Μεγάλες επενδύσεις για την ψηφιακή επανάσταση

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η εθνική ψηφιακή στρατηγική έχουν επιταχύνει δραματικά τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνει ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Public Sector & ICT Executive Director της Nova.

Μεγάλες επενδύσεις για την ψηφιακή επανάσταση

Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα είναι ένα συλλογικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, προς όφελος των πολιτών και την κοινωνίας. Σε αυτή την προσπάθεια η Nova, όντας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, με ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, θεωρεί πως έχει υποχρέωση να συμβάλει παρέχοντας υποδομές νέας γενιάς (οπτικές ίνες, 5G) και ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για το ψηφιακό άλμα της χώρας. Επενδύοντας σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου, τεχνολογική καινοτομία και τη δύναμη του οικοσυστήματος (ισχυρές συνέργειες), είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, συμμετέχοντας σε σύνθετα και απαιτητικά έργα στον χώρο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT).

Με εργαλεία την υψηλή συνδεσιμότητα, το cloud, το ΙοΤ, τα Big Data, το ΑΙ, θέλουμε να δώσουμε στο κράτος τα απαραίτητα εφόδια για να βελτιώσει τις υπηρεσίες του, να μειώσει τα λειτουργικά του κόστη και να εξαλείψει τη γραφειοκρατία. Στα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και το δυναμικό των τεχνολογιών, ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και χτίζουμε την «Ψηφιακή Ελλάδα».

Πώς συμβάλλει η Nova σε αυτόν τον μετασχηματισμό;

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την εθνική ψηφιακή στρατηγική έχουν επιταχύνει δραστικά τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η επόμενη πενταετία αναμένεται να φέρει μια ψηφιακή επανάσταση, καθώς έχουν διαμορφωθεί και χτίζονται συνεχώς ευνοϊκότερες συνθήκες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας των επιχειρήσεων μέσω της χρήσης τεχνολογιών αιχμής, με γνώμονα πάντα την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα.

Φυσικά, η επανάσταση αυτή δεν αφορά μόνο επιχειρήσεις (ιδιωτικές ή δημόσιες) αλλά και τα ίδια τα νοικοκυριά, αφού πλέον το 5G είναι εδώ, αλλά και η οπτική ίνα φτάνει μέχρι την πρίζα του σπιτιού μας προσφέροντας πραγματικά ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Η Nova συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια με μια τεράστια επένδυση για τα δεδομένα της χώρας, ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2027. Η επένδυση αυτή έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που πραγματοποίησε η United Group τα τελευταία 2 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η Νοva έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει ένα υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών 10 Gigabit, παρέχοντας κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στο 40% του ελληνικού πληθυσμού, καθώς και σε επιχειρήσεις, καλύπτοντας το 70% των περιφερειών της χώρας. Με την επένδυση αυτή η Nova θα εγκαταστήσει υποδομές για το μέλλον, με την ανάπτυξη 22.000 χλμ. οπτικών ινών νέας γενιάς, που θα ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες για υπερυψηλές ταχύτητες.

Η Nova, στο πλαίσιο του πενταετούς στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, θα δημιουργήσει το δικό της ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών (Fiber to the Home) και θα συνεχίσει να επενδύει σε δίκτυα νέας γενιάς (5G), δίνοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να γεφυρώσει το χάσμα των ψηφιακών υποδομών με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Σε ποια έργα συμμετέχει τώρα η Nova;

Κατ’ αρχάς συμμετέχουμε στο μεγαλύτερο έργο ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) που υλοποιείται αυτή τη στιγμή και αφορά στο δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Πιο συγκεκριμένα είμαστε ανάδοχος τεσσάρων εκτελεστικών συμβάσεων ύψους 42 εκατ. ευρώ. Ένα άλλο πολύ σημαντικό έργο που υλοποιούμε αυτή την περίοδο, το οποίο αναμένεται να εκσυγχρονίσει το δικαστικό σύστημα της χώρας είναι το έργο «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)» σε συνεργασία με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, με συνολική αξία σύμβασης περίπου 16,5 εκατ. ευρώ.

Οι αναβαθμισμένες ψηφιακές υπηρεσίες που θα παρέχει το έργο θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επαγγελματιών της χώρας, μέσα από την παροχή δύο ολοκληρωμένων ψηφιακών δράσεων.

Τέλος, διεκδικούμε μεγάλα έργα ψηφιοποίησης, όπως αυτό των υποθηκοφυλακείων της χώρας, στο οποίο είμαστε προσωρινοί ανάδοχοι για ένα τμήμα του συνολικού έργου με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

Γίνεται όλο και πιο πολύς λόγος για τις «έξυπνες πόλεις». Τι εννοούμε με τον όρο και πώς δραστηριοποιείται στο θέμα η εταιρεία σας;

Η «έξυπνη πόλη» είναι μια πόλη που μπορεί να βρίσκει δημιουργικές λύσεις στις αστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, μια πόλη που παίρνει «έξυπνες αποφάσεις» σχετικά με την ανάπτυξή της και αξιοποιεί στο έπακρο τους πόρους της. Σε μια «έξυπνη πόλη» η τεχνολογία είναι το μέσο, το εργαλείο με το οποίο θα επιτυγχάνουμε καλύτερη παροχή υπηρεσιών και θα βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη σε τομείς όπως οι μεταφορές, οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, η ύδρευση κ.ά. Και αυτό μέσω της παρακολούθησης, συλλογής και αξιοποίησης τελικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με τη χρήση προηγμένων δικτύων.

Με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προκλήσεων, η Nova επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT) και προσφέρει μια νέα ολοκληρωμένη σειρά ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών για «έξυπνες πόλεις», όπως λ.χ. το σύστημα Έξυπνης Στάθμευσης (Smart Parking), όπου μέσα από τη χρήση του προηγμένου δικτύου της Nova διευκολύνεται η εξεύρεση ελεύθερων θέσεων στάθμευσης από τους οδηγούς.

Για να δώσουμε μια καλύτερη εικόνα των έργων που υλοποιούμε αυτόν τον καιρό, αξίζει να αναφέρουμε το project της έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών στον Δήμο Αμαρουσίου. Πρόκειται για ένα καινοτόμο δίκτυο αισθητήρων σε αγωγούς αποχέτευσης όμβριων, που επιτρέπουν την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της στάθμης και της ταχύτητας του ύδατος. Τα δεδομένα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο μέσω του εκθετικού δικτύου επικοινωνιών της NOVA στην πλατφόρμα, η οποία μέσω εξειδικευμένων αλγόριθμων (big data analytics) συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, προβλέπει και αποτρέπει πλημμυρικά φαινόμενα.

Μαρία Μόσχου [email protected]

v