Δημόσιο και ιδιώτες μαζί για την επόμενη μέρα στο σύστημα υγείας

Συντεταγμένη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και συνέργειες για τους πολίτες, ζητά ο Τάκης Δουμάνογλου, Πρόεδρος και CEO της Euromedica, στην Ειδική Έκδοση Business Review του Euro2day.gr με τους New York Times. Η νέα πολύπλοκη πραγματικότητα.

Δημόσιο και ιδιώτες μαζί για την επόμενη μέρα στο σύστημα υγείας
  • του CEO της Euromedica κ. Τάκη Δουμάνογλου

 

Η εμπειρία της πανδημίας απέδειξε ότι το ΕΣΥ όχι μόνο δεν απειλείται από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά γίνεται πιο ευέλικτο, πιο ισχυρό, βελτιώνει και αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, τονίζει ο κ. Τάκης Δουμάνογλου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Euromedica. Στο πνεύμα αυτό, ο κ. Δουμάνογλου εκτιμά ότι η συντεταγμένη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και συνέργειες για τους πολίτες, ενώ πιστεύει ότι η νέα πολύπλοκη πραγματικότητα γεννά νέες ανάγκες για τις οποίες το σύστημα θα πρέπει να προετοιμαστεί από σήμερα.

 

H κρίση του κορωνοϊού δοκιμάζει τις αντοχές και τις ικανότητες του συστήματος υγείας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκόσμια. Το ελληνικό σύστημα κατάφερε μεν να ανταποκριθεί στην πρόκληση -και, θα λέγαμε, με αρκετά καλά αποτελέσματα σε σχέση με άλλες χώρες- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση δεν ανέδειξε και τις αδυναμίες του.

Αυτή η εν εξελίξει και πολύπλευρη κρίση μάς υποχρεώνει όλους να πάρουμε διδάγματα από την εμπειρία των τελευταίων δύο χρόνων, για να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό, ευέλικτο σύστημα υγείας, ικανό να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις ανάγκες της κάθε εποχής.

Το Δημόσιο κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να διπλασιάσει τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Άντλησε προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Στον χώρο μας αυτό μπορεί να έφερε ένα πρόβλημα -το οποίο αντιμετωπίζουμε δυναμικά- όμως η άμεση ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα στο κάλεσμα του Δημοσίου και το θετικό αποτέλεσμα της συνεργασίας, απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι ο ανταγωνιστής ή ο εχθρός, αλλά σύμμαχος και συνοδοιπόρος.

Η συμπόρευση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για τον κοινό στόχο έδειξε ότι αναβαθμίζει το συνολικό φάσμα των υπηρεσιών υγείας, εξασφαλίζοντας για τον πολίτη περισσότερες επιλογές.

Το ΕΣΥ δεν μπορεί να γίνεται ακορντεόν, δεν μπορεί να αυξομειώνεται κάθε φορά που παρουσιάζεται μια έκτακτη κατάσταση ή ανάλογα με την περίσταση. Μπορεί, όμως, μέσα από τη συνεργασία του με τον ιδιωτικό τομέα να εξασφαλίσει την κάλυψη των έκτακτων αναγκών, την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχει, διευρύνοντας ταυτόχρονα τις επιλογές για τον πολίτη.

Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να γίνει πάροχος υπηρεσιών για το Δημόσιο. Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ούτε για μια «τυφλή» συνεργασία, αλλά για μια συνεργασία με κανόνες και προδιαγραφές, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να επιλέγει και να αγοράζει υπηρεσίες με τις προδιαγραφές που θα θέτει το Δημόσιο. Μια συντεταγμένη σχέση, που θα μπορεί να λειτουργεί είτε με μακροχρόνιες συμφωνίες είτε a la carte, όποτε και εφόσον χρειάζεται.

Πρόκειται για σύμπραξη Δημοσίου - ιδιωτών σε νέα σύγχρονη βάση, με πολλαπλασιαστικά οφέλη και συνέργειες και για τις δύο πλευρές. Μια προηγμένη μορφή συνεργασίας για παροχή υπηρεσιών υγείας, στην οποία ο ΕΟΠΠΥ θα μπορεί να επιλέγει, είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα, σε προσυμφωνημένες τιμές και με ποιοτικές προδιαγραφές και κριτήρια, τις υπηρεσίες που θέλει να αγοράσει για να προσφέρει στους ασφαλισμένους του, δηλαδή σχεδόν σε όλους μας.

Στην κρίση του κορωνοϊού δουλέψαμε μαζί. Όταν το Δημόσιο μας κάλεσε, ο ιδιωτικός τομέας έσπευσε να διαθέσει το δυναμικό του. Εμείς στη Euromedica ανταποκριθήκαμε άμεσα διαθέτοντας τη Γενική Κλινική και τον Κυανού Σταυρό στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τη Ζωοδόχο Πηγή στην Κοζάνη για την φιλοξενία non-Covid ασθενών, αλλά και την Αρωγή (Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης) για τη φιλοξενία περιστατικών Covid. Η συνεργασία δεν εξαντλήθηκε στις κλίνες. Επιτράπηκε σε γιατρούς του ΕΣΥ να λειτουργήσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για μια εμπειρία που τελικώς μας έφερε όλους ένα βήμα μπροστά, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Απέδειξε επίσης ότι το ΕΣΥ δεν απειλείται από τον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα, γίνεται πιο ευέλικτο, πιο ισχυρό, βελτιώνει και αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Και αυτός, πιστεύω, είναι κοινός στόχος για την επόμενη ημέρα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.

Η κρίση του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει. Αλλά και η επόμενη ημέρα της πανδημίας είναι σίγουρο ότι φέρνει νέες προκλήσεις. Τo σύστημα υγείας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες χώρες του κόσμου, δέχθηκε πρωτοφανείς πιέσεις: νοσοκομεία που λειτούργησαν και λειτουργούν στα όρια των δυνατοτήτων τους, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα πρόθυρα της εξάντλησης για να εξυπηρετήσουν τις άμεσες ανάγκες νοσηλείας. Σε πιο μεσοπρόθεσμη βάση, η πανδημία αφήνει πίσω ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών με χρόνια Covid, ανθρώπους που θεραπεύτηκαν από τον ιό, αλλά έχουν σοβαρές ανάγκες αποκατάστασης, και πολλούς ασθενείς που υποφέρουν από άλλα νοσήματα. Η θεραπεία τους, όμως, έμεινε πίσω, είτε γιατί τα νοσοκομεία γέμισαν από τα Covid περιστατικά είτε γιατί οι ίδιοι προτίμησαν να αφήσουν για αργότερα τη νοσηλεία, όταν η κατάσταση θα ηρεμήσει.

Η νέα αυτή πραγματικότητα γεννά νέες ανάγκες για τις οποίες το σύστημα θα πρέπει από σήμερα να προετοιμαστεί. Σε ένα τόσο πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η μεγάλη πρόκληση είναι να προσδιορίσουμε το επίκεντρο, στο οποίο θα πρέπει να συγκλίνουν οι στρατηγικές που θα οδηγήσουν στον μετασχηματισμό του συστήματος υγείας. Και η συντεταγμένη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να δώσει λύση, ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σήμερα και του αύριο, με κανόνες και διαφάνεια.

v