Οι βιώσιμες επενδύσεις αναγκαιότητα για το μέλλον του real estate

Τα κτίρια είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας διεθνώς και έτσι, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι μονόδρομος οι κατασκευές με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Καπετανάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Noval Property.

Οι βιώσιμες επενδύσεις αναγκαιότητα για το μέλλον του real estate
  • του Παναγιώτη Καπετανάκου

Η κλιματική αλλαγή και η πρόσφατη ενεργειακή κρίση έχουν τοποθετήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο του κλάδου των ακινήτων. Τα κτίρια είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας διεθνώς, υπεύθυνα για το περίπου 40% των παγκόσμιων εκπομπών. Αυτό οφείλεται στο υψηλό αποτύπωμα άνθρακα των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους, αλλά κυρίως στην κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση και τον φωτισμό τους κατά τη χρήση τους.

Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα στοχεύουν πλέον και αναπτύσσουν κτίρια με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αναγνωρίζοντας ότι σε λίγα χρόνια κτίρια που δεν πληρούν ορισμένα κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μισθωθούν ή να χρηματοδοτηθούν ή ακόμα και να πουληθούν. Σήμερα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, τα ενεργειακά βιώσιμα κτίρια αποτελούν θεμελιώδη παράγοντα του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της υλοποίησης έργων, για κάθε υπεύθυνη εταιρεία που επιδιώκει να αναπτύσσεται και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη Noval Property αναγνωρίσαμε έγκαιρα ότι οι περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις είναι επιτακτική ανάγκη. Σε μια εποχή που βασική προτεραιότητα είναι η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε «πράσινα» και έξυπνα κτίρια, με γνώμονα τις βέλτιστες πρακτικές και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, που μετασχηματίζουν την αγορά του real estate και διακρίνονται για τη διαχρονικότητα του σχεδιασμού, την ποιότητα της κατασκευής και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, ενώ θέτουν στο επίκεντρο τον χρήστη και τις ανάγκες του.

Στο χαρτοφυλάκιό μας συμπεριλαμβάνονται ήδη δύο τέτοια εμβληματικά κτίρια: το πρωτοποριακού σχεδιασμού κτίριο γραφείων «The Orbit» στη Λεωφόρο Κηφισίας και το «Butterfly» στο Χαλάνδρι. Τα κτίρια αυτά συνιστούν μια διαφορετική και σύγχρονη απάντηση στις ανάγκες των χρηστών και των μισθωτών. Πιστοποιημένα με LEED Platinum και Gold αντίστοιχα και με WiredScore για την υψηλή ψηφιακή συνδεσιμότητά τους, τα δύο πιστοποιημένα «πράσινα» κτίρια γραφείων επαναπροσδιορίζουν την έννοια του εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Με την ανάπτυξη του «River West Open», του νέου υπαίθριου χώρου που δημιουργήθηκε στο εμπορικό κέντρο «River West», εισαγάγαμε στην αγορά ένα υβριδικό μοντέλο, νέας γενιάς, στην κατηγορία των εμπορικών κέντρων. Παράλληλα, το εμπορικό πάρκο «Mare West» στην Κόρινθο έγινε το πρώτο «πράσινο» εμπορικό πάρκο στην Ελλάδα, αφού έλαβε πιστοποίηση BREEAM για το σύστημα μείωσης εκπομπών ρύπων, τη διαχείριση απορριμμάτων και την εξοικονόμηση πόσιμου νερού.

Για τις πιο πρόσφατες και εν εξελίξει αναπτύξεις μας, όπως είναι μεταξύ άλλων η αστική ανάπλαση στην οδό Πειραιώς, στον χώρο που στέγαζε τα πρώτα εργοστάσια της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, το «office complex» στο πρώην ακίνητο της Kodak στο Μαρούσι μέσω σύμπραξης με την Brook Lane Capital, οι κατοικίες στο Μετς, το έργο logistics στη Μάνδρα, η ανακατασκευή κτιρίου γραφείων επί της Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανακυκλώσιμους πόρους και υλικά, έξυπνες και βέλτιστες τεχνολογίες και συστήματα που εξοικονομούν ενέργεια, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι στη Noval Property επιχειρούμε και λειτουργούμε με μόνη κατεύθυνση τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο της επενδυτικής μας στρατηγικής και δεν είναι απλώς μια επιλογή. Είναι μια συνειδητή απόφασή μας για το πώς επιλέγουμε να λειτουργούμε και να επενδύουμε. Η κατεύθυνσή μας αυτή επιβεβαιώνεται και μέσα από την επιλογή της μητρικής μας εταιρείας, Viohalco, να συμμετέχει μαζί με άλλες ηγέτιδες εταιρείες διεθνώς στο Sustainable Markets Initiative (SMI) Sustainable Buildings Task Force, όπου οι συμμετέχουσες εταιρείες έχουν δεσμευθεί να διαθέτουν τουλάχιστον ένα κτίριο με πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα μέχρι το τέλος του 2030, εστιάζοντας σε μορφές θέρμανσης απαλλαγμένες από τον άνθρακα και αναπτύσσοντας δομικά υλικά με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Η δημοσίευση της έκθεσης «whitepaper» του «Sustainable Markets Initiative (SMI) Sustainable Buildings Task Force» καθορίζει τις βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες σκοπεύουν να προωθήσουν την απεξάρτηση των κτιρίων από τον άνθρακα, μέσω της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, έξυπνων πολιτικών διαχείρισης και καινοτόμων συνεργασιών.

Με οδηγό το όραμά μας για ένα περιβαλλοντικά καλύτερο μέλλον για την πόλη, την κοινωνία και τον άνθρωπο, τον Δεκέμβριο του 2021 εκδώσαμε το Πράσινο Ομόλογο ύψους 120 εκατ. ευρώ, το οποίο σημείωσε σημαντική υπερκάλυψη, ενώ τα κεφάλαια που αντλήθηκαν αξιοποιούνται ήδη στις αναπτύξεις μας.

Για την επόμενη τριετία έχουμε σχεδιάσει ένα συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 350 εκατ. ευρώ. Ένα επενδυτικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο η Noval Property θα δημιουργήσει σύγχρονα βιοκλιματικά κτίρια που θα σχεδιαστούν, θα αναπτυχθούν και θα λειτουργούν βάσει υψηλών προδιαγραφών και διεθνών προγραμμάτων πιστοποίησης βιώσιμης ανάπτυξης. Κτίρια που θα ενσωματώνουν όλες εκείνες τις προδιαγραφές που καλύπτουν τις ανάγκες των σύγχρονων χρηστών και βελτιώνουν τον τρόπο ζωής μας. Κτίρια που θα δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο για τους μετόχους και τους επενδυτές μας όσο και τους χρήστες των κτιρίων μας, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία και τον άνθρωπο.

v