδέα σας».

 

* Ο 12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά έως και 4 Οκτωβρίου, ώρα 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v