Απάντηση στα σύνθετα προβλήματα σε τρεις άξονες

Η εξωστρεφής αντίληψη, η σύνθεση δυνάμεων και η τόλμη πρέπει να χαρακτηρίζουν τη στρατηγική ενός σύγχρονου οργανισμού, επισημαίνει ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος.

Απάντηση στα σύνθετα προβλήματα σε τρεις άξονες

Πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, γεωπολιτικός αναβρασμός. Ένας συνδυασμός που αλλάζει τα παγκόσμια δεδομένα. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την ελληνική οικονομία και την αγορά;

Ζούμε μια περίοδο διαδοχικών και παράλληλων κρίσεων, στην Ευρώπη των «27», την Ουκρανία, το Ιράν αλλά και το Κατάρ -για να αναφέρω μόνο μερικές- που η μία τροφοδοτεί την άλλη, λειτουργώντας ασφυκτικά τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και την κοινωνία. Σε ένα ευμετάβλητο και αβέβαιο περιβάλλον όπως το σημερινό, είναι παρακινδυνευμένο να κάνει κανείς προβλέψεις. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζω να πιστεύω πως η δύναμη και η θέληση των ανθρώπων είναι αυτή που διαμορφώνει το μέλλον. Κι αυτό δεν στηρίζεται σε μια αισιόδοξη ή μεταφυσική στάση απέναντι στα πράγματα. Αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία, θα δούμε πως καμία κρίση, όσο μεγάλη κι αν ήταν, δεν κατάφερε να ανακόψει την πρόοδο και τη δημιουργία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, έχουμε αποδείξει πως διαθέτουμε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά: ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα. Καταφέραμε να παραμείνουμε όρθιοι κατά τη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια, με την πανδημία, να αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα και να γίνουμε καλύτεροι. Είμαι αισιόδοξος πως το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

Σε αυτό το περιβάλλον, αλλά και με βάση τις ευρύτερες προκλήσεις, σε ποια σημεία πρέπει να βασίσει τη στρατηγική της μια ελληνική εταιρεία; Tι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει και τι να αποφύγει;

Σε αυτές τις πολύπλοκες συνθήκες, με ολοένα αυξανόμενους συσχετισμούς και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις επιχειρήσεις και το εξωτερικό περιβάλλον, ένας σύγχρονος οργανισμός χρειάζεται αντίληψη εξωστρέφειας, σύνθεση δυνάμεων και τόλμη. Αντίληψη πέραν των δικών του γεωγραφικών ή επιχειρηματικών συνόρων, σύνθεση δυνάμεων ως βασική προϋπόθεση διαχείρισης σύνθετων προκλήσεων και τόλμη για να συνεχίσει να προχωρά, ξεπερνώντας την ευκολία και το ρίσκο της αδράνειας.

Ξέρετε, αντανακλαστικά ίσως, όταν αισθανόμαστε πως δεν έχουμε τον έλεγχο του περιβάλλοντος όπου κινούμαστε, τείνουμε να κόβουμε ταχύτητα. Νιώθουμε πως έτσι πλέουμε σε χαρτογραφημένα νερά και ενισχύουμε την ασφάλεια. Είναι τεράστια πλάνη. Αν επιλέξεις την αδράνεια, το μόνο σίγουρο είναι πως θα μείνεις πίσω, θα ξεπεραστείς από τις ίδιες τις εξελίξεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν μεγάλη δυναμική. Το κλειδί για να την απελευθερώσουν βρίσκεται στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Ανεξαρτήτως κλάδου και δραστηριότητας, οι επιχειρήσεις που εστιάζουν σε αυτούς τους τομείς αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά τους, γίνονται πιο ανθεκτικές, καθώς μπορούν να βρουν περισσότερες λύσεις σε όποια πρόκληση παρουσιάζεται.

Υπάρχει και κάτι ακόμη. Οι επιχειρήσεις είναι οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτές. Από αυτούς κρίνεται η επιτυχία τους, όσο εξελιγμένες κι αν είναι τεχνολογικά, όσο μπροστά κι αν βρίσκονται από τον ανταγωνισμό. Ιδιαίτερα σε περιόδους αβεβαιότητας όπως η σημερινή, η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη στη λειτουργία των επιχειρήσεων δεν είναι προαιρετικά, είναι δομικά στοιχεία επιτυχίας. Επομένως, πρέπει να διαφυλάξουν το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτουν και να το ενισχύουν με νέες γνώσεις και δεξιότητες. Περιττό, αλλά όχι αυτονόητο, να αναφέρω ότι τα ταλέντα και η δημιουργικότητα πρέπει να αμείβονται καλά και ισότιμα.

Τα τελευταία χρόνια η Παπαστράτος είναι υπόδειγμα εκτεταμένου εταιρικού μετασχηματισμού, που βασίζεται στην καινοτομία. Ποια ήταν τα κομβικά σημεία αυτής της διαδικασίας; Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εταιρικούς μετασχηματισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Είδαμε τα πάντα από την αρχή, τα επανασχεδιάσαμε στη βάση ενός νέου εταιρικού σκοπού που συνοψίζεται στη φράση «μέλλον χωρίς τσιγάρο». Πόσο εύκολο είναι αυτό για τη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της χώρας; Καθόλου. Όμως, πιστέψαμε σε αυτό, πιστέψαμε ο ένας στις δυνάμεις του άλλου, πιστέψαμε στη δύναμη της επιστήμης και τη συνέργεια, πήραμε τολμηρές αποφάσεις, κάναμε λάθη, μάθαμε από αυτά και στο τέλος τα καταφέραμε.

Στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας βρίσκεται η καινοτομία, δηλαδή η διαρκής αναζήτηση ανατρεπτικών ιδεών και νέων τεχνολογιών, που συνδυαστικά μπορούν να σε κάνουν να ξεπεράσεις ακόμη και το μεγαλύτερο εμπόδιο που ορθώνεται μπροστά σου. Η μεγαλύτερη δυσκολία, το μεγαλύτερο στοίχημα, είναι να μην αφήσεις κανέναν πίσω. Να καταφέρεις μια ομαλή και ασφαλή μετάβαση σε αυτόν τον νέο κόσμο, για όλους τους ανθρώπους σου, τους συνεργάτες σου, τους καταναλωτές σου, την κοινωνία. Στην Παπαστράτος το καταφέραμε και είμαστε περήφανοι για αυτό.

Είσαστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα; Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;

Η ικανοποίηση καμιά φορά γίνεται εμπόδιο στην εξέλιξη. Υπό αυτή την έννοια, το αίσθημα αυτό πρέπει να μένει ανικανοποίητο, για να βάζεις τον πήχη κάθε φορά και πιο ψηλά. Μην ξεχνάτε τον μεγάλο στόχο που έχουμε θέσει: το τέλος του τσιγάρου, το συντομότερο δυνατό. Με οδηγό την επιστήμη και όχημα την καινοτομία, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την επίτευξη αυτού του στόχου. Σε αυτή τη διαδρομή, κερδίζουμε και χάνουμε μάχες.

Παραμένουμε αποφασισμένοι, όμως, να συνεχίσουμε, μέχρι να σβήσει οριστικά και το τελευταίο τσιγάρο. Διαρκής μας στόχος είναι να αφήνουμε θετικό αποτύπωμα, βασισμένοι στην ενιαία στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης που με τόση προσήλωση υλοποιούμε. Από την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης μέχρι τη συμπερίληψη και την εξάλειψη των διακρίσεων, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και δράσεις που οδηγούν την Παπαστράτος, την κοινωνία, αλλά και την ίδια τη χώρα προς το καλύτερο.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

v