Επενδύσεις με επίκεντρο την καινοτομία

Η πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη να ενισχύσει την ελληνική παραγωγή, τονίζει ο κ. Ιωάννης Καραγιάννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Olympia, στην Ειδική Έκδοση Business Review του Euro2day.gr με τους New York Times. Η θέση του ομίλου στην αγορά και το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα της Sunlight.

Επενδύσεις με επίκεντρο την καινοτομία

 

«Έχουμε καταφέρει να διαμορφώσουμε έναν ισχυρό, πολυσχιδή και σύγχρονο επενδυτικό όμιλο, με ένα εξαιρετικό track record», τονίζει ο κ. Ιωάννης Καραγιάννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Olympia και αναλύει τη θέση των εταιρειών του στις αγορές.

Ακόμα, ο κ. Καραγιάννης ζητά από την πολιτεία να είναι έτοιμη να ενισχύσει την ελληνική παραγωγή, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία για σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τέλος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές της Sunlight και στο φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα.

 

Ποια είναι συνολικά η θέση του Olympia Group τώρα; Πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα της συγκυρίας και τι εκτιμάτε για τη διάρκειά τους;

Έχουμε καταφέρει να διαμορφώσουμε έναν ισχυρό, πολυσχιδή και σύγχρονο επενδυτικό όμιλο, με ένα εξαιρετικό track record. Σήμερα διαθέτουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε πέντε σημαντικούς τομείς, με εταιρείες όπως η Sunlight (βιομηχανικές μπαταρίες και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας), η Public MediaMarkt (λιανικό και ηλεκτρονικό εμπόριο), η SoftOne (λογισμικό για επιχειρήσεις), η Lamda Development (malls & project Ελληνικού) και η Westnet (διανομή προϊόντων πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας).

Σε ένα περιβάλλον όπου η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχει προκαλέσει μεγάλους ρυθμούς πληθωρισμού, πολύ σωστά η ελληνική πολιτεία έδωσε προτεραιότητα στους πολίτες και τους καταναλωτές. Όμως, πιστεύω ότι, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού, είναι σημαντικό να στηρίξει και την ελληνική παραγωγή για να μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική. Γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις το 2021 έχουν απορροφήσει τις όποιες ανατιμήσεις έχουν συμβεί εξαιτίας της αύξησης των πρώτων υλών, της εφοδιαστικής αλυσίδας ή της αύξησης των τιμών στην ενέργεια.

Για να κλείσω με ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα, με βάση τα μηνύματα της αγοράς και τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Όμως, όπως σε κάθε ασταθή περίοδο, χρειάζεται επαγρύπνηση και προσαρμοστικότητα ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες.

Ευρύτερα, διατυπώνεται συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς μετά το τέλος της πανδημίας. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή ή όχι -και γιατί;

Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Η πανδημία, παρά τα δεινά της, έφερε μεγάλη ρευστότητα, δημοσιονομική χαλάρωση, ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια χρηματοδότησης και κεφάλαια για επενδύσεις. Με περισσότερες, μεγαλύτερες και εμβληματικές άμεσες επενδύσεις θα έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε μια οικονομική στρατηγική δυνατή, για να χρηματοδοτήσουμε έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή στη χώρα.

Επιπρόσθετα, η συλλογικότητα που είδαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού, οι πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, πρέπει να ενισχυθούν για να δημιουργήσουν σημαντικές ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης για όλους.

Σε μια αναπτυξιακή πορεία, οι επιχειρήσεις πρέπει παράλληλα να επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο με upskilling πρωτοβουλίες, που φέρνουν τους ανθρώπους τους πιο κοντά στο σήμερα και στις σύγχρονες επιχειρηματικές ανάγκες.

Για να εξασφαλίσουμε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και για να διαμορφωθεί μια νέα προοπτική στην οικονομία, χρειάζεται ταχύτητα και τόλμη, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, αλλά και με τη διεύρυνση της προσπάθειας για τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος σε πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς και επιτάχυνση της ψηφιοποίησης όλων των κλάδων της οικονομίας.

Ποιος είναι ο επενδυτικός προγραμματισμός του Olympia Group; Υπάρχουν τομείς που ενδείκνυνται για πιο «επιθετική» στρατηγική για τον Όμιλο;

H επενδυτική στρατηγική του Ομίλου Olympia εστιάζει στη δημιουργία μακροχρόνιας αξίας στις εταιρείες χαρτοφυλακίου της και την προώθησή τους στην κορυφή των κλάδων όπου δραστηριοποιούνται.

Προσδοκούμε, επίσης, μέσα από τη δραστηριότητά μας να αναλάβουμε έναν θετικό ρόλο στην ανάδειξη της Ελλάδας ως ελκυστικής αγοράς για άμεσες ξένες επενδύσεις.

Με ένα ιστορικό επιτυχημένων επιχειρηματικών εγχειρημάτων, εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά και επενδυτικών συνεργασιών, ο Όμιλος Olympia έχει καταφέρει να προσελκύει κορυφαίους στρατηγικούς επενδυτές και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς σε κοινές επενδύσεις, οι οποίες δημιουργούν ισχυρές προοπτικές για τους μετόχους και τις επιχειρήσεις του χαρτοφυλακίου της.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η συμβολή μας στην προσέλκυση μίας ευρωπαϊκής εταιρείας συμμετοχών μακροχρόνιου επενδυτικού ενδιαφέροντος και στη διαμόρφωση της κοινοπραξίας επενδυτών, η οποία συμμετέχει με 45% στο μετοχικό σχήμα του Ομίλου της SoftOne.

Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας σε «ΑΑ» από την ICAP δίνει νέα ώθηση στην επενδυτική μας στρατηγική, με ένα πλάνο ανάπτυξης μακροπρόθεσμου ορίζοντα, που επίκεντρο έχει κυρίως εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του e-commerce και της ενέργειας.

Ένα από τα μεγάλα ζητούμενα για τις ελληνικές εταιρείες είναι η εξωστρέφεια, κάτι που χαρακτηρίζει ήδη το Olympia Group. Υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επέκταση στις διεθνείς αγορές και σε ποιους τομείς;

Η τόνωση των άμεσων επενδύσεων στην καινοτομία και στην ψηφιακή αναβάθμιση ευνοούν την εξωστρέφεια. Επιπλέον, σε μια χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι σημαντικό να επιταχυνθούν από το κράτος τα προγράμματα που ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν τα στελέχη σε θέματα εξωστρέφειας και εξαγωγικών διαδικασιών και διασυνδέουν τις επιχειρήσεις με φορείς και εμπειρογνώμονες εξωστρέφειας, για ανταλλαγή ιδεών και διάχυση επιτυχημένων πρακτικών.

Με επιτυχημένες επενδυτικές κινήσεις στο ιστορικό του, ο Όμιλος Olympia έχει αναπτύξει ένα διαφοροποιημένο επιχειρηματικό οικοσύστημα σε πολλές χώρες, το οποίο του δίνει μεγάλη γνώση και ευνοεί την εξωστρέφεια και τις συνεργασίες. Ενδεικτικά, η Sunlight, πέρα από τις μονάδες που διαθέτει σε Ξάνθη και Κομοτηνή, λειτουργεί επίσης 2 μονάδες στην Αμερική και την Ιταλία, εξάγει σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ ο Όμιλος της SoftOne δραστηριοποιείται σε 5 χώρες.

Υπό το ίδιο πρίσμα και με βάση τη στρατηγική επενδύσεων του Ομίλου Olympia θα εξετάζονται όλες οι ευκαιρίες που διαμορφώνει το περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του, σε όλες τις χώρες, με στόχο την εξεύρεση μακροπρόθεσμης αξίας και αναπτυξιακής δυναμικής, και βέβαια τη δημιουργία των κατάλληλων αποδόσεων.

Σε ένα πιο ειδικό θέμα, με δεδομένα τα σχέδια για «πράσινη μετάβαση» από κράτη και εταιρείες, ποια είναι η θέση της Sunlight; Πώς κρίνετε συνολικά αυτό το τεράστιο πεδίο;

Η βιομηχανία τίθεται στο επίκεντρο της Πράσινης Συμφωνίας, με την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Μπαταρίες» να βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι προοπτικές για τον κλάδο όπου δραστηριοποιείται η Sunlight προδιαγράφονται εντυπωσιακές.

H Sunlight, με 30 χρόνια πείρας στην παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και με 12 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης στην τεχνολογία λιθίου, κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας και φιλοδοξεί να σχεδιάσει την επόμενη μέρα των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για βιομηχανικές και καταναλωτικές εφαρμογές.

Γι’ αυτό προχωρά σε μια επένδυση 105 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη δημιουργία νέου ερευνητικού κέντρου στην Αττική, το οποίο λειτουργεί συνδυαστικά με το αντίστοιχο στην κεντρική μονάδα της στην Ξάνθη, καθώς και για την κατασκευή πιλοτικής μονάδας παραγωγής πρωτοτύπων στοιχείων λιθίου. Μελλοντικά, με βάση το πενταετές επενδυτικό της πλάνο, η Sunlight προσβλέπει στη δημιουργία του πρώτου Gigafactory για την παραγωγή στοιχείων λιθίου για βιομηχανικές μπαταρίες και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, επένδυση που αναμένεται να υπερβεί τα 900 εκατ. ευρώ, με προοπτική να κατακτήσει ηγετική θέση σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από ραγδαία ανάπτυξη, τόσο στον βιομηχανικό τομέα όσο και στην παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Σοφία Εμμανουήλ

v