12GODS: Η κάψουλα που κάνει τα ελληνικά βότανα καθημερινή συνήθεια

Η εταιρεία που βραβεύτηκε στο πλαίσιο του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας δημιούργησε κάψουλες με χαρμάνια ελληνικών βοτάνων.

12GODS: Η κάψουλα που κάνει τα ελληνικά βότανα καθημερινή συνήθεια

Μέρος από την πίτα κατανάλωσης καφέ και τσαγιού διεκδικεί η εταιρεία 12GODS, η οποία δημιούργησε κάψουλες με χαρμάνια ελληνικών βοτάνων, οι οποίες είναι συμβατές με μηχανές καφέ γνωστής εταιρείας.

Η εταιρεία, η οποία βραβεύτηκε στο πλαίσιο του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας, διαθέτει ήδη μια εμπορική συμφωνία κυκλοφορίας των προϊόντων της στο λιανεμπόριο, ενώ παράλληλα σχεδιάζει την είσοδό της στο χώρο των ξενοδοχείων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Την ανάπτυξη της ιδέας, την υλοποίηση της και τους επιχειρηματικούς στόχους της 12GODS, αλλά και την ουσιαστική καθοδήγηση και τις ευκαιρίες διασύνδεσης με το επιχειρηματικό οικοσύστημα που κέρδισε η εταιρεία μέσα από το πρόγραμμα NBG Business Seeds, αναλύει ο Φίλιππος Ζεμπίλας, γενικός διευθυντής και μέλος της ιδρυτικής ομάδας. .

Τι διαφορετικό προσφέρει στην αγορά βοτάνων η κάψουλα της 12GODS;

Η 12GODS αλλάζει τον τρόπο και τον χρόνο παρασκευής των αφεψημάτων. Δημιούργησε χαρμάνια βοτάνων σε μία πλήρως βιοδιασπώμενη κάψουλα, συμβατή με μηχανές Nespresso. Στόχευσε στη δημιουργία μοναδικών προϊόντων, που συνδυάζουν τις ωφέλιμες ιδιότητες των βοτάνων με τον σύγχρονο τρόπο παρασκευής αφεψημάτων. Παράλληλα, τα προϊόντα αυτά έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς η απόρριψη των υπολειμμάτων των βοτάνων στο χώμα προσθέτει ωφέλιμα στοιχεία σε αυτό.

Τα χαρακτηριστικά αυτά βοηθούν τα προϊόντα μας να κερδίσουν αναγνωρισιμότητα και το ενδιαφέρον νέων αγορών, αφού τα ελληνικά βότανα, μέσω της καινοτόμου κάψουλας, προσαρμόζονται στις σύγχρονες καταναλωτικές απαιτήσεις. Η δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου μικρο-καλλιεργητών σε όλη την Ελλάδα και η πιστοποίηση των ωφέλιμων ιδιοτήτων τους σε συνεργασία με το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, βάζουν τα ελληνικά βότανα στη σύγχρονη διατροφική αλυσίδα. Στηρίζουμε τοπικές κοινωνίες που αντιμετωπίζουν δημογραφικά και οικονομικά προβλήματα και συμβάλλουμε στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού, ενώ βοηθάμε στην διεθνή αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς που κρύβεται στα ελληνικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (ΑΦΦ).

Όραμα της 12GODS είναι η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων με βάση τα ελληνικά ΑΦΦ, δημιουργώντας νέες αγορές και δίνοντας ταυτόχρονα αξία στην προσπάθεια των Ελλήνων καλλιεργητών, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Τα προϊόντα σας είναι διαθέσιμα στην αγορά; Πώς σκοπεύετε να αναπτύξετε επιχειρηματικά την ιδέα σας;

Η 12GODS, έχοντας συνάψει εμπορική συμφωνία με τον όμιλο AHOLD DELHAIZE (ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), θα βρίσκεται από τον Οκτώβριο σε όλη την Ελλάδα. Από την άνοιξη του 2022 θα βρισκόμαστε σε μεγάλα resorts και πολυτελή ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έντονο ενδιαφέρον σημειώνεται για διάθεση των προϊόντων σε χώρες του εξωτερικού, με επίκεντρο την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπου η κατανάλωση αφεψημάτων είναι άνω του 60%. Η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου παραγωγών μας θα προσδώσει ασφάλεια και δυναμική στις νέες αγορές που θα διεισδύσουμε.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας;

Θέλαμε να επικοινωνήσουμε το προϊόν μας σε ένα επαγγελματικό και άκρως απαιτητικό περιβάλλον, με έντονο ανταγωνισμό. Ολοκληρώνοντας τον Διαγωνισμό, δημιουργήθηκαν οι προοπτικές, ώστε τα προϊόντα μας να ταξιδέψουν ταχύτερα και στοχευμένα σε μεγαλύτερες και πιο δυναμικές αγορές.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιο τρόπο;

Ανακαλύψαμε, και εν τέλει διορθώσαμε στοιχεία στο business model μας, που αφορούσαν κυρίως τη στρατηγική επικοινωνίας και την εμπορική διαχείριση των προϊόντων. Έχουμε κερδίσει αρκετά μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα (NBG Business Seeds), που είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο και σε προετοιμάζει για ένα μεγαλύτερο ακροατήριο με υψηλότερα κριτήρια στην αναζήτηση ευκαιριών.

Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Τράπεζας είτε από συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Λάβαμε χρήσιμες συμβουλές, τις οποίες ήδη υλοποιούμε με εμφανή αποτελέσματα. Σημαντική ήταν και η συμβολή του προγράμματος στο networking με εμπορικές επιχειρήσεις, funds και φορείς.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που σκέφτεται να υλοποιήσει επιχειρηματικά μια καινοτόμο ιδέα;

Την δεδομένη χρονική συγκυρία έχει δημιουργηθεί ένα αρκετά ευνοϊκό κλίμα για την ίδρυση μίας startup. Με την δημιουργία του Elevate Greece, έχουμε πλέον μία κοινότητα οριοθετημένη με σαφή κριτήρια. Θα πρότεινα λοιπόν όποιον κατέχει ανταγωνιστική τεχνολογία να επιχειρήσει και να εκμεταλλευτεί τα εργαλεία ανάπτυξης και τις δομές που έχουν δημιουργηθεί για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Τα σημεία που, κατά την γνώμη μου, αξίζει να εστιάσει κανείς περισσότερο, ξεκινώντας μια start-up είναι τα εξής:

  • Προσήλωση και πάθος στο σκοπό και στο όραμα που πρεσβεύει.
  • Δημιουργία αξίας για τους καταναλωτές.
  • Διαρκής επανεξέταση των δεδομένων και γρήγορη προσαρμογή στις εξελίξεις.
  • Συνεχής έλεγχος του επιχειρηματικού μοντέλου και ευέλικτες διαδικασίες επιχειρηματικής ανάπτυξης και εξέλιξης.
  • Εξωστρέφεια και διαρκής ανάπτυξη τόσο σε κανάλια διανομής, όσο και σε νέα προϊόντα.
  • Δημιουργία και διαρκής ισχυροποίηση της ομάδας με στελέχη ή εξωτερικούς συνεργάτες, που εξειδικεύονται σε διάφορους τομείς. Οι ομάδες δημιουργούν τα προϊόντα και τα εξελίσσουν, αυτό προσδίδει ανταγωνιστικότητα και διάρκεια σε μία εταιρεία. Πιστεύω ακράδαντα ότι άνθρωποι κάνουν την διαφορά και ότι η αξία του προϊόντος αντικατοπτρίζεται στα εταιρικά στελέχη.

 

* Ο 12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά έως και 4 Οκτωβρίου, ώρα 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v