Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορά λιανικής η Σοφοκλέους

Με τζίρο που δεν ξεπερνά τα 40 εκατομύρια ευρώ και συναλλαγές στην Εθνική κάτω των 100.000 τεμαχίων στη διάρκεια της πρώτης ώρας η Σοφοκλέους μετατρέπεται σε αγορά... λιανικής με τους επενδυτές να αναζητούν πληροφορίες για το νέο κέντρο συναλλαγών... χονδρικής στο εξωτερικό. Συνεχίζονται οι πιέσεις σε μετοχές του 20άρη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η μεγάλη κεφαλαιοποίηση παραμένει το πρόβλημα, καθώς ο FTSE 20 με την πίεση που ασκείται σε μετοχές των Εθνικής, Τιτάν, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ υποχωρεί προς τις 2.260 μονάδες.

Παρασύρεται έτσι και ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα των 4.350 μονάδων, με μέτριες συναλλαγές, καθώς αυτές δεν ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ (στις 11:05).

Η εικόνα για το υπόλοιπο της αγοράς εμφανίζεται καλύτερη, καθώς έπειτα από 40 - 45 λεπτά συνεδρίασης διαμορφωνόταν ανοδικά η τάση για 50 - 55 μετοχές.

Και ερχόμαστε τώρα στο θέμα των ημερών, που αφορά στο πλαίσιο… ημιδιαφάνειας που λειτουργεί τις τελευταίες ημέρες η αγορά. Και το σημαντικότερο η καρδιά της αγοράς, δηλαδή η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, και ακόμη πιο συγκεκριμένα ο τραπεζικός κλάδος, και δη η Εθνική.

Εύλογα είναι τα ερωτήματα που γεννώνται ακόμα και μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών τραπεζικών χρηματιστηριακών για την έκταση πιθανών συναλλαγών που διενεργούνται πλέον απευθείας και εκτός συστήματος.

Τα ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο πιεστικά από τη στιγμή που το δικαίωμα και η υποχρέωση στην πλήρη ενημέρωση και τη διαφάνεια το έχουν μέχρι τώρα ελάχιστοι (όσοι πρόλαβαν να εγγραφούν συνδρομητές στο περίφημο σύστημα Boat) και όχι το σύνολο των ενεργών ασχολούμενων με το χρηματιστήριο.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα ήταν… αφελές να αναφερόμαστε περισσότερο στα διαδικαστικά και στα τυπικά της αγοράς, παρά στα εγγενή προβλήματα που αν και εκ των προτέρων γνωστά δεν ”θεραπεύονται”.

Είναι ενδεικτικό πως γύρω στις 11:15 περιορισμένο παρέμενε το ενδιαφέρον, τουλάχιστον όπως αποτυπωνόταν στις συναλλαγές, ακόμη και σε μετοχές εταιριών μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης. Ακόμη και για μετοχές εταιριών που φαίνεται να συναλλάσσονται μέσω του παλαιού γνωστού μας συστήματος.

Όλα αυτά αποτυπώνουν ένα κλίμα, μια κατάσταση στην αγορά μας, ανίκανης κατά τα άλλα να εκμεταλλευτεί την τριήμερη ανοδική αντίδραση της Wall, τα υψηλά των αγορών της Ασίας και τη συγκριτικά καλύτερη εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Σε μετοχές εταιριών όπως Τεξαπρέτ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Space, Τεγόπουλος, Betanet, ΝΕΛ, Sprider, Σαράντης, Autohellas, Ηρακλής, που αντιδρούσαν ανοδικά, οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τις 10.000 - 15.000 τεμάχια.

Και εάν στις 11:15 δεν κρατούσαν θετικά ΟΠΑΠ, Marfin Investment και Alpha Bank, βασικοί δείκτες θα διαμορφώνονταν χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v