Το 2021 σε φωτογραφίες: Στη σκιά της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης

Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα που σηματοδότησαν τη χρονιά που ολοκληρώθηκε.

Το 2021 σε φωτογραφίες: Στη σκιά της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης

Το 2021 ήταν η δεύτερη χρονιά που η πανδημία της Covid-19 όρισε σχεδόν τα πάντα σε όλο τον κόσμο, στις κοινωνίες, την οικονομία, την πολιτική, σε κάθε έκφανσή τους. Ήταν, όμως, και η χρονιά που η κλιματική κρίση έδειξε τα δόντια της ακόμα και σε χώρες που ενδεχομένως θεωρούσαν ότι ο κίνδυνος γι’ αυτές δεν είναι τόσο άμεσος: οι πλημμύρες του καλοκαιριού και οι ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσαν διέλυσαν τον εφησυχασμό. Υπ’ αυτή την έννοια, η κληρονομιά του 2021 ήταν η συνειδητοποίηση αυτών των πρωτοφανών προκλήσεων και το κάλεσμα για δράση. Ίσως αυτά τα ίδια να αποδειχθούν και τα «δώρα» του.

1. ΜΙΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ: Στις 20 Ιανουαρίου, ο Joseph Robinette Biden Jr ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο αριθμός των προσκεκλημένων στους εορτασμούς ήταν μικρός και όλοι φορούσαν μάσκες. Σχεδόν 33,8 εκατ. άνθρωποι παρακολούθησαν στην τηλεόραση την Kamala Devi Harris να γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα και έγχρωμη που εξελέγη στη θέση της αντιπροέδρου. Το θέμα της ορκωμοσίας ήταν η εθνική ενότητα, καθώς ο πρόεδρος Biden κάλεσε τη χώρα να αντιμετωπίσει ενωμένη τις προκλήσεις της. «Η πολιτική δεν χρειάζεται να είναι μια μαινόμενη πυρκαγιά που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της», είπε ο πρόεδρος στην ομιλία της ορκωμοσίας του, στην οποία αναφέρθηκε στην κρίση της Covid-19, καθώς και στην εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

2. ΚΥΜΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ: Ο Aleksei A. Navalny είναι ο πλέον επιφανής, σκληρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Vladimir V. Putin. Τον Αύγουστο του 2020 ο Navalny δηλητηριάστηκε σχεδόν θανάσιμα με έναν νευροτοξικό παράγοντα και μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε νοσοκομείο στη Γερμανία. Κατηγόρησε το Κρεμλίνο για τη δηλητηρίασή του, ισχυρισμό που αρνήθηκαν Ρώσοι αξιωματούχοι. Στις 17 Ιανουαρίου ο κ. Navalny επέστρεψε στη Μόσχα. Συνελήφθη σχεδόν αμέσως και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης άνω των 2 ετών. Στις 23 Ιανουαρίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψή του και η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση περισσότερους από 5.000 ανθρώπους σε τουλάχιστον 85 πόλεις σε όλη τη Ρωσία. Οι διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, έδειξαν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Putin.

3. ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΜΙΑΝΜΑΡ: Την 1η Φεβρουαρίου ο στρατός της Μιανμάρ πήρε τον έλεγχο της χώρας με πραξικόπημα καθώς αρνήθηκε να δεχτεί τα αποτελέσματα των εκλογών που έφεραν την Daw Aung San Suu Kyi και το κόμμα της, την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία, να πετυχαίνουν σαρωτική νίκη. Στις 19-20 Φεβρουαρίου σκοτώθηκαν τρεις διαδηλωτές -οι αντιδράσεις των πολιτών κλιμακώθηκαν και περισσότεροι από 800 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν. Στις 6 Δεκεμβρίου, επιβλήθηκε ποινή τετραετούς φυλάκισης στην Aung San Suu Kyi με την κατηγορία της υποκίνησης δημόσιας αναταραχής, αλλά η ποινή μειώθηκε σε 2 χρόνια από τον ηγέτη της χούντας της Μιανμάρ. Όμως, Aung San Suu Kyi περιμένει την ετυμηγορία και για άλλες δικαστικές διώξεις, που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα να περάσει την υπόλοιπη ζωή της στη φυλακή.

4. ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΓΙΑ ΤΟ MARDI GRAS: Το Mardi Gras («Χοντρή Τρίτη») είναι ο εορτασμός πριν από την πρώτη μέρα της νηστείας για τη Σαρακοστή, που ονομάζεται Ash Wednesday (Σ.τ.Μ. η πρώτη Τετάρτη της Σαρακοστής στις ΗΠΑ, η αντίστοιχη δική μας Καθαρά Δευτέρα). Είναι συνήθως μια περίοδος έντονων εορτασμών, ιδιαίτερα στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα. Αλλά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, το Mardi Gras του 2021, στις 16 Φεβρουαρίου, ήταν πιο υποτονικό. Η επίσημη παρέλαση στη Νέα Ορλεάνη ακυρώθηκε και η πόλη αναγκάστηκε να λάβει μέτρα, κλείνοντας τα μπαρ και περιορίζοντας τις εκδηλώσεις. Αλλά δεν πειθάρχησαν όλοι. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας πιστεύουν πως αυτές οι μεγάλες συγκεντρώσεις μετέτρεψαν την Bourbon Street σε hot spot για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

5. ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΑΣΙΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: Στις 16 Μαρτίου, οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 6 γυναίκες ασιατικής καταγωγής, σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Για τους φόνους κατηγορήθηκε ένας άνδρας, 21 ετών τότε. Η εισαγγελέας χαρακτήρισε τους πυροβολισμούς «εγκλήματα μίσους», είπε πως τα θύματα στοχοποιήθηκαν λόγω της φυλής τους, της εθνικής καταγωγής τους και του φύλου τους και δήλωσε πως η εισαγγελία θα ζητούσε την επιβολή της θανατικής ποινής για τον δράστη. Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, πολλοί Ασιάτες Αμερικανοί έχουν αναφέρει πως υπήρξαν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων. Έκθεση του Center for the Study of Hate and Extremism στο California State University συνέκρινε δεδομένα από τα πρώτα τρίμηνα του 2020 και του 2021 και βρήκε πως τα εγκλήματα μίσους κατά Ασιατών Αμερικανών αυξήθηκαν κατά 169%.

6. ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΣΟΥΕΖ: Στις 23 Μαρτίου, το «Ever Given», πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μήκους 400 μέτρων, κόλλησε στη Διώρυγα του Σουέζ κατά τη διάρκεια μιας αμμοθύελλας. Ναύτες και μηχανικοί εργάστηκαν ακατάπαυστα σε μια περίπλοκη επιχείρηση αποκόλλησης, μετακινώντας περίπου 31.150 κυβικά πόδια λάσπης και άμμου. Τελικά το πλοίο απεγκλωβίστηκε στις 29 Μαρτίου. Το περιστατικό διέκοψε τη ναυτιλιακή κίνηση στη Διώρυγα και προκάλεσε τεράστιες και κοστοβόρες καθυστερήσεις. Περίπου 10 δισ. δολάρια χάνονταν κάθε μέρα που το πλοίο παρέμενε κολλημένο και η Διώρυγα κλειστή. Το περιστατικό ανέδειξε τόσο την οικονομική όσο και τη στρατηγική σημασία της Διώρυγας του Σουέζ, που συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα και παρέχει τον συντομότερο θαλάσσιο σύνδεσμο μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης.

7. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Ο Πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας πέθανε στις 9 Απριλίου σε ηλικία 99 ετών. Το Παλάτι του Buckingham ανακοίνωσε πως ο Δούκας του Εδιμβούργου έφυγε ειρηνικά, έπειτα από μια σειρά νοσηλειών του το 2021. Είχε παντρευτεί την τότε μέλλουσα Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ το 1947 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Σύμφωνα με στοιχεία, η Ελισάβετ είπε στον πατέρα της πως ο Φίλιππος ήταν «ο μόνος άνδρας που θα μπορούσα ποτέ να αγαπήσω». Ο γάμος τους διήρκεσε 73 χρόνια. Ο Φίλιππος ενστερνίστηκε τον βασιλικό του ρόλο και υπήρξε χορηγός για περισσότερα από 800 φιλανθρωπικά ιδρύματα και καμπάνιες, προτού αποσυρθεί από τα δημόσια καθήκοντά του το 2017.

8. Η ΙΝΔΙΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ COVID-19: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19 ήταν καταστροφικό για την Ινδία. Στα τέλη Απριλίου, η χώρα κατέγραφε περισσότερα από 300.000 νέα κρούσματα κάθε μέρα για εννέα συνεχόμενες ημέρες, ξεπερνώντας ακόμα και τις 400.000 κρούσματα ημερησίως. Οι ειδικοί θεωρούν πως πολλά κρούσματα δεν καταγράφηκαν επίσημα. Το υγειονομικό σύστημα της Ινδίας κατακλύστηκε, με τα αποθέματα οξυγόνου να μειώνονται στα νοσοκομεία και τις ελλείψεις εμβολίων να εμποδίζουν τα προγράμματα εμβολιασμού σε πολλές πολιτείες της Ινδίας. Το Serum Institute of India, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων του κόσμου, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση. Με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Ινδίας και του Νεπάλ, το δεύτερο κύμα εξαπλώθηκε γρήγορα και στις γειτονικές χώρες.

9. ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ: Έπειτα από 11 ημέρες συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, το πρωί της 21ης Μαΐου κηρύχθηκε μια εύθραυστη εκεχειρία. Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν μια μακρά ιστορία εντάσεων. Αφότου το Ισραήλ απεμπλάκη μονομερώς από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, η Χαμάς απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της περιοχής το 2007. Στις 10 Μαΐου, καθώς η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής εντεινόταν, η Χαμάς εξαπέλυσε μη κατευθυνόμενες ρουκέτες κυρίως κατά του νότιου και κεντρικού Ισραήλ, με ορισμένες από αυτές να στοχεύουν την Ιερουσαλήμ. Σε αντίποινα, το Ισραήλ προχώρησε σε σειρά στρατηγικών αεροπορικών πληγμάτων. Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έπληξε περισσότερους από 1.000 στόχους στη Γάζα.

10. «ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Στις 23 Μαΐου, η πτήση 4978 της Ryanair πετούσε από την Αθήνα προς το Βίλνιους της Λιθουανίας, με περίπου 170 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και ο αντιπολιτευόμενος Λευκορώσος δημοσιογράφος Roman Protasevich. Το αεροσκάφος πετούσε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, όταν έλαβε ειδοποίηση από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της χώρας για «δυνητική απειλή για την ασφάλεια εντός του αεροσκάφους». Μαχητικό αεροσκάφος της Λευκορωσίας συνόδευσε το αεροπλάνο στο Μινσκ. Στο αεροπλάνο δεν εντοπίστηκε βόμβα, αλλά η αστυνομία συνέλαβε και φυλάκισε τον Protasevich. Την εντολή για την παρέμβαση αυτή έδωσε ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας Aleksandr G. Lukashenko. Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης καταδίκασαν το περιστατικό, συγκρίνοντάς το με αεροπειρατεία.

11. ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ BIDEN - PUTIN: Στις 16 Ιουνίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir V. Putin στη Γενεύη. Οι Biden και Putin συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, από τις κυβερνοεπιθέσεις μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας συνεχίζονται για το θέμα των κυβερνο-όπλων, μια στροφή από την «παραδοσιακή» απειλή των πυρηνικών όπλων. Ο κ. Putin αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για εμπλοκή της Ρωσίας σε έναν αυξημένο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων κατά αγωγών πετρελαίου και νοσοκομειακών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων, στις ΗΠΑ. Ο κ. Biden επικαλέστηκε την ανάγκη για ύπαρξη κανόνων αναφορικά με την κυβερνοασφάλεια και την ανάγκη τα δύο κράτη να καθορίσουν σε ποιες υποδομές θα πρέπει να απαγορεύονται οι κυβερνοεπιθέσεις.

12. ΝΙΚΗ DJOKOVIC ΣΤΟ ROLAND-GARROS: Ο Σέρβος τενίστας Novak Djokovic νίκησε στο τουρνουά «Roland-Garros» στις 13 Ιουνίου, κερδίζοντας τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ενώ έχανε με διαφορά 2 σετ, ο Djokovic έκανε την ανατροπή και κέρδισε με 3-2. Τώρα ο Djokovic είναι ο μόνος ενεργός τενίστας που έχει κερδίσει από δύο φορές το καθένα από τα μεγάλα τουρνουά τένις. Στόχος του Djokovic είναι να τελειώσει την καριέρα του με ρεκόρ τίτλων. «Όλα είναι δυνατά», είπε ο Djokovic μετά τη νίκη του. Έφτασε πολύ κοντά στο Grand Slam, δηλαδή σε νίκη στο αυστραλιανό, το γαλλικό, το βρετανικό και το αμερικανικό open την ίδια αγωνιστική χρονιά -κάτι που κανένας δεν έχει καταφέρει εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια- αλλά ηττήθηκε στους τελικούς του αμερικανικού open τον Σεπτέμβριο.

13. ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ: Στις 7 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Αϊτής Jovenel Moïse σκοτώθηκε στην οικία του έξω από το Port-au-Prince. Η επίθεση, από την οποία τραυματίστηκε η γυναίκα του, έγινε από ομάδα 26 Κολομβιανών και 2 Αμερικανο-αϊτινών, σύμφωνα με την αστυνομία. Η δολοφονία επέτεινε τις συγκρούσεις σε μια χώρα που ήδη μαστίζεται από τις πολιτικές αναταραχές, τις συνταγματικές κρίσεις, μια απόπειρα πραξικοπήματος, διαδηλώσεις και ανομία. Ένα μήνα αργότερα, η χώρα επλήγη από δύο φυσικές καταστροφές: έναν σεισμό και το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Grace. Τον Οκτώβριο, ομάδα 17 Αμερικανών και Καναδών ιεραποστόλων απήχθησαν από μια συμμορία της Αϊτής, που πιστεύεται πως ελέγχει περίπου τη μισή χώρα. Εν τω μεταξύ, το μέλλον της προεδρίας παραμένει ρευστό, καθώς οι γενικές εκλογές της Αϊτής έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον.

14. ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Στα μέσα Ιουλίου, μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, και τουλάχιστον 220 νεκρούς. Το κόστος των καταστροφών κυμαίνεται μεταξύ 11 δισ. και 25 δισ. δολαρίων, μετά και τις ξαφνικές πλημμύρες και τις υπερχειλίσεις ποταμών που σάρωσαν διάφορες πόλεις. Γέφυρες καταστράφηκαν από συντρίμμια και λάσπες, αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε άμορφες μάζες μετάλλων και η αύξηση της στάθμης των υδάτων ανάγκασε τον κόσμο να ανέβει στις οροφές των σπιτιών του για να σωθεί. Οι κλιματολόγοι λένε πως η κλιματική αλλαγή πιθανότατα επιδείνωσε τα πλημμυρικά φαινόμενα, υποστηρίζοντας ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει κάνει τουλάχιστον 20% πιθανότερες τις ακραίες βροχοπτώσεις στην πληγείσα περιοχή.

15. ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ: Την ώρα που τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρονταν, η άγρια επίθεση των Ταλιμπάν σε όλο το Αφγανιστάν έριξε σαν ντόμινο τη μία πόλη μετά την άλλη και οδήγησε στη γρήγορη ήττα του Αφγανικού Εθνικού Στρατού. Στις 15 Αυγούστου κατελήφθη η πρωτεύουσα της χώρας, Καμπούλ, ο πρόεδρος Ashraf Ghani δραπέτευσε και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν κατέρρευσε -όλα αυτά προτού καν μπορέσουν οι ΗΠΑ να ολοκληρώσουν την πλήρη απομάκρυνση στρατιωτών και πολιτών. Στην απελπισμένη τους προσπάθεια να ξεφύγουν, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Καθώς το χάος κυριαρχούσε, στις 26 Αυγούστου, ένας βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) χτύπησε την πύλη του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 170 πολίτες και 13 Αμερικανοί στρατιώτες.

16. ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ: Τον Αύγουστο, έναν χρόνο μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους και οδήγησε σε ταραχές. Η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτήρισε την οικονομική κρίση στη χώρα ως μία από τις χειρότερες των τελευταίων 150 χρόνων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών εξακολουθεί να έχει περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και ηλεκτρισμό. Το σεχταριστικό πολιτικό σύστημα έχει σημαδέψει ένα έθνος που χαρακτηρίζεται από τον φραξιονισμό, την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεκινήσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα σχέδιο ανάκαμψης. Τον Οκτώβριο, οι άγριες οδομαχίες μεταξύ ενόπλων ομάδων Χριστιανών και Σιιτών Μουσουλμάνων έφεραν μνήμες του προ 30 ετών εμφυλίου πολέμου που ταλάνισε τη χώρα.

17. ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι Γερμανοί στις 26 Σεπτεμβρίου πήγαν στις κάλπες για να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές και να εκλέξουν τον νέο καγκελάριο της χώρας. Έπειτα από σχεδόν 16 χρόνια στη θέση και τέσσερις θητείες, η Angela Merkel της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ανακοίνωσε πως θα αποσυρόταν, ανοίγοντας την κούρσα για τη διαδοχή της. Βάσει ενός περίπλοκου ομοσπονδιακού κοινοβουλευτικού συστήματος, οι εκλογές έδωσαν στα τρία μεγαλύτερα κόμματα τη δυνατότητα να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, με τις διαπραγματεύσεις να ολοκληρώνονται στα τέλη Νοεμβρίου. Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ο Σοσιαλδημοκράτης Olaf Scholz εξελέγη καγκελάριος. Ο κ. Scholz ήταν ο αντικαγκελάριος στον τελευταίο κυβερνητικό συνασπισμό της Merkel.

18. ΤΟ ΤΕΞΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ: Την 1η Σεπτεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά, αρνήθηκε να ακυρώσει την εφαρμογή ενός νόμου του Τέξας για τις αμβλώσεις. Ο νόμος απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα κύησης. Με το νέο μέτρο, η επιβολή του νόμου δεν εναπόκειται στην πολιτεία, αλλά σε μεμονωμένα άτομα, που μπορούν να μηνύουν οποιονδήποτε βοηθά ή κάνει εκτρώσεις. Αν δικαιωθούν, αμείβονται με ποσό τουλάχιστον 10.000 δολαρίων και αποζημίωση για τα νομικά έξοδα. Οι επικριτές εξέφρασαν ανησυχίες για την αρχιτεκτονική του νόμου, καταγγέλλοντας την εξουσιοδότηση που δόθηκε σε «κυνηγούς επικηρυγμένων» για να τον επιβάλουν. Το Ανώτατο Δικαστήριο, πάντως, άκουσε τις ενστάσεις της κυβέρνησης Biden και άφησε να εννοηθεί πως ίσως επιτρέψει την αμφισβήτηση του νόμου.

19. ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΑ PANDORA PAPERS: Μια αποκαλυπτική εικόνα των περιουσιακών στοιχείων και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών προσώπων όπως ο βασιλιάς Abdullah II της Ιορδανίας, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Tony Blair, η τραγουδίστρια Shakira και αξιωματούχοι του Ρώσου πρόεδρου Vladimir V. Putin ήρθε στην επιφάνεια με τη διαρροή των λεγόμενων «Pandora Papers». Τα έγγραφα περιέχουν λεπτομέρειες για το πώς οι πλούσιοι φέρεται να χρησιμοποίησαν offshore εταιρείες για να συγκεντρώσουν και να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία, να αποφύγουν φόρους ή να κάνουν μυστικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Η έκθεση, που απαρτίζεται από σχεδόν 12 εκατ. φακέλους από 14 offshore εταιρείες, αναφέρεται σε περισσότερους από 330 δημόσιους αξιωματούχους από περισσότερες από 90 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 35 νυν και πρώην πολιτικών ηγετών.

20. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο David Amess, παλαίμαχος Συντηρητικός και μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων, μαχαιρώθηκε θανάσιμα στις 15 Οκτωβρίου. Ο D. Amess, 69 ετών, είχε συνάντηση με ψηφοφόρους του σε μια εκκλησία σε ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό ανατολικά του Λονδίνου, όταν δέχθηκε την επίθεση. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 5 χρόνια που Βρετανός πολιτικός δολοφονείται κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης. Η αστυνομία χαρακτήρισε το γεγονός τρομοκρατική επίθεση και ταυτοποίησε ως δράστη τον Ali Harbi Ali, Βρετανό σομαλικής καταγωγής που θεωρείται πως είχε δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι εισαγγελείς έκριναν πως ο Amess έγινε στόχος επειδή υποστήριζε τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία. Η επίθεση οδήγησε σε εκκλήσεις για αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας κρατικών αξιωματούχων.

21. ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Η 26η Συνδιάσκεψη των Μελών του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP26, πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη της Σκοτίας από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου. Περισσότεροι από 130 αρχηγοί κρατών και χιλιάδες διπλωμάτες απ’ όλο τον κόσμο συναντήθηκαν για να εξετάσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ των δεσμεύσεών της, η συνδιάσκεψη έθεσε στόχους για μείωση των ορυκτών καυσίμων σε μια νέα παγκόσμια συμφωνία, γνωστή ως η Συμφωνία της Γλασκώβης για το Κλίμα. Κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης, η 6η Νοεμβρίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Κλιματική Δικαιοσύνη. Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές διαδήλωσαν στους δρόμους της Γλασκώβης για να υποστηρίξουν τα μέτρα και απαίτησαν οι παγκόσμιοι ηγέτες να αναλάβουν δράση.

22. ΟΞΥΝΕΤΑΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ: Στα τέλη Νοεμβρίου, διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και την Αφρικανική Ένωση προσπαθούσαν ακόμα να διαπραγματευθούν μια εκεχειρία ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ των Βορειοαιθιόπων ανταρτών μαχητών γνωστών ως Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF) και της κεντρικής κυβέρνησης της Αιθιοπίας. Η κυβέρνηση είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω φόβων πως το TPLF θα καταλάμβανε την πρωτεύουσα της χώρας, Αντίς Αμπέμπα. Αναφορές τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από τη Διεθνή Αμνηστία έκαναν λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και από τις δύο πλευρές. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, τουλάχιστον 400.000 βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό λόγω του αποκλεισμού της περιοχής Τιγκράι και σχεδόν 2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

23. ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ: Τον Δεκέμβριο, τα εμπορικά πλοία και τα αμερικανικά λιμάνια παρέμεναν γεμάτα με αγαθά που δεν είχαν καταφέρει ακόμα να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων για τους αγοραστές των Εορτών. Δυο μήνες νωρίτερα, η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε σχέδια για να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας στο λιμάνι του Λος Άντζελες, για να αποσυμπιέσει το πρόβλημα. Ωστόσο, μόνο 21 από τις περίπου 125.000 εταιρείες που εισάγουν προϊόντα μέσω του Λος Άντζελες δέχτηκαν να παραλάβουν εμπορεύματα κατά το νέο και διευρυμένο ωράριο. Ενώ μεγάλες εταιρείες λιανικών πωλήσεων όπως οι Walmart, Macy’s και Target, φέρεται να βρήκαν τρόπους να κρατήσουν γεμάτα τα ράφια τους στις ΗΠΑ, οι ειδικοί λένε πως οι μικρότερες επιχειρήσεις δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα.

24. Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ COVID-19: Οι ταξιδιώτες έχουν αναγκαστεί να αντιμετωπίσουν τους διαρκώς μεταβαλλόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας, από το πιστοποιητικό εμβολιασμού μέχρι τα τεστ και τις εντάσεις αναφορικά με τη χρήση μάσκας, μαζί με το αυξανόμενο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, των ενοικιάσεων αυτοκινήτων και των καυσίμων. Στις 8 Νοεμβρίου, επετράπη να εισέλθουν στις ΗΠΑ εμβολιασμένοι ξένοι ταξιδιώτες από περισσότερες από 30 χώρες, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ποντάριζαν σε ένα αυξανόμενο κύμα ταξιδιωτών ενόψει της εορταστικής περιόδου. Αλλά στις 26 Νοεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» ως «μετάλλαξη ανησυχίας». Καθώς επιτείνονταν οι φόβοι, οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς για μη Αμερικανούς πολίτες από οκτώ αφρικανικές χώρες.

v