Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα της υγείας και της μακροζωίας

Δεν είναι πλέον μόνο ο ήλιος και η θάλασσα που προσελκύουν επισκέπτες στη χώρα μας, αλλά και η δυνατότητα να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, ευεξίας και ποιοτικής ζωής.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα της υγείας και της μακροζωίας
  • Γιώργος Πατούλης

 

Ο Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας εν έτει 2026 θεωρείται ως ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Ζούμε σε μια εποχή, όπου η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Οι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα δεν αναζητούν μόνο θεραπεία όταν νοσήσουν. Βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση για την πρόληψη, πριν ακόμα εμφανιστεί η νόσος. Αναζητούν ποιότητα ζωής, ψυχική ισορροπία, ευεξία και ευζωία, καθώς και περισσότερα χρόνια ζωής μέσα από τη μακροζωία.

Αυτή η ριζική μεταβολή των αναγκών του ανθρώπου δημιουργεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα. Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο ταξιδεύουν κάθε χρόνο αναζητώντας ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας, εξειδικευμένες θεραπείες, προγράμματα αποκατάστασης, πρόληψης και ευζωίας. Παράλληλα, η παγκόσμια αγορά ευεξίας και wellbeing αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό νέες ευκαιρίες για τις χώρες που διαθέτουν στρατηγικό όραμα και συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Η Ελλάδα μας διαθέτει έναν μοναδικό συνδυασμό πλεονεκτημάτων που λίγες χώρες στον κόσμο μπορούν να αντιπαραβάλλουν. Αρχικά έχουμε ένα ήπιο κλίμα όλο τον χρόνο, συνδυάζουμε θάλασσα και βουνό σε ελάχιστες αποστάσεις, διαθέτουμε πάνω από 750 φυσικές ιαματικές πηγές, έχουμε την εξαιρετική ελληνική διατροφή, καθώς και υψηλού επιπέδου ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με ανταγωνιστικό κόστος.

Σε όλα αυτά, αξίζει να προστεθεί και ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας, που είναι πλούσιος σε πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά και διακατέχεται από το αίσθημα της αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας. Επίσης καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να διεκδικήσει με αυθεντικότητα την κληρονομιά του Ιπποκράτη, του ανθρώπου που θεμελίωσε τη δυτική ιατρική σκέψη και εισήγαγε την έννοια της πρόληψης ως βασικού πυλώνα της υγείας.

Η συνύπαρξη αυτών των μοναδικών πλεονεκτημάτων καθιστά την Ελλάδα όχι απλώς έναν ανταγωνιστικό παίκτη, αλλά έναν δυνητικό παγκόσμιο ηγέτη στη νέα οικονομία της Υγείας, της Ευεξίας και της Μακροζωίας. Η μεγάλη πρόκληση δεν είναι να ακολουθήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά να τις διαμορφώσουμε, μετατρέποντας την Ελλάδα σε σημείο αναφοράς για την πρόληψη, την καινοτομία, τη θεραπεία, την ευζωία και τη μακροζωία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η χώρα μας έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο αριστείας σε συγκεκριμένους ιατρικούς τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 20.000 κύκλοι IVF, γεννιούνται 7.000 έως 8.000 παιδιά, ενώ συνολικά πάνω από 150.000 παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Παράλληλα, υπάρχουν ισχυρές εξειδικεύσεις σε αισθητική και πλαστική ιατρική, οδοντιατρικό τουρισμό, οφθαλμολογία, αιμοκάθαρση, αποκατάσταση και σύγχρονες υπηρεσίες Medical Wellness, Anti-Aging και Longevity. Σε όλους αυτούς τους κλάδους, η ζήτηση από αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Σκανδιναβία, ο Αραβικός κόσμος και το Ισραήλ βρίσκεται σε συνεχή άνοδο.

Για να μετατραπεί η δυνατότητα σε πράξη, απαιτείται συντονισμένη εθνική στρατηγική. Μέσα από το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας - Ελιτούρ, που είμαι επικεφαλής, και έχει σκοπό να αναδείξει την Ελλάδα ως κορυφαίο προορισμό Υγείας διεθνώς, έχουμε εντοπίσει τέσσερις κρίσιμους άξονες παρέμβασης.

Κατ’ αρχάς, τη δημιουργία ισχυρού εθνικού brand, ένα «Greece Health» που να λειτουργεί ως πυρήνας για όλες τις δράσεις εξωστρέφειας.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε επενδύσεις σε υποδομές. Αυτό σημαίνει πως χρειαζόμαστε νέα wellness resorts, αναβάθμιση και αξιοποίηση πολλών ιαματικών πηγών, κέντρα αποκατάστασης και one-day clinics.

Τρίτον, απαραίτητη είναι και η εκπαίδευση και πιστοποίηση εξειδικευμένου προσωπικού, που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή για να εξυπηρετήσει διεθνείς ασθενείς, στον τομέα του Τουρισμού Υγείας - Ευεξίας.

Και τέταρτον, δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ ξενοδοχείων, κλινικών, ασφαλιστικών εταιρειών και tour operators, ώστε να προσφέρονται ολοκληρωμένα πακέτα Υγείας προς τους διεθνείς ασθενείς.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η μείωση της γραφειοκρατίας. Η δημιουργία της Medical Visa (Ιατρική Βίζα) είναι κάτι το οποίο έχουμε αιτηθεί το τελευταίο διάστημα στα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε με τον τρόπο αυτό να μπορούν άμεσα, μέσα σε λίγα λεπτά, οι εκτός Σένγκεν πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας για υπηρεσίες Υγείας να είναι σε θέση να εκδώσουν βίζα εύκολα και γρήγορα. Παράλληλα διαχρονικό αίτημα και πρότασή μας είναι και η μείωση του ΦΠΑ από το 24% που είναι τώρα, για υπηρεσίες Υγείας, ένα μέτρο που θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά μας έναντι χωρών όπως η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία.

Η επόμενη μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας βρίσκεται στην οικονομία της μακροζωίας. Παγκοσμίως, αυξάνονται εκείνοι που επενδύουν στην πρόληψη, την ποιότητα ζωής και τη διατήρηση της υγείας τους. Εξατομικευμένη ιατρική, βιοδείκτες, προγράμματα anti-aging, ψυχική ευεξία και η ελληνική διατροφή συνθέτουν μια νέα αγορά τεράστιων προοπτικών, στην οποία η Ελλάδα έχει φυσικό πρωταγωνιστικό ρόλο να διαδραματίσει.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία. Ο συνδυασμός ιατρικής αριστείας, φυσικού κάλλους, πολιτισμού και φιλοξενίας μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κορυφαίους προορισμούς Yγείας και Ευεξίας παγκοσμίως. Το ερώτημα δεν είναι αν έχουμε τα εφόδια. Τα έχουμε. Το ερώτημα είναι αν θα έχουμε την τόλμη και την οργάνωση να τα αξιοποιήσουμε.

*Ο κ. Γιώργος Πατούλης είναι Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας - Ελιτούρ, Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών

 

v
Απόρρητο