«Smart & Green»: Η απάντηση για κάθε ανάπτυξη

Η αύξηση των επενδύσεων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι τα ελληνικά αντίδοτα στην τρέχουσα συγκυρία, υποστηρίζει ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development.

«Smart & Green»: Η απάντηση για κάθε ανάπτυξη
  • του Οδυσσέα Αθανασίου

Η διετία που πέρασε ήταν πυκνή, γεμάτη από απρόβλεπτα γεγονότα, τα οποία επέφεραν αλυσιδωτές συνέπειες στο εθνικό αλλά και το διεθνές περιβάλλον, καθώς έθεσαν σε αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών. Στην υγειονομική κρίση του 2020 και του 2021, προστέθηκε αιφνίδια και βίαια το 2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ενώ μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια φάνηκε καθαρά ότι η κλιματική αλλαγή προσλαμβάνει διαστάσεις κλιματικής κρίσης.

Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των δεδομένων και η διαχείριση έκτακτων, μη προβλέψιμων γεγονότων αποτέλεσαν και αποτελούν το ζητούμενο και της επόμενης μέρας, αν και από τα γεγονότα που σημάδεψαν τον πλανήτη βγήκαν και ορισμένα ελπιδοφόρα μηνύματα, όπως ο θρίαμβος της επιστήμης και οι καταιγιστικές εξελίξεις στην τεχνολογία.

Στην παρούσα συγκυρία και με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, η διορατικότητα, ο σωστός σχεδιασμός, η ταχύτητα δράσης, η αξιοπιστία και οι κατάλληλες συνέργειες είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα πρέπει να οικοδομήσουμε το αύριο.

Στη χώρα μας, η οποία πέρασε και μέσα από τις συμπληγάδες της 10ετούς οικονομικής κρίσης, αρκετά δείχνουν να αλλάζουν προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια, αν και οι διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων αποτελούν ανασταλτικούς αναπτυξιακούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, δύο γεγονότα φαίνεται να διαμορφώνουν στην Ελλάδα μια νέα αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον: η αντιστροφή του απο-επενδυτικού κλίματος και η στροφή στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα οποία αναστρέφουν το επώδυνο «brain drain» που ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία.

H Lamda Development, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι για περισσότερα από 12 χρόνια, υλοποιεί από τον Ιούλιο του 2021 το μεγάλο έργο του Ελληνικού. Το «Τhe Ellinikon», η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση όχι μόνο για εμάς στη Lamda αλλά και για τη χώρα.

Το έργο του Ελληνικού ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα, που δημιουργείται αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, προχωρά με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και μάλιστα απέναντι σε όλες τις δυσκολίες της τελευταίας τριετίας αλλά και της πολυπλοκότητας του έργου αυτού καθεαυτού. Αποτελεί την υλοποίηση του οράματος του Δρ Σπύρου Ι. Λάτση και όσοι έχουμε την τύχη και την τιμή να δουλεύουμε σε αυτό, γνωρίζουμε την ευθύνη που μας αναλογεί στην υλοποίησή του.

Το Ελληνικό ξεκίνησε εν μέσω της πανδημικής κρίσης και ενώ βρισκόταν στα πρώτα στάδια της δημιουργίας του, εκδηλώθηκε η ενεργειακή κρίση και η αλματώδης αύξηση στα υλικά κατασκευών. Παρά τις δυσκολίες, δεν κάναμε την παραμικρή έκπτωση στον στρατηγικό σχεδιασμό μας. Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι η προσήλωση στον στόχο, η ταχύτητα προσαρμογής στις απρόβλεπτες εξελίξεις, οι διαφανείς διαδικασίες και η επιλογή των πλέον αξιόπιστων συνεργατών είναι οι ασφαλιστικές δικλίδες κάθε βιώσιμης, σύγχρονης επενδυτικής δραστηριότητας.

Το έργο του Ελληνικού διαπνέεται από μια ολοκληρωμένη πράσινη στρατηγική και αυτό το καθιστά ως μια από τις πλέον βιώσιμες αναπτύξεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε και προχωράμε σε όλες τις αναγκαίες συνεργασίες με τους καλύτερους στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, καθώς η απάντηση του μέλλοντος στα προβλήματα του παρόντος συνοψίζονται σε δύο λέξεις για κάθε ανάπτυξη: Smart & Green. Αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία που κυριαρχεί στη στρατηγική μας για την ανάπλαση του Ελληνικού ακολουθούμε και σε όλες τις άλλες δραστηριότητές μας, όπως τα εμπορικά μας κέντρα, τα οποία αναπτύσσονται, εξελίσσονται και ακολουθούν όλες τις τάσεις της νέας ψηφιακής εποχής.

Άφησα τελευταίο έναν καθοριστικό, για εμάς στη Lamda Develοpment, παράγοντα: τον παράγοντα άνθρωπο, στον οποίο επενδύουμε. Πριν από δύο χρόνια δεν ξεπερνούσαμε τους 200, αυτή τη στιγμή είμαστε περισσότεροι από 600. Απευθυνθήκαμε στην εγχώρια αγορά, σε εξειδικευμένους επιστήμονες απ’ όλους τους κλάδους, τεχνικούς, εμπειρογνώμονες και ένα πλήθος άλλων ειδικοτήτων. Ανοιχτήκαμε και στη διεθνή αγορά και όχι μόνο, φέραμε στην Ελλάδα μεγάλες διεθνείς συνεργασίες, αλλά και συμβάλαμε και θα εξακολουθήσουμε να συμβάλλουμε, καθώς το θεωρούμε χρέος μας, στην επιστροφή στην πατρίδα μας αξιόλογων συμπολιτών μας, που τα χρόνια της κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό, αναζητώντας εργασία.

Ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί προτεραιότητά μας συνολικά στη δημιουργία του μεγάλου έργου του Ελληνικού. Το Ελληνικό το δημιουργούν άνθρωποι για να το χαρούν άνθρωποι κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικής και οικονομικής αναφοράς. Είναι το έργο που φιλοδοξούμε να το απολαύσουν οι επισκέπτες μας απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και να το ζήσουν, να το χαρούν, να υπερηφανευθούν γι’ αυτό όλοι οι πολίτες της χώρας.

Γιατί το Ελληνικό είναι η ελληνική, σύγχρονη απάντηση στις διεθνείς κοσμογονικές αλλαγές. Ένα εθνικό έργο.

v