Πολύς ο δρόμος για τον μετασχηματισμό του Δημοσίου

Αισιόδοξος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ο πρόεδρος της Space Hellas Σπύρος Μανωλόπουλος στην Ετήσια Εκδοση Turning Points του Euro2day.gr και των New York Times. Πού αποδίδει το φαινόμενο της έλλειψης εξειδικευμένων στελεχών.

Πολύς ο δρόμος για τον μετασχηματισμό του Δημοσίου
  • Σπύρος Μανωλόπουλος

Διάφορες εγγενείς αδυναμίες κάνουν δύσκολη την προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Space Hellas κ. Σπύρος Μανωλόπουλος, δηλώνοντας, όμως, την αισιοδοξία του για το τελικό αποτέλεσμα. Ακόμα, ο κ. Μανωλόπουλος αναλύει το ζήτημα της εύρεσης κατάλληλου προσωπικού, αξιολογεί το επίπεδο των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής και την αναγκαιότητα συμπράξεων, ενώ εξηγεί τη θέση και τη στρατηγική της Sρace Hellas στην τρέχουσα συγκυρία.

Μπορούν οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής να ανταποκριθούν με επάρκεια στα μεγάλα έργα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με στόχο την ψηφιοποίηση της οικονομίας; Πώς κρίνετε την εντονότερη εμπλοκή των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών ομίλων σε τέτοιες κατηγορίες έργων;

Ως γενική επισήμανση, οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής έχουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και κατάρτισης στην υλοποίηση σύνθετων τεχνολογικών έργων, εντούτοις υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης και ενδυνάμωσης σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και σωστής διαχείρισής του, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με την απαιτούμενη ταχύτητα και επάρκεια στον εντυπωσιακά μεγάλο όγκο ψηφιακών έργων που θα προκύψουν αφενός μέσα από το RRF και το ΕΣΠΑ στον δημόσιο τομέα, αφετέρου από τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Η ελλιπής σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας, η διαρροή ταλέντου στο εξωτερικό (brain drain), το χαμηλό επίπεδο της δια βίου μάθησης (reskilling και upskilling) μπορούν να θεωρηθούν βασικές αιτίες του φαινομένου της έλλειψης εξειδικευμένων στελεχών.

Στη Sρace Hellas, έναν από τους μεγαλύτερους Digital Integrators στην Ελλάδα και βασικό διεκδικητή των έργων που αναμένονται, έχουμε προετοιμαστεί εδώ και αρκετό καιρό, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα της αγοράς. Οι κινήσεις μας εστιάζονται σε τρία επίπεδα:

• Την ένταξη στο δυναμικό του ομίλου «ταλέντων» με τη μορφή καλά καταρτισμένων πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης σε τομείς που σχετίζονται με το ψηφιακό μετασχηματισμό και τις τεχνολογίες αιχμής.

• Την εξαγορά εταιρειών που ολοκληρώνουν το offering του ομίλου και ειδικότερα στους τομείς του Software, του IoT και του Cyber Security.

• Τη χάραξη μιας ενιαίας ψηφιακής στρατηγικής για τον όμιλο, που σε συνδυασμό με την υιοθέτηση νέων ψηφιακών εργαλείων θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό, κάνοντάς μας έτσι πιο γρήγορους και πιο αποτελεσματικούς στην αντιμετώπιση των σύνθετων ψηφιακών αναγκών των πελατών μας.

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προσθέσω ότι πολύ μεγάλο ρόλο την περίοδο που διανύουμε αποτελούν οι συνέργειες και η ένωση δυνάμεων για την ολοκλήρωση τόσο πολλών και σύνθετων έργων για την ψηφιοποιήση του κράτους και της οικονομίας.

Οπότε, υπό αυτό το πρίσμα, θα έλεγα ότι η εμπλοκή των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών ομίλων στα έργα που αναμένονται δεν είναι μόνο αναμενόμενη, αλλά και επιβεβλημένη. Η Sρace Hellas έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με άλλους ομίλους για την υλοποίηση εμβληματικών έργων και είναι έτοιμη να το ξανακάνει. Πιστεύω ότι ο κλάδος επιχειρήσεων Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), που χαρακτηρίζεται από δυναμικότητα και προσαρμοστικότητα, θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Παλαιότερα, ο τομέας των δημόσιων έργων πληροφορικής χαρακτηριζόταν συχνά από μεγάλες καθυστερήσεις ή και ματαιώσεις. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή την περίοδο η κατάσταση; Πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία των επόμενων ετών;

Παρότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα απλοποίησης διαδικασιών στον δημόσιο τομέα και έχουν ληφθεί σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θέτει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα εξελιχθεί το ψηφιακό κράτος την επόμενη δεκαετία, εκτιμώ ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να ξεπεράσουμε τις εγγενείς αδυναμίες, όπως την ασυνέχεια στη δημόσια διοίκηση, την κακής ποιότητας νομοθέτηση και την πολυνομία, την αργή απονομή δικαιοσύνης, που αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν κάποια από τα αίτια της καθυστέρησης ή ματαίωσης έργων κομβικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Προσωπικά, αισθάνομαι αισιόδοξος για την πορεία των επόμενων ετών δεδομένου ότι η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής και ανέδειξε την αναγκαιότητα ψηφιοποίησης της οικονομίας, τόσο για το ίδιο το κράτος όσο και για τους πολίτες.

«Η ελλιπής σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας, η διαρροή ταλέντου στο εξωτερικό (brain drain), το χαμηλό επίπεδο της δια βίου μάθησης (reskilling και upskilling) μπορούν να θεωρηθούν βασικές αιτίες του φαινομένου της έλλειψης εξειδικευμένων στελεχών», εξηγεί ο Πρόεδρος της Sρace Hellas, κ. Σπύρος Μανωλόπουλος.

Ποια είναι η στρατηγική που ακολουθεί η Sρace Hellas, ιδιαίτερα μετά την εξαγορά της SingularLogic και τη σύμπραξή σας με την Epsilon Net;

Η στρατηγική του ομίλου της Sρace Hellas ήταν και παραμένει η προσφορά end-to-end τεχνολογικών λύσεων στις επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Με αυτό ως δεδομένο προχωρήσαμε στην εξαγορά της SingularLogic μέσα από τη σύμπραξή μας με την Epsilon Net ώστε να εντάξουμε το σημαντικό κομμάτι του enterprise software στο προϊοντικό μας καλάθι. Έτσι, μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση για την κάλυψη των τεχνολογικών αναγκών των πελατών μας, που σχετίζονται τόσο με τις υποδομές τους όσο και με το operations τους.

Σε ποιες νέες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών προτίθεστε να δώσετε έμφαση; Εξετάζετε το θέμα της ανάπτυξής σας και μέσα από το πεδίο των εξαγορών;

Μετά και την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της SenseOne Technologies Α.Ε., ο Όμιλος της Sρace Hellas θα εστιάσει στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων Internet of Things (ΙοΤ) σε τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις, βιομηχανικές μονάδες, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και δήμους. Παράλληλα, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην προώθηση υπηρεσιών Hybrid Cloud και Cyber security, καινοτόμων λύσεων τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης, καθώς προϊόντων ERP, CRM και BI.

Το θέμα πιθανών εξαγορών είτε εταιρειών είτε δραστηριοτήτων (κλάδου) είναι πάντα υπό εξέταση και σταθμίζεται σύμφωνα με τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην αγορά, δεν αποτελεί αυτοσκοπό για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου.

v