Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στην κοινωνία

Πώς η EΥΔΑΠ μετασχηματίζεται ψηφιακά και πώς αξιοποιεί τις ΑΠΕ, με στόχο να παρέχει φθηνό και ποιοτικό νερό. Ο CEO Χάρης Σαχίνης γράφει στην Ειδική Έκδοση Business Review του Euro2day.gr με τους New York Times.

Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στην κοινωνία
  • του CEO της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρη Σαχίνη

 

Τη «χρυσή συνταγή» των… ορειβατών ακολουθεί η ΕΥΔΑΠ, σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Χάρης Σαχίνης, ο οποίος τονίζει ότι η ανάπτυξη δεν είναι θέμα επιθυμίας ή νομοτέλειας, αλλά αποτέλεσμα έμπνευσης, ηγεσίας, αποδοτικότητας, σχεδίου και σύνεσης. Έτσι, εξηγεί πώς η EΥΔΑΠ μετασχηματίζεται ψηφιακά και πώς αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο πάντα να παρέχει φθηνό και ποιοτικό νερό στον Έλληνα καταναλωτή.

 

Μερικοί νομίζουν λανθασμένα ότι η ανάπτυξη είναι ένας μονόδρομος που ενεργοποιείται αυτόματα επειδή έχουμε την επιθυμία αυτή. Δεν είναι έτσι. Για την υλοποίηση της ανάπτυξης δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Υπάρχει η μακρά διαδρομή της ευθύνης, της συνέπειας, της σκληρής δουλειάς. Γι’ αυτό είναι καίριο το ερώτημα που απασχολεί τόσο την ελληνική όσο και τη διεθνή κοινή γνώμη, αν και πώς η οικονομία θα περάσει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, στην ανάπτυξη. Προφανώς βοηθούν τα κεφάλαια που προσφέρει το Δημόσιο, οι πόροι που ετοιμάζεται να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα: η ανάπτυξη θα έρθει όπως πάντα, με έμπνευση, με ηγεσία, με αποδοτικότητα, με σχέδιο, με σύνεση.

Αυτό, όμως, που απαιτείται είναι να βλέπουμε προς διάφορες κατευθύνσεις, ταυτόχρονα. Να κοιτάζουμε μακριά για να βλέπουμε τον στόχο μας, να φθάσουμε ψηλά, στην κορυφή που έχουμε στοχεύσει. Να κοιτάζουμε με προσοχή την κατεύθυνση που ακολουθούμε, ώστε να μη χάσουμε τον δρόμο. Να προσέχουμε, όμως, τα επόμενα βήματα, για να μην πέσουμε σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Είναι η «χρυσή συνταγή» των ορειβατών, που έχουν συνηθίσει να πορεύονται σε δύσβατα βουνά, όπως πρέπει να κάνει κάθε μεγάλη εταιρεία -φυσικά και η EΥΔΑΠ.

Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, αξιοποιώντας, όμως, και τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχουμε κατακτήσει. Ένα από τα σημαντικότερα είναι ότι είμαστε η «περιγραφή» της κυκλικής οικονομίας. Αξιοποιούμε τους υδάτινους πόρους, αποκτώντας νερό της φύσης, το οποίο μετά την κατάλληλη επεξεργασία διαθέτουμε στους καταναλωτές έτοιμο προς κατανάλωση. Συγκεντρώνουμε ό,τι μένει από τη χρήση του νερού, το καθαρίζουμε και το επιστρέφουμε στη φύση σε μορφή που δεν μολύνει ή και το προσφέρουμε για χρήσεις όπως η άρδευση. Και η προσπάθειά μας γίνεται όλο και περισσότερο με αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Προσφέρουμε το φθηνότερο νερό που διατίθεται στην Ευρώπη, με εξαίρεση τη Βουλγαρία. Και δεν είναι μόνο φθηνό, είναι και από τα πλέον καλύτερα, ποιοτικά πόσιμα νερά, σύμφωνα με έγκυρες διεθνείς έρευνες. Βελτιώνουμε, όμως, συνεχώς την προσπάθειά μας και ήδη ολοκληρώνουμε ένα δυναμικό επενδυτικό πρόγραμμα που σε βάθος δεκαετίας προβλέπει έργα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Πολλά έργα έχουν ήδη δρομολογηθεί και περίπου τα μισά από αυτά, περίπου 500 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθούν την προσεχή πενταετία. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν την επέκταση των υπηρεσιών σε νέες περιοχές, όπως η Ανατολική Αττική, τον εκσυγχρονισμό υπαρχόντων δικτύων που πρέπει να ανανεωθούν, ώστε να μην έχουμε διαρροές, σπατάλη νερού και συχνές βλάβες, αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας. Τοποθετούμε «έξυπνα υδρόμετρα», δηλαδή «μετρητές νερού» που καταγράφουν με ακρίβεια την κατανάλωση και ταυτόχρονα διευκολύνουν τη συγκέντρωση των στοιχείων, αλλά και βελτιώνουν τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι καταναλωτές.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η ανάπτυξη δεν «διατάσσεται», δεν εμφανίζεται επειδή έλαβε εντολή, δεν προκύπτει από προθέσεις. Όλοι θέλουμε ανάπτυξη. Μία από τις προϋποθέσεις, όμως, για να πραγματοποιηθεί, είναι να αποφασίσουμε ότι η αξιοποίηση των πόρων που προέρχονται από τους καταναλωτές και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σε σημαντικά έργα μάς χρηματοδοτεί μέχρι και σε ποσοστό 90%, πρέπει να γίνει με τρόπο που θα αφήσει μια κληρονομιά για το μέλλον.

Γι’ αυτό ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα παντού. Προωθούμε την εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογικών λύσεων, ώστε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, να περιορίσουμε τις ποσότητες νερού που χάνονται, να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας ακόμα και στον τομέα που θεωρούμε βασικό για εμάς, την προστασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό θα είμαστε συνεπείς στο ραντεβού με την ανάπτυξη.

v