Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ”λαβωμένοι” γίγαντες

Aρκετές τηλεπικοινωνιακές εταιρίες εμφανίζουν πλέον σχέση κεφαλαιοποίησης-δανεισμού που υπερβαίνει το 100%. Η πτώση είναι ραγδαία. Η κεφαλαιοποίηση της Vodafone ανερχόταν στις αρχές του 2001 σε ποσό που ήταν ίσο με 2,5 το ΑΕΠ της Ελλάδας. Τώρα, το ίδιο ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 80% του εγχώριου ΑΕΠ.

Οι ”λαβωμένοι” γίγαντες
Η πρόσφατη πορεία της μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρίας στην Ευρώπη, στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, Vodafone Group Ltd., είναι ενδεικτική της αστάθειας που χαρακτηρίζει τον κλάδο, όπως επίσης και των μεγεθών για τα οποία κάνουμε λόγο.

Στις αρχές του 2001, η μετοχή του Ομίλου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) διαπραγματεύονταν στην ευρύτερη περιοχή των 280-320 πενών, ήτοι περίπου 5 με 5,2 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας κατά το ίδιο διάστημα ανέρχονταν στα 270 δισ. ευρώ, ή εάν προτιμάτε 2,5 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2001. Έκτοτε, η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας έχει υποχωρήσει στα 94,4 δισ. ευρώ (80% του ΑΕΠ της Ελλάδας), ενώ η σχέση κεφαλαιοποίησης προς δανεισμό ανέρχεται πλέον στο 22%, από 9% που ήταν κάποτε.

Εν τούτοις, τα δισεκατομμύρια ευρώ ”εξανεμίζονται” εύκολα. Ενδεικτική η κίνηση της μετοχής τη Μεγάλη Παρασκευή, όποτε και η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας μειώθηκε κατά 8 δισ. ευρώ σε μία ημέρα, απόρροια των απωλειών 12% που κατέγραψε. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, σε μια περίοδο έντονης αστάθειας, ο βαθμός επισφάλειας έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι αξίες …απαξιώνονται και οι τέως ”κολοσσοί” βρίσκονται στο έλεος των επενδυτών.

Πιο ”δραματική” είναι η κατάσταση στις άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου (Deutsche Telekom, France Telecom και KPN Qwest). Η γερμανική εταιρία, διαπραγματεύονταν το 2001 στα 32 ευρώ (1/2001), με τη μετοχή του οργανισμού να βρίσκεται πλέον στα 12,7 ευρώ. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η μείωση της κεφαλαιοποίησης, καθώς από τα 138 δισ. ευρώ το 2001 (ήτοι 1,1 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας), την Πέμπτη, η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας διαμορφώνονταν μόλις στα 47 δισ. ευρώ.

Εν τούτοις, πιο αξιοσημείωτη υπήρξε η μεταβολή της σχέσης κεφαλαιοποίησης - δανεισμού, καθώς από το 27%, αυτή διαμορφώνεται στο 74%. Η ραγδαία επιδείνωση της σχέσης ώθησε μάλιστα τη διοίκηση του οργανισμού στο να εκδώσει νέες σειρές εταιρικών ομολόγων την εβδομάδα που πέρασε, σε μια προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων προκειμένου να καλύψει τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις της από σειρές που λήγουν τώρα.

Αντιδρώντας στη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, οι νυν πιστωτές της Deutsche Telekom, στους οποίους περιλαμβάνονται πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην περαιτέρω δανειοδότηση της εταιρίας.

Επιπροσθέτως, αρκετές εταιρίες εμφανίζουν πλέον σχέση κεφαλαιοποίησης-δανεισμού που υπερβαίνει το 100%. Σε αυτή τη κατηγορία εμπίπτει το joint-venture των εταιριών KPN (Ολλανδία) και Qwest Communications (ΗΠΑ), KPNQwest. Ειδικότερα, ο δανεισμός της εταιρίας είναι πλέον 2,3 φορές μεγαλύτερος της κεφαλαιοποίησης της, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά ως προς τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v