Το μέλλον έρχεται πιο κοντά με τη νέα πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities

Με τη νέα πλατφόρμα «Smart Cities» της MYTILINEOS μια πόλη ή ένας οικισμός μπορεί να αξιοποιεί την ενεργειακή μετάβαση σε μια καθημερινότητα πιο φιλική, «πράσινη» και βιώσιμη.

Το μέλλον έρχεται πιο κοντά με τη νέα πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities

Το όραμα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον χρειάζεται τολμηρά βήματα και ένα «πράσινο» αποτύπωμα που μόνο οι «έξυπνες» πόλεις μπορούν να προσφέρουν. «Έξυπνη» πόλη είναι μια πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση. Μια ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες, που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.

Αυτή η έξυπνη πόλη του μέλλοντος δεν είναι πλέον μακρινό σενάριο, αλλά η πραγματικότητα. Κι αυτό χάρη στη MYTILINEOS.

Η νέα πλατφόρμα

Η MYTILINEOS δημιουργεί «έξυπνες» πόλεις και φέρνει το μέλλον πιο κοντά. Αξιοποιεί την ενεργειακή μετάβαση σε μια καθημερινότητα πιο φιλική, πράσινη και βιώσιμη, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον σύγχρονο πολίτη μέσα από τη νέα πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities.

Η νέα πλατφόρμα Smart Cities διαθέτει καινοτόμες υπηρεσίες, εφαρμογές, πρωτοποριακά εργαλεία και προϊόντα που απευθύνονται σε πόλεις, κοινότητες, οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, «έξυπνες» κοινωνίες.

Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και cutting edge τεχνολογίες δημιουργούνται βιώσιμες και «έξυπνες» κοινωνίες με απεριόριστες δυνατότητες προς όφελος των πολιτών. Πόλεις με φιλικές υπηρεσίες, που δίνουν εύκολα λύσεις, αλληλεπιδρούν σε όλα τα επίπεδα, προσφέρουν ευκαιρίες, μειώνουν κόστη, σέβονται το περιβάλλον, αλλά πάνω απ’ όλα παραμένουν ανθρώπινες και βιώσιμες. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και πρωτοποριακό project που παίρνει σάρκα και οστά με την εγγύηση της MYTILINEOS, για πρώτη φορά με τη συνεργασία σχεδόν όλων των Τομέων Επιχειρηματικότητας.

Με τη νέα πλατφόρμα «Smart Cities» της MYTILINEOS μια πόλη ή ένας οικισμός μπορεί να αξιοποιεί την ενεργειακή μετάβαση σε μια καθημερινότητα πιο φιλική, «πράσινη» και βιώσιμη.

Η αρχή στα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου

Η αρχή έγινε στα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου. Με μια μεγάλη γιορτή στα τέλη του Νοεμβρίου, παρουσία πλήθους καλεσμένων, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και κατοίκων, τα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου μετασχηματίστηκαν και επίσημα στην πρώτη «Έξυπνη Πόλη» της Ελλάδας, με την ενέργεια της MYTILINEOS.

Ο πρότυπος οικισμός των Άσπρων Σπιτιών, που σχεδιάστηκε στα μέσα του 20ού αιώνα από τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη και κατοικούν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, μετετράπη σε πλατφόρμα καινοτομίας, η οποία είναι σε θέση να αλλάξει θετικά τον τρόπο ζωής των κατοίκων, προσφέροντας μια ολιστική εμπειρία εξελιγμένης διαβίωσης μέσα από νέες τεχνολογίες και εφαρμογές, που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή ενός νοικοκυριού, αλλά και μιας ολόκληρης κοινότητας.

Νέος ταχυφορτιστής ηλεκτρικών οχημάτων στα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου

Οι υπηρεσίες

Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ευέλικτες υπηρεσίες για τη διαχείριση της ενέργειας, έξυπνη διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων, υψηλή λειτουργικότητα στον δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 5G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού), διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών, συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση.

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν έξυπνες και πράσινες συσκευές, όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες, ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»).

Αναλύοντας περισσότερο την πλατφόρμα, η Έξυπνη Διαχείριση Ενέργειας συμβάλλει ουσιαστικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό μέσα από «έξυπνους» τρόπους. Ο χρήστης (prosumer) είναι σε θέση να ενημερωθεί για τη μείωση εκπομπών CO2 από την κατανάλωσή του, όπως επίσης και για την «πράσινη» ενέργεια που παράγει και καταναλώνει στην κλίμακα του στόχου της ενεργειακής ουδετερότητας, ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσει σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος.

Επίσης, η Έξυπνη Διαχείριση Υδάτων είναι ένας καλύτερος, προληπτικός και πιο οικονομικός τρόπος διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης του οικισμού/δήμου, συμβάλλοντας σημαντικά στην εύρεση απωλειών νερού του δικτύου και στη γενικότερη εξοικονόμηση νερού στον οικισμό.

Οι Έξυπνοι Στύλοι είναι ενεργειακά αυτόνομοι και λειτουργούν με την «πράσινη» ενέργεια που οι ίδιοι παράγουν από τα φωτοβολταϊκά panel και τις ανεμογεννήτριες που διαθέτουν. Μέσα από τους Έξυπνους Στύλους οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε ελεύθερη σύνδεση Internet μέσω 5G, σε μετεωρολογική πρόβλεψη με ακριβή καιρικά δεδομένα που λαμβάνονται από τους εγκατεστημένους μετεωρολογικούς σταθμούς στον οικισμό, σε πληροφορίες για την πόλη τους μέσω διαδραστικής οθόνης, για φόρτιση των συσκευών τους και σε μουσική μέσω bluetooth σύνδεσης και streaming.

Τέλος, με την Πλατφόρμα του Πολίτη οι κάτοικοι έχουν μαζί τους στο κινητό ή το tablet ό,τι χρειάζονται για να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα την πόλη τους και να συμμετέχουν ενεργά και διαδραστικά σε αυτήν, έχοντας παράλληλα πρόσβαση σε: μετεωρολογικές προβλέψεις, δεδομένα ηλιακής ενέργειας που παράγει και καταναλώνει ο οικισμός, κρατήσεις θέσεων σε καταστήματα ή γήπεδα, πλατφόρμα δηλώσεων βλαβών για το σπίτι τους ή για δημόσιους χώρους, ενώ στη συνέχεια μπορούν να αξιολογήσουν την πορεία των επιδιορθώσεων.

Με νέα πρωτοποριακά εργαλεία και υπηρεσίες όπως οι παραπάνω, η MYTLINEOS αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι βρίσκεται δίπλα στον σύγχρονο πολίτη, κάνοντας πράξη την ενεργειακή μετάβαση και στοχεύοντας σε μια πραγματικότητα πιο φιλική και πιο «πράσινη».

 

v