Ολική επαναφορά και άλμα ανάπτυξης

Πώς έγινε σε λίγους μήνες το επιτυχημένο turnaround story της Πειραιώς εξηγεί ο Χρ. Μεγάλου στην Ειδική Έκδοση Business Review του Euro2day.gr με τους New York Times. Η δέσμευση για νέα δάνεια 12 δισ. ευρώ στη διετία και πώς τα κριτήρια ESG θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα. Η Ελλάδα επενδυτικός πόλος.

Ολική επαναφορά και άλμα ανάπτυξης

 

Τη θεαματική αλλαγή πορείας της Τράπεζας Πειραιώς παρουσιάζει αναλυτικά ο Διευθύνων Σύμβουλός της, κ. Χρήστος Μεγάλου, καταγράφοντας τις κομβικές κινήσεις που καθιστούν την Τράπεζα ένα από το πιο αξιοπρόσεκτα turnaround stories στον ευρωπαϊκό κλάδο τα τελευταία χρόνια. Ακόμα, ο κ. Μεγάλου καταθέτει τις εκτιμήσεις του για την εικόνα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δηλώνει τη δέσμευσή του για ροή χρηματοδότησης στις εταιρείες και εξηγεί πώς η εφαρμογή των κριτηρίων ESG θα οδηγήσει την Τράπεζα σε υψηλότερα επίπεδα αποδοτικότητας.

 

Ήταν πριν από περίπου έναν χρόνο, στα τέλη Νοεμβρίου 2020, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαίωνε ότι δεν θα πληρωθεί το κουπόνι του μετατρέψιμου ομολόγου (CoCo) που είχε εκδώσει το Δημόσιο στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015. H απόφαση ήταν μονόδρομος για τη διοίκηση της Τράπεζας, μετά την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) του αιτήματος που είχε υποβάλει για πληρωμή των τόκων του κουπονιού σε μετρητά, καθώς η Τράπεζα είχε τη δυνατότητα να απορροφήσει την κεφαλαιακή επίπτωση.

Η μη πληρωμή του κουπονιού οδήγησε στη μετατροπή του ομολόγου σε μετοχές και την κρατικοποίηση της Πειραιώς, καθώς το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανέβηκε από το 26% στο 61%. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ερωτήματα για το μέλλον της τράπεζας, η οποία, έχοντας να διαχειριστεί ζητήματα του παρελθόντος, εμφάνιζε τότε τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 47% και τη χαμηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια.

Έναν χρόνο μετά, στο τέλος του Νοεμβρίου 2021, στο conference call με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, δεν υπήρξε ούτε μία ερώτηση περί κεφαλαιακής επάρκειας και «κόκκινων δανείων»! Η διοίκηση είχε καταφέρει σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα να «γυρίσει» την τράπεζα, πετυχαίνοντας ένα από το πιο αξιοπρόσεκτα turnaround stories στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Η μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς συνεκτικών ενεργειών στο πλαίσιο ενός καλοσχεδιασμένου πλάνου εξυγίανσης με την ονομασία «Sunrise», το οποίο παρουσίασε στην επενδυτική κοινότητα η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου στις αρχές του 2021. Το σχέδιο προέβλεπε την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας κατά 3 δισ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ και επιστροφή του ποσοστού του ΤΧΣ στο 27%, την έκδοση ομολόγου Tier I ύψους 600 εκατ. ευρώ, την υλοποίηση σχεδίου εταιρικού μετασχηματισμού και άλλων ενεργειών με στόχο την εξυγίανση.

«Σε μόλις οκτώ μήνες έχουμε καλύψει πάνω από το 90% του σχεδίου μείωσης των NPEs και των ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας. Μάλιστα, με το σχέδιο μείωσης των NPEs πετύχαμε ένα ρεκόρ τιτλοποιήσεων και πωλήσεων κόκκινων δανείων ύψους 16,4 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες», αναφέρει ο κ. Μεγάλου. Έτσι, σήμερα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας διαμορφώνεται πάνω από το 16% και τα NPEs οδεύουν προς μονοψήφιο ποσοστό.

Όπως επισημαίνει ο CEO της Πειραιώς, «τόσο η αύξηση κεφαλαίου όσο και η έκδοση ομολόγου Tier I στο β΄ τρίμηνο του 2021, αποτελούν δύο σημαντικά ορόσημα για την αγορά και εμάς. Η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν, και η υπερκάλυψη και των δύο προσφορών περισσότερο από 3 φορές η καθεμία, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την τράπεζα, τη στρατηγική της και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο για μονοψήφιο δείκτη NPEs, υψηλή μονοψήφια απόδοση έναντι των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων και ισχυρή κεφαλαιοποίηση, όπως ανακοινώθηκε στους μετόχους μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτοί ήταν οι παράγοντες που κινητοποίησαν το τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτών και στις δύο συναλλαγές μας, μαζί με το αποδεδειγμένο track record της διοικητικής ομάδας της Πειραιώς να φέρνουμε τα αποτελέσματα που υποσχόμαστε».

Πράγματι, η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου, από την αρχή, συνέλαβε ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης της Πειραιώς και χάραξε μια διαδρομή που χαρακτηρίζεται από τη συστηματική υλοποίηση των εξαγγελιών που κάνει και την επίτευξη φιλόδοξων στόχων.

Επιμονή στους στόχους

Μία από τις πρώτες ενέργειες του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς όταν ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο του 2017, ήταν να παρουσιάσει την «Agenda 2020», με κύριους, μετρήσιμους στόχους για την τριετία 2017-2020 όπως, μεταξύ άλλων, τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση, τη δημιουργία κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου με ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα, τη διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης, την αποκατάσταση της αυτόνομης πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τις αγορές κ.λπ.

«Από την πρώτη στιγμή, δεν παρεκκλίναμε από τον στόχο μας, που ήταν και παραμένει να δημιουργήσουμε μια αποτελεσματική, λιτά διαρθρωμένη, πλήρως εξυγιασμένη και κερδοφόρα τράπεζα, που θα λειτουργεί προς όφελος των πελατών μας, θα δίνει αποδόσεις στους επενδυτές μας και θα προσθέτει αξία στους ανθρώπους μας και την κοινωνία», αναφέρει ο κ. Μεγάλου.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στο α΄ εξάμηνο του 2019 στην έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 400 εκατ. ευρώ, την πρώτη για ελληνική τράπεζα ύστερα από το 2008. Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του καριέρας σε διεθνείς τράπεζες, κυρίως στο City του Λονδίνου, ο κ. Μεγάλου ξέρει να εργάζεται συστηματικά και με διαφάνεια και τον Ιούνιο του 2019, ένα χρόνο πριν από τη λήξη του, επικαιροποιείται το σχέδιο «Agenda 2020» σε «Agenda 2023».

Το ίδιο διάστημα η τράπεζα καταγράφει ακόμα μία πρωτιά στην εγχώρια τραπεζική αγορά. Προχωρά σε συμφωνία με τον διεθνή Όμιλο Intrum για την απόσχιση και πώληση του κλάδου διαχείρισης NPEs της τράπεζας, συμφωνία που επίσης ήταν ορόσημο για την αγορά. Στην Intrum Hellas μεταφέρθηκαν 27 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων και 1.200 εργαζόμενοι και δημιουργήθηκε μια εταιρεία με αποτίμηση 410 εκατ. ευρώ, στην οποία η Τράπεζα κρατά το 20%.

Ανάπτυξη των εργασιών

Ταυτόχρονα οι δραστηριότητες της Πειραιώς και οι τραπεζικές εργασίες αναπτύσσονται. Η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης, όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία των τελευταίων δυο ετών, αλλά η τράπεζα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, συνέχισε να στηρίζει την οικονομία και τους πελάτες της. Όπως αναφέρει ο κ. Μεγάλου, «δεν σταματήσαμε να δίνουμε έμφαση στη χρηματοδότηση της οικονομίας, χορηγώντας στη διετία νέα δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ».

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας στη μετα-Covid εποχή επισημαίνει ότι «αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα, αξιοποιώντας την αύξηση της υγιούς πιστωτικής και επενδυτικής ζήτησης και τους πόρους του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι προοπτικές που διαμορφώνονται, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, είναι θετικές».

Εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, καθώς, όπως τονίζει, «η Ελλάδα αναδεικνύεται σε επενδυτικό πόλο». Όπως εξηγεί, «καταγράφεται σημαντική επενδυτική δραστηριότητα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. To τελευταίο δω-δεκάμηνο, έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 14 δισ. ευρώ, οι οποίες αποδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για ελληνικά assets, ειδικά στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, στη φαρμακοβιομηχανία, τους τομείς τροφίμων - ποτών και φιλοξενίας, όπως επίσης στον χρηματοοικονομικό τομέα και τις ασφάλειες».

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την «πράσινη ανάπτυξη» και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. «Έχουμε την ικανότητα, αλλά και την υποχρέωση να υποστηρίξουμε τις μεγάλες αλλαγές και να χρηματοδοτήσουμε την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη κατεύθυνση. Θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά, να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να εισέλθουν σε νέους καινοτόμους τομείς δραστηριότητας», αναφέρει. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης είναι κρίσιμη η ενεργός κεφαλαιαγορά και προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται κίνητρα, τόσο για την προσέλκυση νέων εταιρειών απ’ όλους τους κλάδους που θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και για την προσέλκυση νέων θεσμικών επενδυτών που θα επενδύσουν. Εκτιμώ», προσθέτει, «ότι το 2022 η εγχώρια κεφαλαιαγορά θα έχει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο, χρηματοδοτώντας τις καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις και στηρίζοντας επενδύσεις που χρειάζονται για να υλοποιηθούν τα σχέδια του “Ελλάδα 2.0”», καταλήγει ο κ. Μεγάλου.

Πιστή στα κριτήρια ESG

Κατ’ εξοχήν «πράσινη», η Τράπεζα η Πειραιώς θέτει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων και των επιχειρηματικών της επιλογών, τα κριτήρια ESG (κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά, Εταιρικής Διακυβέρνησης), η υλοποίηση των οποίων ξεκίνησε από τη Διακυβέρνηση και διατρέχει όλη τη δομή της Τράπεζας.

Ειδικά, σε θέματα περιβάλλοντος, η Τράπεζα Πειpαιώς έχει μακρά πορεία ευαισθητοποίησης και ενεργού ρόλου σε διεθνές επίπεδο (το 2019 ως μέλος του UNEPFI συνδιαμόρφωσε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής), ενώ έχει εντάξει τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής στη διαχείριση κινδύνων και βοηθά τους πελάτες της να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες προκλήσεις. «Η εφαρμογή ESG κριτηρίων είναι προτεραιότητα στη στρατηγική μας. Είναι δεδομένο ότι η ταυτόχρονη υλοποίηση προτεραιοτήτων ESG και ισχυρής οικονομικής απόδοσης συνδέονται και επιτρέπουν υψηλότερη κερδοφορία και καλύτερη σχέση με τον πελάτη», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς.

Άλλωστε ο κ. Μεγάλου, μετά από επίσημη πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών, συμμετείχε στο πρώτη συνεδρίαση του UNEP FI Leadership Council, ένα διεθνές συμβουλευτικό όργανο υψηλότατου επιπέδου που έχει ως ρόλο, όπως ο ίδιος επισημαίνει, «να παρέχει στρατηγική κατεύθυνση και όραμα στο UNEP FI και ευρύτερα στα Ηνωμένα Έθνη, με στόχο να διαμορφωθεί, να εμβαθύνει και να επεκταθεί η συνεργασία και η ενσωμάτωση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα».

Γιώργος Παπανικολάου [email protected]

v