Mytilineos: Μια εταιρία που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις

Oι εξελίξεις βρίσκουν τη MYTILINEOS σε νέα εποχή, να έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της σε δύσκολες συνθήκες και να πετυχαίνει τους στόχους που έθεσε.

Mytilineos: Μια εταιρία που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις

Οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τα τελευταία χρόνια την επιχειρηματικότητα είναι «αλλαγή», «εξέλιξη» και «ευελιξία». Η πανδημία που ξέσπασε, η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, η ενεργειακή μετάβαση, η νέα πρόσφατη εξέλιξη του πολέμου της Ουκρανίας ξαναγράφουν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και τις επανατοποθετούν στον σύγχρονο κόσμο. Αναγνωρίζοντας ότι είναι επιτακτική η συμπόρευση με τα νέα δεδομένα, μια νέα στρατηγική προσέγγιση είναι απαραίτητη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εξελίξεις βρίσκουν τη MYTILINEOS σε νέα εποχή, να έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της σε δύσκολες συνθήκες και να πετυχαίνει τους στόχους που έθεσε. Το 2021 αποτέλεσε για τη MYTILINEOS χρονιά-ορόσημο. Σημαντικές επενδύσεις της εταιρείας εισήλθαν σε στάδιο ολοκλήρωσης, ενώ επιταχύνθηκε η εκτέλεση του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος στην ιστορία της, σε ευθυγράμμιση πάντα με τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει.

Η ανταγωνιστικότητα του Τομέα Μεταλλουργίας

Στον Τομέα Μεταλλουργίας κινήθηκε με σύνεση επενδύοντας σημαντικά στην παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου, ενώ διατήρησε την ανταγωνιστικότητά της μέσω του ελέγχου του κόστους παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, ενώ οι εξελίξεις επηρέασαν ευάλωτους παραγωγούς ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, η MYTILINEOS είχε λάβει εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους, με αποτέλεσμα την ανάδειξή της ως ενός από τους φθηνότερους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο.

Η Ενέργεια της MYTILINEOS

Στον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, η MYTILINEΟS αναγνώρισε έγκαιρα τις προκλήσεις και προσάρμοσε την εμπορική της πολιτική. Παράλληλα, συνέχισε να επωφελείται από τον υψηλό βαθμό απόδοσης, διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας των μονάδων της και το διαφοροποιημένο portfolio φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, η έγκαιρη ενίσχυση των θερμικών της μονάδων με ακόμα μία, νέας τεχνολογίας, αποδοτική μονάδα παραγωγής ενέργειας φαίνεται πως θα την ενισχύσει περαιτέρω. Με την αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) ισχύος 826MW, θα διαθέτει τον πιο αποδοτικό στόλο θερμικών μονάδων στην ελληνική αγορά, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ -συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ- να ανέρχεται στα 2,3GW.

Η στροφή στις ΑΠΕ

Στον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας διατηρούνται οι υψηλές επιδόσεις, ενώ η ενίσχυση του Τομέα και η στροφή στις ΑΠΕ έχουν γνώμονα την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, εστιάζοντας τόσο στην περιβαλλοντική ευθύνη όσο και στην οικονομική βιωσιμότητα των έργων. Μέσα στο 2021 συμβασιοποιήθηκαν και ξεκίνησαν έργα σε πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, το Ουζμπεκιστάν, η Χιλή, η Ισπανία κ.ά., ενώ σημαντικό ρόλο για την επίδοση του Τομέα παίζουν τα έργα Build, Operate & Transfer (BOT), όπου το 2021 σημείωσαν αύξηση 6GW του χαρτοφυλακίου τους.

Επανεκκίνηση του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Το 2021 ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης επέστρεψε σε κερδοφορία και αύξησε το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την ισχυρή τεχνογνωσία που διαθέτει στην κατασκευή θερμικών μονάδων. Στα έργα Waste-to-Energy, η MYTILINEOS διακρίνεται για τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές στον χώρο των περιβαλλοντικών λύσεων με έργα όπως το Protos Energy Facility στο Cheshire του Ηνωμένου Βασιλείου.

H MYTILINEOS επιδιώκει συνεχώς την επιχειρηματική καινοτομία και θέτει την τεχνολογία στο επίκεντρο. Βασικό κομμάτι της στρατηγικής της είναι η ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, με λύσεις και τεχνολογίες που ανοίγουν νέους δρόμους για τη βιωσιμότητα και την ενέργεια, με έναν δρόμο ανοιχτό για πολλή ακόμα εξέλιξη.

v