Tips για να... αποτύχει η επιχείρησή σας

«Πήραν τα μυαλά μου αέρα»: ο Adam Neumann νιώθει τύψεις για τη θητεία του στη WeWork και αναγνωρίζει… ένα-ένα τα λάθη του.

Tips για να... αποτύχει η επιχείρησή σας
  • του Michael J. de la Merced*

O Adam Neumann, από τότε που αναγκάστηκε πριν από δύο χρόνια να εγκαταλείψει τη WeWork (μια νεοφυή εταιρεία διαμοιρασμού επαγγελματικών χώρων), τήρησε δημόσια σιγήν ιχθύος όσον αφορά την παραλίγο κατάρρευση της αυτοκρατορίας του co-working που συνίδρυσε. Αλλά στο DealBook Online Summit, παραδέχτηκε ότι έχει μετανιώσει και προσπάθησε να αναθεωρήσει τα δεδομένα σχετικά με το τι συνέβη. «Είχα πολύ χρόνο για να σκεφτώ και υπήρξαν πολλά μαθήματα και πολλές τύψεις», δήλωσε στον Andrew Ross Sorkin του DealBook, στην πρώτη του δημόσια συ-νέντευξη μετά την αποχώρησή του από τη WeWork.

Μεταξύ των λαθών που εντόπισε:

• Παραδέχτηκε ότι η ταχεία άνοδος της WeWork -στην κορύφωσή της το 2019, η εταιρεία αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 47 δισ. δολάρια- μπορεί να είχε διαβρωτική επίδραση στη σκέψη του. «Πήραν τα μυαλά μου αέρα», είπε. «Παύεις να συγκεντρώνεσαι στον πραγματικό πυρήνα της επιχείρησής σου, στο τι είναι αυτή η επιχείρηση και τι πραγματικά κάνει».

• «Φυσικά, ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μου να μην πετύχει η εταιρεία», είπε, εκφράζοντας τη λύπη του για τους υπαλλήλους που εντάχθηκαν στην εταιρεία μόνο και μόνο για να δουν τα stock options τους να καταρρέουν, αφού η αποτίμηση της WeWork έπεσε σε περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

• Εξέφρασε τη λύπη του για τα υπερβολικά περίπλοκα λογιστικά μέτρα της WeWork, όπως τα περιβόητα «προσαρμοσμένα στην κοινότητα λειτουργικά κέρδη» («community-adjusted EBITDA»), που προκάλεσαν τη χλεύη των αναλυτών και των υποψήφιων επενδυτών. «Όταν πρόκειται για χρηματοοικονομικά, είναι καλύτερα να είσαι βαρετός», είπε.

• Παραδέχτηκε ότι έκανε το λάθος να μιλήσει υπερβολικά κατά τη διάρκεια μιας 90λεπτης συνάντησης με τον Tim Cook, τον CEO της Apple πριν από αρκετά χρόνια. «Δεν είχε νόημα», είπε. «Δεν ήμουν στα καλά μου».

Αλλά ο Adam Neumann αμφισβήτησε επίσης ή προσπάθησε να υποβαθμίσει ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά… ανέκδοτα σχετικά με τη WeWork, που κυκλοφόρησαν μετά την απομάκρυνσή του:

• Αντέκρουσε την κριτική ότι έλαβε για δώρο ένα «χρυσό… αλεξίπτωτο» μετά την απομάκρυνσή του από την εταιρεία, ακόμη κι όταν η αποτίμηση της επιχείρησης κατέρρεε και εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύονταν. «Αυτή η ιστορία ότι εγώ επωφελήθηκα με κάποιο τρόπο, καθώς η εταιρεία από τα 47 δισ. δολάρια αποτίμησης έπεσε στα 9 και κατέρρεε, είναι εντελώς ψευδής», δήλωσε.

• Αμφισβήτησε την ιστορία ότι πούλησε το εμπορικό σήμα «WeWork» στην ίδια την εταιρεία για 5,9 εκατ. δολάρια πριν η επιχείρηση επιδιώξει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2019, προσφέροντας μια μακροσκελή εξήγηση για το τι συνέβη. Στο τέλος, όμως, δήλωσε ότι λυπάται για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα: «Καταλαβαίνω ότι ακούγεται φριχτό», είπε. «Αν γυρνούσα πίσω και μπορούσα να αλλάξω τον χρόνο και να αποφύγω αυτό το λάθος, θα το έκανα».

• Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ιστορίες για άκρατη κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών από τους υπαλλήλους σε εκδηλώσεις της WeWork, ο Adam Neumann δήλωσε… «είχαμε μια κουλτούρα… διασκέδασης». Είπε ότι καθώς η εταιρεία ωρίμαζε και επεκτεινόταν, θα έπρεπε να είχε ωριμάσει το ίδιο και η κουλτούρα της: «Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί νωρίτερα».

Παρ’ όλα αυτά, ο Adam Neumann αποχώρησε με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και διατηρεί σημαντικό αριθμό μετοχών της WeWork, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο νωρίτερα το 2021 (ο ίδιος διεκδίκησε, μάλιστα, κάποια εύσημα για τη συμβολή του στη διαμεσολάβηση για τη συγχώνευση της εταιρείας με μια SPAC - εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού). Έκτοτε έχει στραφεί στην επένδυση της προσωπικής του περιουσίας σε διάφορα projects, συμπεριλαμβανομένων και μερικών σε κρυπτονομίσματα.

Έδωσε, όμως, και κάποιες συμβουλές στους επιχειρηματίες, διδάγματα από τα λάθη που είχε κάνει ο ίδιος. «Στη ζωή, μερικές φορές είσαι στα πάνω σου και μερικές φορές στα κάτω σου», είπε. «Στις κακές περιόδους παίρνεις πολύτιμα μαθήματα. Να κάνετε πράξη αυτά τα μαθήματα. Θα είναι ένα σπουδαίο μέρος του ταξιδιού σας και μπορεί να εξελιχθούν σε κάτι καλό -και όχι σε μια τραγωδία».

*Ο Michael J. de la Merced είναι ρεπόρτερ των «New York Times» από το 2006, για θέματα Wall Street και γενικότερου οικονομικού ενδιαφέροντος. Ειδικεύεται σε θέματα εξαγορών και συγχωνεύσεων, πτωχεύσεων και private equity funds.

v