Πρωταγωνιστές στην ενεργειακή μετάβαση

Η πράσινη ενέργεια είναι μονόδρομος και θα προχωρήσει ανεξάρτητα από συγκυρίες, πιστεύει ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας.

Πρωταγωνιστές στην ενεργειακή μετάβαση

Η Sunlight δραστηριοποιείται σε αγορές και προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Πώς κρίνετε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά στο θέμα, τόσο σε επίπεδο στόχων όσο και σε επίπεδο προώθησης ενεργειακά πράσινων λύσεων (λ.χ. με οικονομικά κίνητρα);

Ο κλάδος της μπαταρίας αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, στηρίζοντας την ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων και τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, με έμφαση σε προϊόντα τεχνολογίας λιθίου. Η αποθήκευση ενέργειας είναι η λύση για την ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια. Είναι πλέον αυταπόδεικτο μετά τα γεγονότα του 2022.

Αναμφισβήτητα μιλάμε για ένα φιλόδοξο και ακριβό εγχείρημα, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πλαισιώνει με χρηματοδοτικά εργαλεία προς στήριξη της βιομηχανίας για την επίτευξή του. Στο πλαίσιο αυτό, στη Sunlight Group ήδη αξιοποιούμε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, με πιο πρόσφατη την ένταξή μας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που δίνει έμφαση στον άξονα της πράσινης μετάβασης, με στόχο την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής μας δυναμικότητας σε μπαταρίες για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και για βιομηχανικά οχήματα που χρησιμοποιούνται στον κομβικό κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics), όπως τα περονοφόρα, τα παλετοφόρα και τα ανυψωτικά.

Επίσης, αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται από ευρωπαϊκά προγράμματα αμιγώς εστιασμένα στον κλάδο των μπαταριών, όπως το IPCEI (Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος) EuBatIn, μέσω του οποίου συγχρηματοδοτείται η πιλοτική μονάδα παραγωγής πρωτότυπων στοιχείων λιθίου που κατασκευάζουμε στην Ξάνθη. Παράλληλα, συμμετέχουμε σε πολλά ερευνητικά έργα, μέσω και του Horizon 2020, που προάγουν τη σύμπραξη ακαδημαϊκού, ερευνητικού και παραγωγικού τομέα, από τα οποία πιστεύουμε ότι θα γεννηθεί γνώση που θα δώσει σημαντική ώθηση στον κλάδο μας.

Η τρέχουσα συγκυρία (λ.χ. πληθωρισμός, γεωπολιτικές συγκρούσεις, αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα) έχει τροποποιήσει ή έχει ανατρέψει αυτούς τους στόχους; Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος οπισθοχώρησης;

Οι σημερινές προκλήσεις αναπόφευκτα έχουν επιπτώσεις και επηρεάζουν την περιβαλλοντική agenda των κρατών-μελών της Ε.Ε., ανάλογα βέβαια με το πώς καθένα από αυτά βιώνει την ενεργειακή κρίση. Μιλώντας ως εκπρόσωπος του κλάδου της ενέργειας, θεωρώ την ενεργειακή μετάβαση μονόδρομο και, ακόμα κι αν καθυστερήσει και συνεχίσουμε να λειτουργούμε τα σύνθετα ενεργειακά μοντέλα τροφοδοσίας για μεγαλύτερο διάστημα από το αρχικά εκτιμώμενο, είναι σίγουρο πως η πλήρης επίτευξή της θα συμβεί.

Θα προσθέσω, όμως, ότι την πράσινη μετάβαση ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμη μία πρόκληση, η οποία στον κλάδο μας ήδη έχει επιπτώσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι περιορισμένη η διαθέσιμη δεξαμενή επιστημόνων και στελεχών με γνώση στις νέες τεχνολογίες ενέργειας, που μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και λύσεις. Ως ηγέτες του ενεργειακού κλάδου, οφείλουμε να οραματιζόμαστε και να ενεργούμε για τη διαχείριση αυτού του άμεσου κινδύνου, υιοθετώντας εταιρικές στρατηγικές προσέλκυσης, αλλά και ανάπτυξης ταλέντων.

Επίσης, τα κράτη θα πρέπει να επαναξιολογήσουν τους τομείς στους οποίους κατευθύνονται οι νέοι μέσω των σπουδών τους, δηλαδή να υπάρχει αμεσότερη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις μελλοντικές προκλήσεις των αγορών. Στη Sunlight Group αναγνωρίζουμε αυτή την πρόκληση αλλά και τη σημασία του ταλέντου για την ανάπτυξή μας. Και για τον λόγο αυτό φροντίζουμε να επενδύουμε στους ανθρώπους μας και να τους αναπτύσσουμε επί το έργον. Κάθε χρόνο διπλασιάζουμε τον αριθμό των επιστημόνων που απασχολούμε στα κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης και στην παραγωγή, καθώς και τους πόρους που διαθέτουμε στην επανεκπαίδευση του συνόλου των εργαζομένων της εταιρείας. Και, παράλληλα, τρέχουμε έμμισθα προγράμματα πρακτικής για νέους και νέες μηχανικούς που ενδιαφέρονται να εργαστούν στον κλάδο μας.

Στρατηγικά μιλώντας, ποια είναι η εικόνα διεθνώς και ποιες τάσεις κυριαρχούν στις αγορές όπου δραστηριοποιείται η Sunlight;

Στην παρούσα φάση η Ασία κυριαρχεί στον κλάδο των μπαταριών λιθίου καλύπτοντας περίπου το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να έχουν ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις για να αυξήσουν σταδιακά το μερίδιό τους στο 30%. Και ενώ η παγκόσμια ζήτηση για μπαταρίες λιθίου εκτιμάται ότι θα πενταπλασιαστεί εντός του διαστήματος 2021-2030, o ευρωπαϊκός κλάδος έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια που συνδέονται κυρίως με τη σημαντική εξάρτηση της εφοδιαστικής αλυσίδας από την Κίνα και τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Sunlight Group έχει στρατηγικά επιλέξει να επενδύσει σε νέες γραμμές παραγωγής για να ανταποκριθεί στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση. Και επίσης, μέσα από Έρευνα & Ανάπτυξη, επιταχύνουμε σχέδια υλοποίησης τεχνολογιών ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης μπαταριών, δημιουργώντας τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι αυτή τη στιγμή οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος που παράγονται στο εργοστασιακό συγκρότημα της Sunlight στην Ξάνθη, ανακυκλώνονται σε ποσοστό που πλησιάζει το 100%, ενώ οι πρωτογενείς ανάγκες της παραγωγής μας σε μόλυβδο καλύπτονται πλέον του 50% από την ιδιόκτητη μονάδα ανακύκλωσης που λειτουργούμε στην Κομοτηνή. Και να προσθέσω, τέλος, ότι εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανακύκλωση και μπαταριών λιθίου, που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της Sunlight του μέλλοντος, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών, κυρίως στο δυτικό ημισφαίριο.

Το τελευταίο διάστημα, η Sunlight, απευθυνόμενη στην παγκόσμια αγορά, έχει προχωρήσει σε σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις αλλά και σε εξαγορές εταιρειών. Ποιοι είναι οι στόχοι σας σε αυτούς τους άξονες;

Αν έπρεπε να συγκρίνω το 2022 με τα προηγούμενα έτη, θα έλεγα ότι φέτος τρέχουμε με ταχύτητες αγωνιστικού οχήματος σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου. Κατασκευάζουμε ολόκληρες εργοστασιακές μονάδες και νέα βοηθητικά κτίρια σε Αμερική, Ξάνθη και Κομοτηνή, και επενδύουμε σε τεχνολογίες αυτοματισμού κορυφαίας απόδοσης, με στόχο την τεχνολογική διαφοροποίηση και καθετοποίηση της παραγωγής μας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρηματικού μας πλάνου και για να διασφαλίσουμε την εφοδιαστική μας αλυσίδα από τις σύγχρονες προκλήσεις, προχωρήσαμε σε 5 συνολικά εξαγορές σε διάστημα 12 μηνών. Mε την -πιο πρόσφατη και σημαντικότερη εξαγορά- της γερμανικής Triathlon Holding GmbH, ένα πραγματικό mega-deal, αλλάζουμε πλήρως το τοπίο και αναδεικνυόμαστε σε παγκόσμια δύναμη στις μπαταρίες για εκτός δρόμου βιομηχανικά οχήματα για Κατασκευαστές Αρχικού Εξοπλισμού και τον κλάδο intralogistics. Και, ταυτόχρονα, ενισχύουμε την ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν την ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές για τη σταθεροποίηση των δικτύων διανομής, αλλά και για οικιακή χρήση (σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από φωτοβολταϊκά).

Με την ολοκλήρωση και των 5 αυτών εξαγορών, η Sunlight Group λειτουργεί πλέον 35 εγκαταστάσεις (παραγωγικές μονάδες και αποθηκευτικοί χώροι, κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης, γραφεία πωλήσεων και εξυπηρέτησης) σε 12 χώρες και 3 ηπείρους, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για στρατηγικές συμφωνίες με εταιρείες στο εξωτερικό και την Ελλάδα που αυξάνουν την παραγωγική δυναμικότητα της Sunlight Group, επεκτείνουν την παρουσία της σε νέες αγορές, και ενισχύουν το παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων, διανομής και εξυπηρέτησης της εταιρείας.

Όπως αναφέρατε, η Sunlight δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Έρευνα & Ανάπτυξη. Πιστεύετε ότι αυτό είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της εταιρείας μακροπρόθεσμα;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η απόφασή μας να επενδύουμε σε Έρευνα & Ανάπτυξη, χτίζοντας ερευνητικά κέντρα και προσλαμβάνοντας εξαιρετικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι η σημαντικότερη κίνηση στο ταξίδι μετασχηματισμού μας σε παγκόσμιο ηγέτη.

Οι καινοτόμες ιδέες και η προαγωγή της γνώσης είναι το κλειδί που βελτιώνει τις καθημερινές πρακτικές μιας εταιρείας και δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι ένα ταξίδι που στην αρχή του κοστίζει πολύ, χωρίς να παράγει κέρδη, όμως είναι απολύτως αναγκαίο για εταιρείες σαν τη δική μας, που έχουμε βλέψεις για παγκόσμια ηγεσία στους τομείς όπου δραστηριοποιούμαστε. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε αρωγούς το διοικητικό μας συμβούλιο αλλά και τους μετόχους μας, που επενδύουν σταθερά και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το όραμα αυτό μας δίνει τη δύναμη να υλοποιούμε με θέρμη και αποφασιστικότητα τα φιλόδοξα σχέδιά μας, πιστεύοντας ότι θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική για την εταιρεία μας μελλοντικά.

Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις στην Έρευνα & Ανάπτυξη είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης μελλοντικού ρίσκου. Ό,τι μπαίνει σήμερα στην παραγωγή μας, έχει σχεδιαστεί με βάση τις ικανότητές μας, τις δυνατότητες των υποδομών μας και -το σημαντικότερο- είναι αποτέλεσμα συνεχών ποιοτικών ελέγχων.

Στη Sunlight, επενδύουμε εκατοντάδες εκατομμύρια σε πιλοτικές μονάδες εργοστασιακών προδιαγραφών και σε in-house εργαστήρια ελέγχου και πιστοποίησης, ώστε πριν μπούμε σε μαζική παραγωγή, να έχουμε τεστάρει ταυτόχρονα και το ίδιο το προϊόν και την παραγωγική διαδικασία του. Το οποίο σημαίνει ότι ως Sunlight, ήδη από την πιλοτική διαδικασία δημιουργίας πρωτοτύπων, έχουμε επιλύσει πολλά δυνητικά ζητήματα, διασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα και απόδοση των εμπορικών προϊόντων μας και απαντώντας καίρια στις ανάγκες των πελατών μας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των επενδύσεών μας.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

v