Αισιοδοξία για ένα (ψηφιακό) μέλλον

Οι επενδύσεις στην τεχνολογία και στις υποδομές της οδηγούν την Ελλάδα και τους Ελληνες σε πιο φωτεινές προοπτικές. Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, στην Ετήσια Εκδοση Turning Points του Euro2day.gr και των New York Times.

Αισιοδοξία για ένα (ψηφιακό) μέλλον
  • Θεοδόσης Μιχαλόπουλος

Εάν πριν από δύο χρόνια ισχυριζόμασταν ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή εποχή, πολλοί θα θεωρούσαν ότι ζούμε σε ένα παράλληλο, εκτός πραγματικότητας, σύμπαν. Ομοίως, μάλλον δεν θα πείθαμε πολλούς εάν προβλέπαμε ότι συναρπαστικές τεχνολογικές εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και Επαυξημένης Πραγματικότητας, όπως η τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση της Αρχαίας Ολυμπίας, θα έρχονταν να διασώσουν και να προωθήσουν με νέους τρόπους την πολιτιστική μας κληρονομιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κι όμως, σήμερα η πραγματικότητα θα μας δικαίωνε. Γιατί σήμερα ζούμε τη μετάβαση της χώρας από την πραγματικότητα των διαδοχικών κρίσεων προς ένα συναρπαστικό ψηφιακό μέλλον, με αισιοδοξία και κίνητρο τη φιλοδοξία να κάνουμε περισσότερα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας μας. Και με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους αυτής της χώρας, οι οποίοι με γνώση και μεράκι επινοούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν δημιουργικά τις προκλήσεις της νέας εποχής, με σύμμαχο την τεχνολογία, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως υποκινητής (enabler) και ως επιταχυντής της αλλαγής.

Οι ψηφιακές επιδόσεις της Ελλάδας κατά την πανδημική κρίση δείχνουν πολλά για το πόσα μπορεί να επιτύχει η χώρα εάν αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες. Μέσα σε δύο χρόνια είδαμε εκατοντάδες εφαρμογές ψηφιακής διακυβέρνησης, οι οποίες δημιούργησαν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες.

Είδαμε χιλιάδες επιχειρήσεις να αξιοποιούν την τεχνολογία για να διασφαλίσουν τη λειτουργία τους, να κρατήσουν παραγωγικούς τους εργαζομένους τους και να συνεχίσουν αδιάλειπτα να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες τους. Είδαμε σημαντικές συμπράξεις, όπως αυτή μεταξύ της Microsoft και του Υπουργείου Πολιτισμού, που έδωσε τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο να βιώσουν την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν στα χρόνια της ακμής της, πριν από 2.500 χρόνια.

Είδαμε πολλές μικρές και μεγαλύτερες νίκες να συνθέτουν ένα μωσαϊκό που απεικονίζει μια θετική αλλαγή για την καθημερινότητα των πολιτών, τις προοπτικές των επιχειρήσεων, το μέλλον της κοινωνίας.

Παράλληλα, τα τελευταία δυο χρόνια, ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις μετατρέπονται σε επενδυτικούς μαγνήτες για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως. To πρόσφατο παράδειγμα με την εξαγορά ποσοστού της Viva Wallet, της πανευρωπαϊκής neobank που τρέχει στο cloud της Microsoft, από την JP Morgan, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και οι ελληνικές startups που αναδύονται από το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας μπορούν να γράψουν ιστορίες επιτυχίας στη νέα οικονομία.

Για τη Microsoft, η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο επενδυτικό προορισμό. Τον Οκτώβριο του 2020 ανακοινώσαμε τη μεγάλη πρωτοβουλία «GR for Growth» μέσα από την οποία φιλοδοξούμε να υποστηρίξουμε τη χώρα στον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Στο πλαίσιο του «GR for Growth», ανακοινώσαμε τη δημιουργία τριών υπερσύγχρονων data centers στην περιοχή της Αττικής.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, που βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη υποδομών της Microsoft, ενισχύει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα την παρουσία της Microsoft στη χώρα και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στους ανθρώπους της και στις προοπτικές της. Αντίστοιχα, για την Ελλάδα, η επένδυση είναι κομβικής σημασίας όπως αποδεικνύει η επικείμενη ένταξη του σχεδίου μας στο ρυθμιστικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων.

Ο ψηφιακά «αποκατεστημένος» Ναός του Δία στην Αρχαία Ολυμπία και το άγαλμα του θεού, από το project «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», προϊόν της συνεργασίας της Microsoft με την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού. Το πολυσύνθετο και ιδιαίτερο αυτό project για την ψηφιακή αναπαράσταση της Αρχαίας Ολυμπίας, είναι μικρό μόνο δείγμα του ψηφιακού επιπέδου που μπορεί να κατακτήσει η χώρα, όπως και των δυνατοτήτων που κρύβει.

Με τη δημιουργία των data centers, η Ελλάδα αναβαθμίζει σημαντικά τις cloud υποδομές της και οι επιχειρήσεις αποκτούν ταχύτερες, ασφαλέστερες και οικονομικότερες λύσεις αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων, που αποτελούν το νόμισμα της νέας ψηφιακής οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Με άλλα λόγια, η επένδυση της Microsoft αποτελεί δυνητικό game changer για τον μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και την ισότιμη συμμετοχή τους στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

H πραγματική επανάσταση, ωστόσο, έρχεται από τους ανθρώπους και εκεί το «GR for Growth» κάνει τη διαφορά. Μαζί με την επένδυση σε υποδομές, πραγματοποιούμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 100.000 συμπολιτών μας σε ψηφιακές δεξιότητες μέχρι το 2025. Περισσότερα από 15.000 στελέχη επιχειρήσεων, νέοι απόφοιτοι αλλά και υπάλληλοι του δημόσιου τομέα έχουν ήδη εκπαιδευθεί και πιστοποιηθεί σε νέες ψηφιακές δεξιότητες και πρακτικά εργαλεία.

Και η εκπαίδευση δεν σταματά στους ανθρώπους που είναι στην ακμή της επιχειρηματικής και επαγγελματικής τους ζωής. Επιδιώκουμε να προσφέρουμε ψηφιακές δεξιότητες σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και σε ανθρώπους που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, για να τους βοηθήσουμε να επανενταχθούν και να διεκδικήσουν με μεγαλύτερες αξιώσεις την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Πρόσφατα ανακοινώσαμε τη σύμπραξή μας με τον ΟΑΕΔ για τη δωρεάν παροχή εκπαιδεύσεων και πιστοποιήσεων σε τεχνολογίες Cloud σε ανέργους, για να τους υποστηρίξουμε να βρουν ξανά τον δρόμο τους προς την αγορά εργασίας και μάλιστα σε ρόλους που η αγορά έχει ανάγκη σήμερα.

Ταυτόχρονα, στη Microsoft επενδύουμε σε εργαλεία που αξιοποιούν δεδομένα για να παράγουν γνώση που καθοδηγεί στρατηγικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήσαμε τον δείκτη Digital Futures, ο οποίος τροφοδοτείται με εθνικά και ευρωπαϊκά στατιστικά δεδομένα σχετικά με το επίπεδο ψηφιοποίησης τεχνολογικά προηγμένων χωρών, αλλά και χωρών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

Ο δείκτης Digital Futures αποκαλύπτει συσχετίσεις μεταξύ ψηφιοποίησης και οικονομικών και κοινωνικών οφελών που μπορούν να στρέψουν πολιτικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, ώστε η χώρα μας να πλησιάσει το επίπεδο των τεχνολογικά προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών.

Για παράδειγμα, ο δείκτης Digital Futures δείχνει ότι, αν και η Ελλάδα πάει καλά στις τεχνολογικές επενδύσεις, υστερεί στην υιοθέτηση των τεχνολογιών cloud λόγω της έλλειψης στελεχών πληροφορικής και επικοινωνιών στις επιχειρήσεις. Κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ανάγκη για περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να καταφέρει η χώρα να αποκομίσει μεγαλύτερα κέρδη από την επένδυση στην τεχνολογία και να μεγιστοποιήσει τον θετικό αντίκτυπο της καινοτομίας στην παραγωγικότητά της.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην αξιοποίηση μιας ευκαιρίας ανάλογη της οποίας δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών, πρόσβαση σε γνώση που μπορεί να παράγει καινοτομία, ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό που εκτιμά την αξία της κινητικότητας, ταχύτατη ανάδυση της ψηφιακής διακυβέρνησης, οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας που δημιουργεί ιστορίες επιτυχίας, συνθέτουν ένα μωσαϊκό πάνω στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η Ελλάδα του κοντινού, αισιόδοξου ψηφιακού μέλλοντος.

*Ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος είναι CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

v