Να προχωρήσει απρόσκοπτα ο μετασχηματισμός της χώρας

Η συγκυρία έχει κάνει ακόμα πιο πολύπλοκο τον μεγάλο στόχο της Ελλάδας να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης με ένα νέο μοντέλο οικονομίας, επισημαίνει ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς.

Να προχωρήσει απρόσκοπτα ο μετασχηματισμός της χώρας
  • του Χρήστου Μεγάλου

Η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση του μετασχηματισμού της χώρας, που αποτελεί στρατηγική προϋπόθεση ώστε να μπορέσει η οικονομία να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Ο μετασχηματισμός αφορά το μοντέλο λειτουργίας σε επίπεδο κράτους, θεσμών, επιχειρήσεων αλλά και τραπεζικού συστήματος, το οποίο έχει την ευθύνη να υποστηρίξει αυτές τις σύνθετες, αλλά απόλυτα αναγκαίες, διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, η μετάβαση αυτή πρέπει να στηρίζεται στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. Θα προσέθετα ότι, παρά την πραγματικά μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο των διαρθρωτικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, χρειάζεται να διατηρηθεί αμείωτος ο ρυθμός των αλλαγών που απαιτούνται για τον μετασχηματισμό της χώρας.

Όλα αυτά εξελίσσονται μέσα σε ένα περιβάλλον ισχυρών και σύνθετων προκλήσεων. Η ανιστόρητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο απάνθρωπος πόλεμος που συνεχίζεται, έχει οδηγήσει σε ένα ντόμινο γεωπολιτικών, ενεργειακών και οικονομικών αναταραχών με αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στις οικονομίες, με κορυφαία επίπτωση την αβεβαιότητα, που αποτελεί τον κυριότερο εχθρό κάθε οικονομικής πολιτικής και σχεδιασμού.

Στην Ελλάδα, αν και έχουν γίνει σημαντικές αποτελεσματικές προσπάθειες στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των πολιτών, η συνέχιση της αναταραχής, που σε πρώτο πλάνο εκδηλώνεται με την τεράστια αύξηση των τιμών της ενέργειας, επιτείνει και βαθαίνει τα προβλήματα και την αβεβαιότητα. Είναι κρίσιμο το θέμα του πληθωρισμού, ο οποίος διαβρώνει τόσο τα εισοδήματα όσο και την ανάπτυξη και απειλεί τη δημοσιονομική ισορροπία και ασφαλώς τη διάθεση για ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Παρ’ όλα αυτά, καταγράφουμε σημαντικές θετικές εξελίξεις, οι οποίες στηρίζουν τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και το 2023, όπως η συνεχιζόμενη εισροή ξένων επενδύσεων σε σημαντικά έργα. Παράλληλα, σημειώνεται σημαντική κινητοποίηση του επιχειρηματικού τομέα για την απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους άλλους εθνικούς και διεθνείς αναπτυξιακούς φορείς με βάση επενδυτικά σχέδια σε κρίσιμους για τη βιώσιμη ανάπτυξη τομείς της οικονομίας.

Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αναπτυξιακή στρατηγική, στην οποία όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου έχουν ήδη συνταχθεί, και να θωρακίσουμε τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί να στηρίζει έμπρακτα τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και όλους τους πελάτες της, εταιρικούς και ιδιώτες, στους σχεδιασμούς τους για την επόμενη μέρα και τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία.

Εργαζόμαστε συστηματικά με βάση το Business Plan 2022-2025, μέσα από το οποίο ολοκληρώνουμε την πλήρη εξυγίανση της Τράπεζας με ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κάτω από το 8% για το 2022 και ακόμα χαμηλότερα το 2023, με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 16%, ολοκλήρωση του διαρθρωτικού μετασχηματισμού, διαφοροποίηση των πηγών εσόδων με ενίσχυση δραστηριοτήτων όπως το Wealth & Asset Management και το Real Estate, δημιουργία όρων για μόνιμη κερδοφορία και περαιτέρω ταχεία διεύρυνση των ψηφιακών μας δυνατοτήτων, με αιχμή τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής τράπεζας, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Natech που δραστηριοποιείται στο Fintech, με έδρα τα Ιωάννινα.

Διαθέτοντας επάρκεια κεφαλαίων και υψηλή ρευστότητα, στοχεύουμε την τετραετία 2022-2025 να παρέχουμε χρηματοδοτήσεις που θα ξεπεράσουν τα 27 δισ. ευρώ, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων από εγχώριους, ευρωπαϊκούς και διεθνείς αναπτυξιακούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Παράλληλα, διευρύνουμε συνεχώς την ESG ατζέντα μας, με δραστηριότητες που αφορούν τόσο τις εσωτερικές μας λειτουργίες όσο και τις επιχειρηματικές μας επιλογές. Για την περίοδο 2022-2025 η Τράπεζα θα προχωρήσει στη δημιουργία χαρτοφυλακίου δανείων και επενδύσεων με κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕSG) ύψους 9 δισ. ευρώ.

Για μας, πρόκληση είναι εν τέλει να παρέχουμε ολοκληρωμένη υποστήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, μέσω εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ρόλος μας, και στόχος μας ταυτόχρονα, είναι να τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά και να εισέλθουν σε νέους και καινοτόμους τομείς.

Και επιπρόσθετα, θεωρώντας ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι κάτι πολύ ευρύτερο από θετικούς αριθμούς και μεγέθη, συνεχίζουμε να συμβάλλουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις προς μία συνεκτική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία, που αναπτύσσεται και διεκδικεί την ευημερία επιστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις.

v