Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούνται καταλύτες…

Η κυβέρνηση επείγεται για μία θεαματική κίνηση -που δεν γίνεται- ενώ σε βραχνά εξελίσσονται τα πακέτα των μέτρων. Χωρίς σημαντική είδηση το ΧΑ δεν μπορεί να κινηθεί πάνω από τις 660 (για τον ΓΔ) και τις 242 μονάδες (FT 20).

Μάδησε τη... μαργαρίτα για την Εμπορική εχθές το Χ.Α., όπως σημειώνει ο επανακάμψας Θανάσης Σταυρόπουλος.

Με βασικούς δείκτες και μετοχές να επιχειρούν μεν προς τις σημαντικές αντιστάσεις, να οπισθοχωρούν όμως προς το κλείσιμο. Έτσι για ακόμη μία συνεδρίαση η αγορά δεν φάνηκε έτοιμη -ή διστακτική- να κινηθεί πάνω από τις 660 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και υψηλότερα των πολύ σημαντικών 242 μονάδων.

Από το μέτωπο της Εμπορικής, η Credit Agricole συνεχίζει να το... σκέφτεται, το ΤΧΣ περιμένει την απόφαση των Γάλλων και στην αγορά παρατηρούνται βραχύβιες προσπάθειες μόχλευσης.

Με βάση τη χθεσινή εικόνα των μετοχών της Εθνικής και της Alpha Bank, θα έλεγε κάποιος πως οι Γάλλοι προκρίνουν την Εθνική και ότι η Alpha Bank ξεμένει από δυνάμεις. Η αλήθεια είναι πως πραγματοποιήθηκαν, μετά από καιρό, ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές κυρίως στη μετοχή της ΕΤΕ, ωστόσο οι γνώστες του παρασκηνίου έκαναν λόγο για καθαρά... ριψοκίνδυνες κινήσεις προεξόφλησης και για «μάζεμα» από τα χαμηλά στη μία εκ των δύο μετοχών.

Θα δείξει σύντομα... Άλλωστε η αγορά έχει συνειδητοποιήσει πως θα πρόκειται για μία κυρίως πολιτικού χαρακτήρα απόφαση (με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας), η οποία θα εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό αναδιάταξης του κλάδου.

Ενδιαφέρουσα μετά από καιρό -κατά την άποψή μας- η συμπεριφορά της Πειραιώς, ενώ παράγοντες του Χ.Α. δεν αποκλείουν η έκπληξη να έρθει από αλλού και να αφορά τον δεύτερο Γάλλο παίκτη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Πάντως, η Credit Agricole τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες εμφανίζεται κατά τι θετικότερη προς την ελληνική προσπάθεια κι η τελευταία έκθεσή της αφήνει πολλές προσδοκίες σαν να αλλάζει αίφνης το κλίμα.

Ενδιαφέροντα όλα αυτά καθώς η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει να εκμεταλλευτεί τον ελάχιστο χρόνο που έχει για να προλάβει να υλοποιήσει προγράμματα και μέτρα που δεν υλοποιήθηκαν στο διάστημα των προηγούμενων δυόμισι ετών.

Σε σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη γίνεται λόγος για μία κυβέρνηση...χαμένη στα ισοδύναμα, ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια.

Δυνάμεις της αγοράς συνεχίζουν να ποντάρουν σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ ενισχύοντας εδώ και εβδομάδες συναλλαγές και αποτιμήσεις με πρόσχημα τις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις.

Για να δούμε, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή πως θα γίνει μία αποκρατικοποίηση μέσα στο φθινόπωρο. Σύμφωνα με τις προσταγές των δανειστών, της τρόικας, δεν αρκεί τη στιγμή που ο «παραιτηθείς» διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ καταγγέλλει (με συνέντευξή του σε ξένη εφημερίδα) πολιτικές παρεμβάσεις(sic!), αποδίδοντας προφανώς τη δυστοκία στο πρόγραμμα και στην αναποτελεσματικότητα του Ταμείου σε άνωθεν πιέσεις. Μάλιστα...

Προσώρας, το ταμείο παραμένει ουσιαστικά ακέφαλο καθώς δεν έχει εγκριθεί (από το κοινοβούλιο) η νέα διοίκηση των Τ. Αθανασόπουλου - Γ. Εμίρη. Μάλιστα, τη στιγμή που υποτίθεται πως η κυβέρνηση επείγεται σε αυτό το μέτωπο.

Εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά μαζί με τον διεθνή περίγυρο αποτιμώνται κι αφομοιώνονται από το Χ.Α. και επιχειρείται να προεξοφληθούν κυρίως από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Πάντως, μέχρι τώρα, η μεγάλη είδηση, η θεαματική κίνηση (από την πλευρά της κυβέρνησης), που θα μπορούσε να αλλάξει κάπως το κλίμα, δεν έχει γίνει. Κατά συνέπεια, μένουμε στις μέχρι τώρα θέσεις μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v