Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OptiStructure: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τα κόστη στις κατασκευές

Το 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας απέσπασε η νεοφυής επιχείρηση OptiStructure. Τι λέει για την επιχείρηση και τον Διαγωνισμό ο Νικόλαος Καλλιώρας.

OptiStructure: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τα κόστη στις κατασκευές

Πώς μπορεί μια νεοφυής επιχείρηση να βελτιώσει την απόδοση στον κατασκευαστικό τομέα; H OptiStructure εισάγει την εφαρμοσμένη βελτιστοποίηση στην Κατασκευαστική Βιομηχανία με στόχο την υπεύθυνη χρήση των δομικών υλικών και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματός της. Επιτυγχάνει μείωση του κατασκευαστικού κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας.

H επιχειρηματική αυτή ιδέα, προέκυψε από τη διαπίστωση ότι η κατασκευαστική βιομηχανία συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, την απερήμωση, τη διάβρωση εδάφους κ.λπ., μέσω της εκτεταμένης χρήσης υλικών, και από το γεγονός ότι σε άλλους κλάδους μηχανικών (αεροναυπηγοί, μηχανολόγοι) η βελτιστοποίηση χρησιμοποιείται συστηματικά.

Το προϊόν της, που λειτουργεί προς το παρόν ως Software as a service (SaaS), στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κατασκευών και της χρήσης πρώτων υλών (τσιμέντο, χάλυβας, αδρανή κ.λπ.), μείωση του κόστους κατασκευής και βελτίωση της δομικής συμπεριφοράς τους. Είναι ολοκληρωμένο και ήδη προσφέρεται σε πελάτες, ωστόσο διαρκώς βελτιώνεται με ενσωμάτωση νέων λειτουργιών και διασύνδεση με άλλα λογισμικά.

Στο άμεσο μέλλον, η OptiStructure σχεδιάζει τη μετατροπή του SaaS σε cloud-based εφαρμογή, μια εξατομικευμένη λύση προς key clients που θα συνδέεται με περισσότερα λογισμικά.

Για την επιχειρηματική ιδέα, τους στόχους της νεοφυούς επιχείρησης και τη βοήθεια που έλαβε από την Εθνική Tράπεζα στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, μας μιλά ο επικεφαλής της επιχείρησης, Νικόλαος Καλλιώρας.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας;

Η επιλογή συμμετοχής μας στον Διαγωνισμό της Εθνικής έγινε για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η επιτυχία που σημείωσαν εταιρείες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα η Blueground. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το υψηλό επίπεδο καθοδήγησης που παρέχεται από την Εθνική Tράπεζα κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και του προγράμματος επιτάχυνσης που τον συνοδεύει, κάτι που είναι απαραίτητο για μία startup.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιο τρόπο;

Κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού είχαμε σημαντική βοήθεια όσον αφορά στην εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος που προσφέρουμε ως εταιρεία. Επίσης, ήταν πολύ σημαντική για εμάς η υποστήριξη στο κομμάτι του business development και financial planning. Τέλος ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η επαφή με διάφορα funds, καθώς και οι παρουσιάσεις που μας έκαναν με θέμα τα θετικά και αρνητικά που έχουν συναντήσει σε διάφορες startups.

Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Τράπεζας είτε από συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε πλήθος εκπαιδευτικών παρουσιάσεων, όπου κάθε μία είχε και διαφορετικό επίπεδο χρησιμότητας για κάθε συμμετέχουσα ομάδα. Ενδεικτικά για την OptiStructure μπορώ να αναφέρω ότι βρήκαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τις παρουσιάσεις με θέμα το “Know your numbers”, το “Business Model Canvas”, το “Τι ψάχνει ένας startupper”, κ.ά.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που σκέφτεται να υλοποιήσει επιχειρηματικά μια καινοτόμο ιδέα;

Ως startuppers, δεν θα μπορούσαμε να τον συμβουλέψουμε κάτι διαφορετικό από το να το τολμήσει. Δεν θα είναι εύκολο, είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία με σειρά από δύσκολες αποφάσεις και απογοητεύσεις. Από την άλλη όμως, η χαρά της δημιουργίας από το μηδέν και της κάθε μικρής επιτυχίας αφήνουν όλα τα αρνητικά στο παρελθόν. Θεωρούμε ότι η σημαντικότερη συμβουλή είναι να δει αν η ιδέα του έχει ζήτηση, να φτιάξει ένα πολύ βασικό προϊόν, να βγει στην αγορά και να λάβει πληροφορίες για προσθήκες ή αλλαγές, να συμμετάσχει σε επιταχυντές και να φιλτράρει κάθε ερέθισμα που θα δεχτεί στην πορεία αυτή.

Ποια είναι η απήχηση της εταιρείας σας στην Ελλάδα και ποια στο εξωτερικό;

Σήμερα, η OptiStructure έχει εκπροσώπηση σε 10 χώρες μέσω ενός δικτύου αντιπροσώπων που συνεχώς ισχυροποιείται. Στην Ελλάδα έχουν γίνει 3 POCs μέχρι σήμερα, στο Ντουμπάι έχουν γίνει 2 POCs, στην Ινδία εκτός από POCs έχει παραδοθεί και ένα πραγματικό έργο, ο βέλτιστος σχεδιασμός ενός 15-όροφου κτιρίου. Η μείωση σε απαιτήσεις σε δομικά υλικά για 15-όροφο κτίριο στην Ινδία, σε σχέση με την αρχική μελέτη, που προέκυψε μέσω της υπηρεσίας OptiStructure συνεπάγεται σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος. Συγκεκριμένα, η μείωση του κόστους κατασκευής ξεπέρασε τα € 400.000. Στις υπόλοιπες χώρες έχουν γίνει κάποια POCs και εργαζόμαστε προς την ανάληψη νέων έργων.

Τι μπορεί να προσφέρει η OptiStructure στους πελάτες της όσον αφορά στη μείωση κόστους και χρήσης πρώτων υλών ενός έργου;

Η υπηρεσία της OptiStructure προσφέρει μείωση του κατασκευαστικού κόστους και των απαιτήσεων χρήσης πρώτων υλών στην κατασκευή νέων έργων χωρίς καμία έκπτωση στο επίπεδο ασφάλειας της κατασκευής. Το μέσο ποσοστό μείωσης συνήθως ξεπερνά το 10% στις μέχρι σήμερα εφαρμογές της υπηρεσίας μας. Η όλη διαδικασία βασίζεται στον συνδυασμό αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και βελτιστοποίησης με το λογισμικό ανάλυσης και διαστασιολόγησης κατασκευών.

Πώς με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει η αρχιτεκτονική και μηχανική ενός κτηρίου και τι μπορεί να επιφέρει στον τομέα ιδιωτικών και δημοσίων έργων;

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει πια για τα καλά στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Είναι στο χέρι κάθε βιομηχανίας να βρει τους τομείς εκείνους στους οποίους θα μπορούσε να είναι χρήσιμη. Ειδικότερα για τον κατασκευαστικό κλάδο, ήδη έχουν γίνει κάποια βήματα αξιοποίησής της. Στην αρχιτεκτονική, η γένεση κατασκευάσιμων μορφών και η χωροθέτηση των λειτουργιών σε εσωτερικούς χώρους (όπως τα γραφεία της Autodesk στο Τορόντο) αποτελούν παραδείγματα εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης. Στον κλάδο των κατασκευών υπάρχουν προσπάθειες εκμετάλλευσης νέων μέσων για την επιτάχυνση των εργασιών και τη μείωση του κόστους, όπως η υπηρεσία της OptiStructure. Επίσης, υπάρχουν εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην βέλτιστη διαχείριση των κατασκευών κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους. Σίγουρα η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί και δεν θα αντικαταστήσει τον μηχανικό, αλλά είναι δεδομένο πως εκμεταλλευόμενη τα big data που δημιουργούνται, μπορεί να γίνει ένα σημαντικό υποστηρικτικό εργαλείο για αυτόν.

 

* Ο 12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά έως και 4 Οκτωβρίου, ώρα 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v