Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 7 ”μαύρα πρόβατα” του... Λευκού Πύργου

Ατυχείς έως κάκιστες επιχειρηματικές επιλογές, κατασπατάληση των αντληθέντων κεφαλαίων, αλλά και κερδοσκοπικά παιχνίδια συνθέτουν το τρίπτυχο της καταβαράθρωσης 7 εισηγμένων από τη Βόρεια Ελλάδα. Ο ”Μ” ξεφυλλίζει σελίδες με ακραία και γλαφυρά περιστικά που συνθέτουν τη σημερινή τους εικόνα.

Τα 7 ”μαύρα πρόβατα” του... Λευκού Πύργου
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Ατυχείς έως κάκιστες επιχειρηματικές επιλογές, κατασπατάληση των αντληθέντων κεφαλαίων σε μη παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και κερδοσκοπικά παιχνίδια συνθέτουν το τρίπτυχο των αιτιών για την καταβαράθρωση επτά εισηγμένων εταιρειών που προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, και φυσικά δεν είναι οι μοναδικές στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Η κύρια αιτία της σημερινής εικόνας τους, ωστόσο, θα πρέπει να αναζητηθεί στο όχι και τόσο μακρινό 1999 -έστω κι αν καταβάλλεται πολύς κόπος για να εξοβελιστεί από τη μνήμη μας- τότε, δηλαδή, που όλοι, ”στραβοί - κουτσοί”, εισήχθησαν μετά τιμών και οργάνων στο χρηματιστήριο.

Intersat, Ξιφίας, Αλυσίδα, Μαξίμ - Περτσινίδης, Γκάλης, Κεραμεία Αλλατίνη, θεωρούνται οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις και κοντά σ’ αυτές προστίθεται η Βαλκάν Έξπορτ, με διαφορετική βέβαια αφετηρία.

Αν εστιάζουμε στη Βόρεια Ελλάδα, είναι γιατί οι συγκεκριμένες εταιρείες αμαυρώνουν ουσιαστικά την εικόνα που εκπέμπουν οι υπόλοιπες εισηγμένες από τη Μακεδονία και τη Θράκη και επιπλέον, στο σύνολο των 45 εταιρειών, περίπου το 16% που συνιστά το ”δείγμα μας” δεν είναι και τόσο αμελητέα ποσότητα.

Ήδη, η διαπραγμάτευση της μετοχής της Intersat έχει ανασταλεί από τις 28 Ιανουαρίου με απόφαση του προέδρου του Χ.Α., ενώ σε επιτήρηση παραμένουν οι μετοχές της Ξιφίας -από τις 5/12/2002- της Αλυσίδα, της Κεραμεία Αλλατίνη και της Γκάλης - από τον Μάρτιο του 2003.

Βεβαίως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι περιπτώσεις των επτά εταιρειών δεν είναι όμοιες, άσχετα αν καταλήγουν στον ίδιο παρονομαστή.

Δύο από αυτές, η Αλυσίδα και η Μαξίμ, έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε εμπορικές επιχειρήσεις, χωρίς τον βιομηχανικό ιστό που διέθεταν όταν εισήχθησαν, η Βαλκάν έχει περιορίσει σημαντικά την παραγωγική δράση της, προσανατολιζόμενη, όπως προκύπτει, στον εμπορικό κυρίως τομέα, η Ξιφίας αγωνίζεται να παραμείνει ενεργή, όσο για την Γκάλης και την Intersat είναι απορίας άξιον, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, γιατί παραμένουν στο ταμπλό.

Έτσι κι αλλιώς, όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, ”αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική εξυγίανση της κεφαλαιαγοράς, οι μισές εταιρείες από τις εισηγμένες σήμερα στο Χ.Α. θα πρέπει να διαγραφούν. Τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς είναι ασπιρίνες για μια παθολογική κατάσταση”...

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 309 της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις” με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 2004

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v