Κομβικός ο εθνικός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων

Τα απαραίτητα «συστατικά» μιας καλά οργανωμένης και αποτελεσματικής Πολιτικής Προστασίας περιγράφει ο Μ. Χρυσοχοΐδης, στην Ετήσια Εκδοση Turning Points του Euro2day.gr και των New York Times. Πώς βλέπει την πορεία του ΚΙΝΑΛ υπό τον Ν. Ανδρουλάκη.

Κομβικός ο εθνικός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων
  • Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Την αποτίμηση της θητείας του ως Υπουργού Προστασίας του Πολίτη αλλά και της πρόσφατης κακοκαιρίας «Ελπίς» κάνει με εμφατικό τρόπο ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας τα απαραίτητα «συστατικά» μιας καλά οργανωμένης και αποτελεσματικής Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «απαιτείται περισσότερος και καλύτερος συντονισμός μεταξύ του κέντρου επιχειρήσεων και των συναρμόδιων φορέων» και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι τα σχέδια που καταρτίζονται και υλοποιούνται, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Τέλος, σχολιάζει την τρέχουσα πολιτική συγκυρία και αποτιμά τις κυβερνητικές επιδόσεις συνολικά, ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Κατά κοινή ομολογία, η διαχείριση της σφοδρής κακοκαιρίας «Ελπίς» τον Ιανουάριο του 2022 ήταν προβληματική. Κατά τη γνώμη σας και βάσει της πείρας σας, τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα; Ποια είναι τα σημεία-κλειδιά για την επιτυχή αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων περιστατικών;

Πάντα πρέπει να επιζητούμε το καλύτερο και κυρίως, έπειτα από κάθε διαχείριση κρίσης, οφείλουμε να πραγματοποιούμε απολογισμό και αξιολόγηση των αποφάσεών μας.

Είναι γεγονός ότι ταλαιπωρήθηκαν εκατοντάδες συμπολίτες μας στην Αττική Οδό και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης. Τα δεδομένα διερευνήθηκαν, αναλύθηκε και αξιολογήθηκε η διαχείριση από τα συναρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα αφενός να επιβληθούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο πρόστιμα εις βάρος της διαχειρίστριας εταιρείας, αφετέρου φυσικά να καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες πολίτες.

Το συμπέρασμα είναι ότι απαιτείται περισσότερος και καλύτερος συντονισμός μεταξύ του κέντρου επιχειρήσεων και των συναρμόδιων φορέων, ώστε να παρακολουθείται λεπτό προς λεπτό, βήμα προς βήμα, η εξέλιξη ενός καιρικού φαινομένου και να λαμβάνονται τη σωστή στιγμή οι αποφάσεις και τα μέτρα που θα διευκολύνουν την απρόσκοπτη λειτουργία των υποδομών και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ειδικά στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων, είδαμε ένα ατελείωτο… πινγκ-πονγκ επίρριψης ευθυνών μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων, ιδιωτών. Πού οφείλεται αυτό το «κουβάρι»; Πώς θα μπορούσε να ξεμπλεχτεί γρήγορα;

Μια συνηθισμένη ιστορία μετακύλισης ευθυνών, παρά τις σαφείς νομοθετημένες διατάξεις. Γι’ αυτό και έχει αξία η ίδρυση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων, ώστε να λειτουργούν όλα τα μέρη σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, με αρχή και τέλος στις αρμοδιότητες και στα πρόσωπα που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Γι’ αυτό, επίσης, έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία το νέο υπό ίδρυση επιχειρησιακό κέντρο, στο οποίο είναι τοποθετημένοι και παρόντες όλοι οι συναρμόδιοι δρώντες, έτσι ώστε οι διαχειριστές της κρίσης να έχουν άμεση επαφή με το πεδίο των επιχειρήσεων και τους τόπους όπου εξελίσσονται τα φυσικά φαινόμενα. Έτσι, είναι βέβαιο ότι θα αποφεύγονται η σύγχυση, η ανευθυνότητα, η μη άσκηση των καθηκόντων όλων των εμπλεκομένων.

Νομίζω ότι αυτή η παράμετρος αποτελεί την ασφαλιστική δικλίδα ότι όλοι οι συναρμόδιοι θα είναι σε διάταξη μάχης, με τους κατάλληλους εξοπλισμούς στα χέρια και πλήρη γνώση της τοπικής πραγματικότητας.

Συνολικά, ποιες αλλαγές εκτιμάτε ότι χρειάζεται η Πολιτική Προστασία;

Τις προανέφερα. Πιστεύω ότι η ίδρυση και λειτουργία των περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων, καθώς και των αντίστοιχων τοπικών με την αναγκαία στελέχωση που ήδη έχει αρχίσει, η ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών στο κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο, θα αποτελέσουν μια πολύ σημαντική υποδομή για τη χώρα στον τομέα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Συμπληρώνω τους αναγκαίους εξοπλισμούς που έχουν καταγραφεί με λεπτομέρεια στο πρόγραμμα «Αιγίς». Το «Αιγίς» εγγράφεται ως μια πρωτοβουλία γιγαντιαίας σημασίας για πρώτη φορά στη διαδρομή της χώρας και περιλαμβάνει υποδομές, εξοπλισμούς, τεχνολογία και στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να χτίσουμε αυτό που χρειαζόμαστε. Ένα αποτελεσματικό κράτος που μπορούν να εμπιστεύονται οι πολίτες.

Υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων καθαρίζουν χιόνι από δρόμο της πόλης κατά τη διάρκεια του κύματος κακοκαιρίας «Ελπίς». Το στιγμιότυπο κρίνεται μάλλον «χαλαρό», καθώς η περιφέρεια της πρωτεύουσας επί της ουσίας νέκρωσε λόγω της προβληματικής διαχείρισης του φαινομένου.

Έχει επισημανθεί ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, το κράτος είναι αποτελεσματικό, αλλά αυτές οι επιδόσεις μένουν αποσπασματικές. Πώς θα επιτευχθεί αυτή η συνέχεια; Και πώς μπορεί να εμπεδωθεί «κουλτούρα» Πολιτικής Προστασίας τόσο στο κράτος όσο και στους ιδιώτες;

Αποτελεσματικό είναι το κράτος που προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του πολίτη. Αυτό που αδιαμεσολάβητα έχει τη δυνατότητα να παρέχει τα δημόσια αγαθά σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες και τους κατοίκους αυτής της χώρας χωρίς καμία διάκριση. Αναφέρομαι ευρύτερα στο κράτος και όχι μόνο στις φυσικές καταστροφές.

Σχετικά με την πολιτική προστασία, για να διαμορφωθεί η σχετική κουλτούρα όπως αναφέρατε, είναι χρήσιμο να αναδειχθεί η δυναμική των τοπικών κοινωνιών μέσα από τον εθελοντισμό, την οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των δήμων, με όλα τα μέσα και το προσωπικό, προκειμένου σε κρίσεις τοπικής κλίμακας οι αρχές να είναι έγκαιρα παρούσες, ενεργές, με ευθύνη και αποτέλεσμα.

Πιστεύω ότι η εξέλιξη των κυβερνητικών δράσεων του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και οι συναφείς εξοπλισμοί θα δημιουργήσουν μια ικανή και αξιόμαχη υποδομή.

Επί δεκαετίες διατελέσατε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Πώς κρίνετε την πορεία του κόμματος, αλλά και του κεντρώου χώρου ευρύτερα, υπό τη σημερινή ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη;

Η εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ συνοδεύτηκε από τη μαζική προσέλευση φίλων και μελών του κόμματος και αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη για τη δημοκρατία και το κομματικό μας σύστημα. Η εκλογή του νέου προέδρου ασφαλώς συνοδεύεται από την προσδοκία για μια νέα πορεία, περισσότερο φιλόδοξη και μαζική.
Τα κόμματα, όπως ξέρετε, κρίνονται από τις πολιτικές τους και την πορεία μέσα στον λαό. Το ΚΙΝΑΛ θα κριθεί προφανώς από τις τοποθετήσεις του στα σημαντικά εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που διατρέχουν τη χώρα τους δύσκολους αυτούς καιρούς του πολέμου, της πανδημίας και των κρίσεων. Ο κεντρώος χώρος -αν αναφερόμαστε στον πολιτικό χώρο, δηλαδή πολίτες που αυτοτοποθετούνται στο κέντρο- προφανώς έχει υψηλές απαιτήσεις, πολιτικοκοινωνικές ευαισθησίες, ισχυρούς αξιακούς συμβολισμούς και μια ευρεία ατζέντα με θέματα όπως το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου, η παιδεία.

Η εκπροσώπηση του κέντρου δεν είναι ζήτημα κάποιας ταμπέλας, αλλά η ίδια αποτελεί μια πολιτική πράξη: η κεντρώα διακυβέρνηση και οι πολιτικές της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπηρετεί αυτή την ατζέντα με θάρρος, αποτελεσματικότητα και επιμονή, παρά τη διαρκή πάλη με τις κρίσεις που αντιμετωπίζει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του.

Το 2019 διαμορφώθηκε μια πολιτική και κοινωνική συμμαχία που του έδωσε την εντολή να κυβερνήσει και να υπηρετήσει την κεντρώα ατζέντα. Η συμμαχία αυτή είναι αδιατάρακτη, ενωμένη και αποφασισμένη να συνεχίσει τη στήριξη των πολιτικών που θα οδηγήσουν πρώτα στη δημιουργία της ισχυρής και ασφαλούς Ελλάδας, ικανής να αντιμετωπίσει κάθε απειλή και της ευημερούσας Ελλάδας για όλους τους πολίτες.
Η πατριωτική εθνική πολιτική που εξόπλισε τη χώρα και δημιούργησε αποτρεπτική ισχύ, η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας με πρωτοφανή οικονομικά μέσα, οι ρυθμοί ανάπτυξης μέσα στις Συμπληγάδες της κρίσης και τώρα του πολέμου, είναι επιτεύγματα μιας διακυβέρνησης που ξέρει να απαντά με ευθύ τρόπο στα προβλήματα της χώρας, της μεσαίας τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που τόσο υπέφεραν τα προηγούμενα χρόνια. Η αφοσίωση σε αυτές τις πολιτικές, με αυτά τα προτάγματα, γι’ αυτές τις ανάγκες της χώρας και των Ελλήνων είναι μονόδρομος.

Είναι απόφασή μου η συμπόρευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κάθοδός μου στις εκλογές ως υποψήφιου βουλευτή, για μια νέα νίκη, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες αυτής της μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας και να καταστήσουμε την Ελλάδα ασφαλή, ισχυρή και ευημερούσα.

v