Πενταετία-πρόκληση!

Η επόμενη πενταετία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, τονίζει ο CEO της Quest κ. Απόστολος Γεωργαντζής στην Ετήσια Εκδοση Turning Points του Euro2day.gr και των New York Times.

Πενταετία-πρόκληση!
  • Απόστολος Γεωργαντζής

«Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να περάσει στην ψηφιακή εποχή αξιοποιώντας τα διαθέσιμα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ», σημειώνει ο CEO της Quest Holdings κ. Απόστολος Γεωργαντζής, επισημαίνοντας ότι απαιτείται σύντονη προσπάθεια όλων και άμεσες ενέργειες ώστε να επιτευχθούν οι μεγάλοι στόχοι. Ακόμα, ο κ. Γεωργαντζής εξηγεί πώς ένας πολυσχιδής Όμιλος όπως της Quest υλοποιεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, με ποιον τρόπο ανταποκρίνεται στα κριτήρια ESG, ενώ περιγράφει τις αλλαγές στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Ο Όμιλος Quest έχει παρουσία σε ευρεία σειρά δραστηριοτήτων (προϊόντα τεχνολογίας, υπηρεσίες ταχυμεταφορών, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.). Πώς ένας τέτοιος Όμιλος αντιλαμβάνεται τις διεθνείς τάσεις για ψηφιοποίηση και βιώσιμη ανάπτυξη;

Ο Όμιλος Quest δραστηριοποιείται σήμερα σε αρκετούς διαφορετικούς τομείς. Ωστόσο, στη 40χρονη πορεία μας, η τεχνολογία βρίσκεται πάντα στον πυρήνα του Ομίλου. Στρατηγική μας είναι να επενδύουμε σε αγορές και δραστηριότητες που είτε εκτιμούμε ότι έχουν θετικές προοπτικές ανάπτυξης είτε εμείς έχουμε ξεκάθαρο πλάνο για την ανάπτυξή τους.

Η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση νέων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών, ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος για την εξέλιξη των περισσότερων επιχειρήσεων.

Ο Όμιλος Quest, μέσω των θυγατρικών εταιρειών του, και ειδικότερα τη Uni Systems, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο υπηρεσιών πληροφορικής και στη σχεδίαση και υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη, την Info Quest Technologies, τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, την iSquare, που διανέμει τα προϊόντα Apple στη χώρα, καθώς και εξειδικευμένες εταιρείες όπως τις Team Candi και Intelli Solutions, προσφέρει μεγάλο εύρος προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών, που απευθύνονται από τον ιδιώτη καταναλωτή έως τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, υποστηρίζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Παράλληλα, επενδύουμε σε υπηρεσίες Cloud, σε λύσεις Data Analytics, σε κυβερνοασφάλεια, καθώς και πολλές ακόμη περιοχές που παρουσιάζουν δυναμική εξέλιξη και ενισχύουν την ψηφιακή μετάβαση και την αποδοτικότερη λειτουργία των πελατών μας.

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι σημαντικών εξελίξεων, που θα λάβουν χώρα στο κοντινό μέλλον, και αναγνωρίζουμε τη σημασία της ψηφιοποίησης ως σημαντικής συνιστώσας της ανάπτυξης. Ως Όμιλος με μεγάλο αποτύπωμα και επιρροή στην αγορά, έχουμε αναγνωρίσει και δεσμευόμαστε ότι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε η πορεία αυτή να έχει το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να καλλιεργεί συνεργασίες που ενισχύουν την καινοτομία και να προάγει αδιαμφισβήτητα την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Η επόμενη μέρα επιτάσσει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, με επίκεντρο τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, που θα μας οδηγήσει σε ένα προηγμένο κόσμο και ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Ποιες είναι οι νέες τάσεις στα προϊόντα τεχνολογίας;

Πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια σημαντικότερες εξελίξεις θα δούμε στην περιοχή του Internet of Things. Τεχνολογίες όπως το 5G, τα Predictive Analytics και AI θα αλλάξουν τα δεδομένα. Smartphones, έξυπνες συσκευές και αισθητήρες θα αλληλεπιδρούν προσφέροντας ένα νέο, ευρύ πεδίο καινοτόμων λειτουργιών και δυνατοτήτων σε όλους, από το έξυπνο σπίτι, την έξυπνη μετακίνηση και την έξυπνη πόλη, μέχρι την υγεία και την ευεξία. Τόσο η Info Quest Technologies όσο και η iSquare διανέμουν καινοτόμα προϊόντα στις παραπάνω κατηγορίες, όπως είναι οι έξυπνες συσκευές της Xiaomi και τα καινοτόμα προϊόντα της Apple.

«Στρατηγική μας είναι να επενδύουμε σε αγορές και δραστηριότητες που είτε εκτιμούμε ότι έχουν θετικές προοπτικές ανάπτυξης είτε εμείς έχουμε ξεκάθαρο πλάνο για την ανάπτυξή τους», επισημαίνει ο CEO της Quest Holdings κ. Απόστολος Γεωργαντζής.

Τομέας με σημαντικές εξελίξεις πιστεύω ότι θα είναι και αυτός της παραγωγής και αποθήκευσης πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Στον τομέα αυτό έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις μέσω της Quest Energy και στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωσή του.

Παράλληλα, επεκτείνουμε σταδιακά το πεδίο δραστηριοτήτων μας σε νέους τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση με τα ηλεκτρικά μηχανάκια της Segway, ενώ διερευνούμε συνεχώς νέα πεδία.

Ο κλάδος των ταχυμεταφορών είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Πώς προβλέπετε να εξελιχθούν τα πράγματα στην αγορά αυτή;

Η μεγάλη και απότομη άνοδος του e-commerce στη διάρκεια της πανδημίας δημιούργησε νέες ανάγκες τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα όσο και στις ταχυμεταφορές. Επιστρέφοντας στην κανονικότητα, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις παρουσιάζουν σημαντική διψήφια αύξηση σε σχέση με την προ-Covid εποχή, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν ιδιαίτερα θετικές καθώς η διείσδυση του e-commerce είναι ακόμα αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι ο κλάδος των ταχυμεταφορών έχει περάσει ανεπιστρεπτί σε νέα εποχή.

Η ACS, ηγέτιδα στην εγχώρια αγορά ταχυμεταφορών, έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, στοχεύοντας στην αναβαθμισμένη εξυπηρέτηση του σύγχρονου καταναλωτή. Ο πρώτος άξονας των επενδύσεων αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες εξατομικευμένης πληροφόρησης μέσω του νέου web-site της ACS, η δυνατότητα παράδοσης σε γειτονικό ή φιλικό πρόσωπο με PIN, η επέκταση των σημείων παραλαβής και παράδοσης αποστολών «ACS Smart Points» και οι νέες αυτόματες «έξυπνες θυρίδες» (smart lockers), καθώς και η δυνατότητα ηλεκτρονικής κλήσης courier μέσω της εφαρμογής ACS Mobile App είναι κάποια ενδεικτικά παραδείγματα των νέων υπηρεσιών της ACS. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην εμβληματική επένδυση των 42 εκατ. ευρώ στο νέο υπερσύγχρονο sorting center και Κεντρικές Εγκαταστάσεις στο Αιγάλεω Αττικής, που θα λειτουργήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, μέσω της οποίας η ACS τριπλασιάζει τη δυναμικότητά της και θέτει τις βάσεις για την επόμενη μέρα στις ταχυμεταφορές.

Το Δημόσιο και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα καλούνται να καλύψουν σημαντικά κενά στο πεδίο του τεχνολογικού τους εκσυγχρονισμού. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι αυτά θα καλυφθούν στα επόμενα χρόνια μέσα και από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης;

Η επόμενη πενταετία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να περάσει στην ψηφιακή εποχή αξιοποιώντας τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Έχει, όμως, και συγκεκριμένο χρόνο στη διάθεσή της και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν έγκαιρα οι μηχανισμοί του δημόσιου τομέα και να κινηθούν οι διαδικασίες ταχύτατα και σε όλα τα επίπεδα.
Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά τόσο για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που θα επωφεληθεί από τα καινοτόμα συστήματα και τις νέες τεχνολογίες, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως για τους πολίτες, που θα δουν τις αλλαγές να επηρεάζουν θετικά τις καθημερινές συναλλαγές τους.

Ο Όμιλος Quest προετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα για να μπορέσει να συνδράμει με σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις στον σκοπό αυτό. Ήδη, μέσω της θυγατρικής του Uni Systems, έχει συμμετάσχει σε σημαντικά έργα που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κεντρικής διοίκησης, ενώ έχει υλοποιήσει και την ψηφιακή πλατφόρμα City4Life, η οποία απευθύνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για τις πόλεις που θέλουν να μετατραπούν σε «έξυπνες» και φιλικές προς τον πολίτη. Παράλληλα, έχει ενεργή συμμετοχή στην επιτυχή υλοποίηση προγραμμάτων όπως η Ψηφιακή Μέριμνα, για τη διάθεση εξοπλισμού σε μαθητές των ελληνικών σχολείων.

Μεγάλος αριθμός ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών έχει τοποθετηθεί στη μετοχή του Ομίλου. Πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι σε θέματα ESG; Ποιοι είναι οι στόχοι σας στο θέμα;

Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο επιτάσσει τη δημιουργία και ανάπτυξη κουλτούρας βιώσιμης ανάπτυξης τόσο στο εσωτερικό μιας επιχείρησης όσο και στις σχέσεις με τους κοινωνικούς της εταίρους. Θωρακίζουμε συνεχώς το μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης που εφαρμόζουμε, αναγνωρίζουμε τις ευθύνες μας απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία και εναρμονιζόμαστε με τη διεθνή τάση τόσο των επενδυτών προς ESG assets όσο και των καταναλωτών, που όλο και περισσότερο βασίζουν την επιλογή τους σε προϊόντα-υπηρεσίες που παρέχονται από τις επιχειρήσεις, αξιολογώντας και την ευαισθησία τους σε περιβαλλοντικά θέματα.

Στον Όμιλο Quest έχουμε αναγνωρίσει εγκαίρως ότι το θετικό αποτύπωμα ενός Οργανισμού, μέσα από την ανταπόκριση σε ουσιαστικά θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και την οικονομική επίδοση, και η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στη λειτουργία του Ομίλου γίνεται ολοένα και πιο ουσιαστική.

Τέλος, στους στόχους μας για το 2022 περιλαμβάνεται η επικαιροποίηση της ESG στρατηγικής και η ανάδειξη των μακροπρόθεσμων ESG στόχων, που θα ενισχύσουν τον μετασχηματισμό του Ομίλου και του επιχειρηματικού μοντέλου των εταιρειών του.

v