Θεματοφύλακας της ενεργειακής ασφάλειας

Η ενεργειακή κρίση καταδεικνύει για ακόμη μία φορά την ανάγκη διαφοροποίησης τόσο των οδεύσεων όσο και των πηγών προμήθειας ενεργειακών πόρων, αλλά και της ανάπτυξης των ΑΠΕ, τονίζει ο CEO της ΔΕΠΑ Κ. Ξιφαράς στην Ειδική Έκδοση Business Review του Euro2day.gr με τους New York Times.

Θεματοφύλακας της ενεργειακής ασφάλειας

 

Τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμβάλλει στη σταθερότητα και την επάρκεια της ενεργειακής αγοράς μεσούσης της κρίσης, αναλύει διεξοδικά ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Ακόμα, ο κ. Ξιφαράς εξηγεί πώς οι στρατηγικές κινήσεις της διοίκησης δημιούργησαν έναν ισχυρό οργανισμό με πολυεπίπεδη δράση, παρουσιάζει τον σχεδιασμό της εταιρείας για την περαιτέρω ανάπτυξή της και επισημαίνει τη θέση της εταιρείας στη μάχη της πράσινης μετάβασης.

 

Βρισκόμαστε πλέον στην εποχή της πράσινης μετάβασης. Πώς αντιμετωπίζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας τις προκλήσεις που διανοίγονται και ποιος είναι ο σχεδιασμός της προς την κατεύθυνση αυτή;

Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, βασική μας επιδίωξη ήταν να μπορέσει η εταιρεία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Αυτό είναι κάτι που δύο χρόνια αργότερα έχει πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλίες και έργα που έχουν ως επίκεντρο το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα προς την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος και επεκτείνονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τις πράσινες πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Για να το πετύχουμε αυτό, μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες, αφιερώσαμε μια διετία στον ενδελεχή σχεδιασμό και στην κατάρτιση ενός νέου business plan, ενώ, παράλληλα, υλοποιήθηκε ο εταιρικός μετασχηματισμός σε τρεις διακριτές εταιρείες (ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων). Η ΔΕΠΑ Εμπορίας μετασχηματίστηκε σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με υψηλή καθετοποίηση.

Επιπροσθέτως, για να συμβάλουμε ενεργά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, καθώς και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, έχουμε εισέλθει ήδη στον τομέα των ΑΠΕ με τη δημιουργία ενός πράσινου χαρτοφυλακίου άνω των 200 MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Παράλληλα, προετοιμάζουμε το έδαφος για την ενίσχυση του υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα που για εμάς είναι στρατηγική προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε ενεργά τη δημιουργία νέων συμμαχιών για την ανάπτυξη δράσεων και έργων, που θα επιταχύνουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, όπως η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο, της οποίας η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ιδρυτικό μέλος.

Συμμετέχουμε, μάλιστα, σε σημαντικά έργα, όπως το «White Dragon», του οποίου η ΔΕ-ΠΑ Εμπορίας είναι συντονιστής και το οποίο φιλοδοξούμε να αποτελέσει υπόδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, ως καύσιμου-γέφυρα του ενεργειακού μετασχηματισμού, παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες ανοδική πορεία. Τι συνέπειες είχε η εξέλιξη αυτή στην ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και πώς οργανώνετε την άμυνά σας;

Για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία από τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, έχει ήδη αποφασιστεί σε κυβερνητικό επίπεδο η παρέμβαση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αγορά με την απορρόφηση κατ’ ελάχιστον του 15% των ανατιμήσεων. Στην παρούσα φάση έχουμε προχωρήσει στην εξειδίκευση του μέτρου οριζόντιας επιδότησης στους καταναλωτές φυσικού αερίου, για τη διασφάλιση της οποίας συνεργαζόμαστε ήδη με ανεξάρτητο σύμβουλο, τον οποίο έχουμε επιλέξει μεταξύ των μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε πολιτικές σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το α΄ τρίμηνο του 2022.

Ρόλος και ευθύνη όλων εμάς στη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι να διασφαλίσουμε τόσο την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας όσο και την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ευρωστία της εταιρείας. Μία από τις πρώτες κινήσεις μας ως διοίκησης ήταν η εξασφάλιση μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας και η έγκαιρη ανανέωση όλων των συμφωνιών που έχουμε με μεγάλους προμηθευτές, κάτι που μας θωράκισε απέναντι στις διακυμάνσεις των διεθνών αγορών.

Η σύμβασή μας με την Gazprom έχει διάρκεια μέχρι το 2026, με τις εισαγωγές να είναι αυτή τη στιγμή αυξημένες κατά 13,7% σε σχέση με πέρσι. Επίσης, το 2020, εκμεταλλευθήκαμε τις συνθήκες της αγοράς και επαναδιαπραγματευθήκαμε τα μακροχρόνια αυτά συμβόλαια, μια κίνηση που ενίσχυσε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, επιτυγχάνοντας παράλληλα σημαντικές μειώσεις τιμών, κάτι που τώρα αποδίδει σημαντικούς καρπούς.

Τι διδάσκει τη χώρα η ενεργειακή κρίση; Έχει ημερομηνία λήξης;

Η ενεργειακή κρίση καταδεικνύει για ακόμη μία φορά την ανάγκη διαφοροποίησης τόσο των οδεύσεων όσο και των πηγών προμήθειας ενεργειακών πόρων, αλλά και της ανάπτυξης των ΑΠΕ, για να υπάρχει ανάχωμα στις όποιες αναταράξεις στην αγορά και για να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τρίτους προμηθευτές.
Είναι ελπιδοφόρο ότι ήδη επιτεύχθηκε προσφάτως μια μερική αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, παρότι οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι από την άνοιξη του 2022 θα υπάρξει εξομάλυνση των συνθηκών της αγοράς.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει σε διεθνή projects που αφορούν σημαντικές υποδομές. Πώς θα περιγράφατε την εικόνα της χώρας την επόμενη μέρα της κρίσης;

Αυτή τη στιγμή δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη υποδομών στρατηγικής σημασίας, όπως ο πλωτός τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, στον οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει με 20%. Και αυτό γιατί αποτελούν προϋπόθεση για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της χώρας και την προάσπιση της ενεργειακής της ασφάλειας. Παράλληλα, οι υποδομές δημιουργούνται πληρώντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μελλοντική αξιοποίησή τους και για νέες μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα αναμφίβολα θα διαδραματίσει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει παγώσει προς το παρόν, λόγω νομικών εμπλοκών. Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την υπέρβασή τους;

Αυτό είναι θέμα που δεν διαχειρίζεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Από πλευράς μας έχουμε ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, όπως ο εταιρικός μετασχηματισμός, τηρώντας απαρεγκλίτως το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί.

Αθηνά Καλαϊτζόγλου [email protected]

v