Προχωράμε με σταθερά βήματα

Νέα καταστήματα, αναβάθμιση του logistic center, αλλά και ψηφιακές μεταρρυθμίσεις έφεραν συνολικά θετικά αποτελέσματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου Fourlis.

Προχωράμε με σταθερά βήματα

Ο Όμιλος FOURLIS δοκιμάστηκε από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις πρωτόγνωρες επιπτώσεις της πανδημίας. Δείχνοντας, όμως, τα κατάλληλα ανακλαστικά, εκμεταλλευόμενοι και την εμπειρία από την οικονομική κρίση της περιόδου 2010-2020, δώσαμε προτεραιότητα στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζόμενων και των πελατών μας. Ταυτόχρονα, με στοχευμένες ενέργειες εξασφαλίσαμε την επιχειρηματική συνέχεια όλων των εταιρειών μας. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, δοκιμαστήκαμε αλλά και δοκιμάσαμε νέες επιχειρηματικές και εργασιακές πρακτικές, πολλές από τις οποίες θα συνοδεύουν την πορεία του Ομίλου και στα επόμενα χρόνια, ενώ κινηθήκαμε με συνέπεια ως προς τους στρατηγικούς στόχους, υλοποιώντας χωρίς παρεκκλίσεις το επενδυτικό μας πλάνο.

Νέα καταστήματα, αναβάθμιση του logistic center, αλλά και ψηφιακές μεταρρυθμίσεις έφεραν συνολικά θετικά αποτελέσματα στην επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Άλλωστε, ο συνδυασμός λειτουργίας φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο την τελευταία διετία και θα παραμείνει ως ισχυρό λειτουργικό μοντέλο σε όλα τα brands του Ομίλου FOURLIS. Χάρη σε αυτό τον συνδυασμό, διανύσαμε μια καλύτερη χρονιά και πιστεύουμε πως παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η επόμενη χρονιά θα φέρει ισορροπία στην αγορά.

Παράλληλα, αφουγκραζόμενοι τους γρήγορους ρυθμούς του σύγχρονου καταναλωτή, προχωρήσαμε στη δημιουργία των καταστημάτων «νέας γενιάς» ΙΚΕΑ. Μικρότερα, αλλά σύγχρονα καταστήματα, που εντάσσονται εύκολα στον αστικό ιστό διευκολύνοντας την πρόσβαση, τη διαδικασία των αγορών, αλλά και την επιλογή μέσα από την πλήρη γκάμα των προϊόντων ΙΚΕΑ. Σήμερα λειτουργούν στον Πειραιά και στη Σόφια, ανανεώνοντας την αγοραστική εμπειρία σε όλα τα επίπεδα. Αντίστοιχα, είχαμε προχωρήσει στο άνοιγμα νέων καταστημάτων INTERSPORT και The Athlete’s Foot στο κέντρο της Αθήνας, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στους καταναλωτές μας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η λειτουργία του νέου logistic center, του νέου καταστήματος «νέας γενιάς» ΙΚΕΑ στο «The Mall Athens», αλλά και οι αλλαγές σε ΙΚΕΑ Λάρισα και ΙΚΕΑ Ιωάννινα. Σήμερα, λειτουργούν συνολικά 10 καταστήματα ΙΚΕΑ, 6 από αυτά στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο και 3 στη Βουλγαρία. Επίσης, λειτουργούν 9 Κέντρα Παραγγελιών και Παραλαβών (pick-up-point) ΙΚΕΑ στη Ρόδο, στην Πάτρα, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στην Κομοτηνή και στην Καλαμάτα, δύο στη Βουλγαρία (Μπουργκάς και Πλόβντιβ) και ένα στην Κύπρο. Επίσης, ο Όμιλος FOURLIS αριθμεί σήμερα 132 καταστήματα στη λιανική αθλητικών ειδών.

Το δίκτυο καταστημάτων Intersport αποτελείται από 54 καταστήματα στην Ελλάδα, 32 στη Ρουμανία, 12 στην Τουρκία, 10 στη Βουλγαρία και 7 στην Κύπρο. Αντιστοίχως λειτουργούν 14 καταστήματα The Athlete’s Foot στην Ελλάδα και 3 στην Τουρκία. Το 2022 και το 2023 θα υλοποιηθεί πρόγραμμα αναβάθμισης του υπάρχοντος δικτύου καταστημάτων. Τον Ιανουάριο αρχίζει τη λειτουργία του το αυτοματοποιημένο κέντρο logistics της INTERSPORT, το οποίο θεωρείται ως το πλέον σύγχρονο στην Ελλάδα. Θα εξυπηρετεί 120 καταστήματα, καθώς και το e-commerce της εταιρείας.

Επενδύουμε σταθερά και με αισιοδοξία στην ανοδική πορεία της αγοράς και προσβλέπουμε σε ακόμα ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, πάντα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το λιανεμπόριο και η επιχειρηματικότητα γενικότερα βρίσκονται στο κατώφλι μιας νέας εποχής. Με τη χώρα να γίνεται πόλος διεθνών επενδύσεων, αλλά και με τον γενικότερο εθνικό οικονομικό σχεδιασμό που αξιοποιεί και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γινόμαστε μέρος της εθνικής αναπτυξιακής πορείας.

Η ανάπτυξη του Retail Park στο Ελληνικό μέσω της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι η επένδυση του Ελληνικού αναμένεται να κυριαρχήσει στην ευρύτερη περιοχή και να αλλάξει τις μέχρι σήμερα αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Με 30.000 τ.μ. χώρο λιανικής, με σκοπό τη δημιουργία μεγάλων καταστημάτων (Big Boxes) για να φιλοξενήσουν σημαντικούς retailers της αγοράς, θα δημιουργηθούν πολυάριθμες θέσεις εργασίας και ένας εντυπωσιακός αγοραστικός πόλος.

Ελπίζουμε ότι με την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και με την υλοποίηση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» θα ωφεληθούν οι υγιείς επιχειρήσεις και συνολικά η εθνική οικονομία. Πάντως, η υλοποίηση επενδύσεων που θα προωθήσουν την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη ενέργεια, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τον μετασχηματισμό της αγοράς, πρέπει να συνοδευθούν και με πολιτικές που θα στηρίξουν την αύξηση της κατανάλωσης. Το λιανεμπόριο μπορεί -και πρέπει- να πατήσει και πάλι σε γερές αναπτυξιακές βάσεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πνεύμονες της λιανικής, αλλά και η κινητήρια δύναμή της είναι πάντα οι ίδιοι οι καταναλωτές.

v