Σθεναρές αντιστάσεις - θετικές προοπτικές και το 2023 για την Ελλάδα

Τα αντίβαρα που διαθέτει η Ελλάδα στην τρέχουσα συγκυρία αναλύει σε άρθρο του στην Ειδική Εκδοση Business Review του Euro2day.gr και των New York Times ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σημειώνει και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο διάστημα.

Σθεναρές αντιστάσεις - θετικές προοπτικές και το 2023 για την Ελλάδα
  • του Χρήστου Σταϊκούρα

Μετά από σχεδόν τρία ανατρεπτικά χρόνια διαδοχικών εξωγενών κρίσεων, η Ελλάδα πορεύεται προς το κομβικό και απαιτητικό -όπως διαφαίνεται- 2023, με αυτοπεποίθηση, ισχυρά εφόδια και θετικές προοπτικές.

Διότι ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε ιστορικές προκλήσεις, έκλεισε επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος και έθεσε γερά θεμέλια για το μέλλον. Εν μέσω ισχυρών κλυδωνισμών, η χώρα μας σημείωσε άλματα προόδου και κατάφερε να ξεχωρίσει για τις επιδόσεις της. Βελτίωσε τη θέση και την εικόνα της στην παγκόσμια σκηνή και πέτυχε μια εντυπωσιακή ανασυγκρότηση της οικονομίας της. Μια οικονομία που σήμερα είναι σαφώς πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική και πιο παραγωγική σε σχέση με το 2019.

Άλλωστε, ο ριζικός μετασχηματισμός του αναπτυξιακού μοντέλου της πατρίδας μας αποτέλεσε για την κυβέρνησή μας κορυφαία προτεραιότητα από την αρχή της θητείας της, με στόχο τη δυναμική, βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία. Προτεραιότητα που αποδείχθηκε καίρια και εξαιρετικά επίκαιρη, καθώς μία από τις μείζονες προκλήσεις που ανέδειξε εμφατικά αυτή η παρατεταμένη συνθήκη αστάθειας και αβεβαιότητας είναι η ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, τα τελευταία 3,5 χρόνια, παράλληλα με τη γενναία και αποτελεσματική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με μέτρα άνω των 50 δισ. ευρώ, υλοποιούμε με συνέπεια μια φιλοαναπτυξιακή, δημοσιονομικά συνετή και μεταρρυθμιστική οικονομική πολιτική. Πολιτική με ορατά αποτελέσματα και αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, στους δείκτες της οικονομίας και στην ικανότητα της χώρας να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις όποιες προκλήσεις, βηματίζοντας δυναμικά στο αύριο.

Μεταξύ άλλων, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών έχει στηριχθεί ουσιαστικά, τόσο με έκτακτα μέτρα όσο και με μόνιμες, μαζικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και με αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Την ίδια ώρα, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται ισχυρά, παρά τη σφοδρή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, με πολλαπλάσιους ρυθμούς έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Επιπλέον, η σύνθεση του ΑΕΠ βελτιώνεται, με εκτόξευση των επενδύσεων και των εξαγωγών σε επίπεδα-ρεκόρ. Ξένοι επενδυτές βλέπουν προοπτικές στην ελληνική οικονομία και, παράλληλα, εγχώριες επιχειρήσεις γίνονται πιο εξωστρεφείς, άρα και πιο ανθεκτικές σε τυχόν μελλοντικές αναταράξεις. Πρόκειται για πολύ σημαντικές εξελίξεις, με μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, η ανεργία έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 12 ετών, εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί, ο τραπεζικός τομέας έχει ανακτήσει τον ρόλο του χρηματοδότη της οικονομίας, τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί, το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε τροχιά μείωσης που αποτελεί ρεκόρ και η αξιοπιστία της χώρας μας έχει ενισχυθεί.

Ακόμα, τον Αύγουστο του 2022 η Ελλάδα γύρισε οριστικά σελίδα, μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, ενώ στο Eurogroup του Δεκεμβρίου 2022 η χώρα μας πέτυχε άλλη μια απόφαση-σταθμό μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ. Απόφαση που επιβραβεύει τους κόπους της κοινωνίας μας, δικαιώνει τη συστηματική δουλειά της πολιτείας και πιστοποιεί πως έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Κεφάλαιο στο οποίο η χώρα μας δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση στην ευρωζώνη, ούτε ξεχωριστό θέμα συζήτησης στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Έπειτα από 12 χρόνια έκλεισε οριστικά ο κύκλος της οικονομικής κρίσης. Ενώ πλέον απέχουμε μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα, έχοντας αναβαθμιστεί 11 φορές από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης τα τελευταία χρόνια.

Τα παραπάνω, πολύ σημαντικά, αποτελέσματα συνιστούν πολύτιμη παρακαταθήκη και εχέγγυο για τη συνέχιση της θετικής πορείας της χώρας μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπως άλλωστε αντανακλάται και στις προβλέψεις για το 2023. Έτος κατά το οποίο η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να καταγράψει την τρίτη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας, με την Ευρώπη να δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα και μεγάλες οικονομίες της να απειλούνται με ύφεση.

Σε αυτές τις επιδεινούμενες μακροοικονομικές συνθήκες, η ελληνική οικονομία προβάλλει σθεναρές αντιστάσεις και θετικές προοπτικές, καθώς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό τριπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση την περίοδο 2019-2023 και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.

Αποδεικνύεται συνεπώς ότι στα δύσκολα τα καταφέραμε καλύτερα από πολλούς. Και οι προοπτικές της οικονομίας μας είναι από τις πιο ευοίωνες στην ευρωζώνη. Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό, σε συνδυασμό με τις πιο περιοριστικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, εφιστούν μεγάλη προσοχή στη χάραξη και υλοποίηση οικονομικής πολιτικής το 2023, προκειμένου αφενός να διαφυλάξουμε όλα όσα με κόπο κατακτήσαμε, αφετέρου, να χτίσουμε πάνω σε αυτά, βελτιώνοντας τη ζωή και την ευημερία όλων των πολιτών. Πολιτική που καλείται να διασφαλίσει τη συνέχιση της στήριξης της κοινωνίας και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, με παράλληλη επιστροφή στη δημοσιονομική ευστάθεια.

Βασικό συστατικό της είναι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, που θα αποτελέσει το διαβατήριο για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, έτσι ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η θετική οικονομική προοπτική της χώρας τα επόμενα έτη.

Ως κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να κατακτήσουμε και αυτόν τον στόχο και να συνεχίσουμε τον απαιτητικό αλλά ανοδικό δρόμο της προσπάθειας και της προόδου. Με αυτοπεποίθηση, βούληση και γνώση.

Και είμαι πεπεισμένος ότι στις κρίσιμες κάλπες του 2023, οι πολίτες θα αναγνωρίσουν και θα επικροτήσουν τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, επιλέγοντας τον δρόμο της συνέπειας, της αξιοπιστίας και της προκοπής.

Επιλέγοντας την κυβέρνηση που μπορεί να ξεπερνά κρίσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την οικονομία και θωρακίζοντας την πατρίδα και την κοινωνία. Επιλέγοντας να προχωρήσουμε μπροστά και όχι να γυρίσουμε πίσω.

 

v