Ψηφιακή απάντηση στην «αεικρίση»

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα και να οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Γράφει ο Μιχάλης Τσαμάζ.

Ψηφιακή απάντηση στην «αεικρίση»
  • του Μιχάλη Τσαμάζ*

Ρermacrisis. Αυτός είναι ο νεολογισμός της χρονιάς, σύμφωνα με το Λεξικό Collins, που ήρθε για να αποτυπώσει σε μία λέξη όλα αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Η «αεικρίση» είναι πολλές κρίσεις που εξελίσσονται ταυτόχρονα. Ενώ παλεύαμε με τα απόνερα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, ήρθε η πανδημία που άλλαξε ριζικά τη ζωή μας. Και ενώ οι συνέπειές της είναι ακόμη ορατές, ήρθαμε αντιμέτωποι με συνεχείς γεωπολιτικές αναταράξεις και με τις επιπτώσεις ενός πολέμου που επηρεάζουν το κόστος, ιδίως για την ενέργεια, και το εισόδημα των καταναλωτών. Είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το permacrisis, με το disruption, με τη συνεχή αλλαγή, και να βρούμε τα κατάλληλα όπλα για να θωρακιστούμε αλλά και να αναπτυχθούμε.

Για μένα, ισχυρότερο όπλο μας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Και είναι μονόδρομος για τη χώρα, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και την οικονομία μας.

Το κράτος και η δημόσια διοίκηση έχουν κάνει σημαντικά βήματα ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η καθημερινότητα έχει αλλάξει και η πρόοδος είναι εμφανής, ειδικά σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Όμως, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2021, είμαστε στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης ως προς τη χρήση υπηρεσιών Cloud και Artificial Intelligence.

Για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να γίνουν τρία πράγματα:

1. Κατ’ αρχάς, να αυξήσουμε τον διασκελισμό μας. Να επιταχυνθούν με κάθε τρόπο οι διαρθρωτικές αλλαγές ψηφιακού μετασχηματισμού που ήδη συμβαίνουν στη δημόσια διοίκηση αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και τα ανοικτά δεδομένα.

2. Να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις τις τεχνολογίες αιχμής. Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσα από το ηλεκτρονικό εμπόριο, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη μέσα από τα ψηφιακά κανάλια.

3. Να εξασφαλίσουμε Gigabit συνδεσιμότητα για όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει δίκτυα οπτικών ινών και 5G σε όλη την επικράτεια.

Ψηφιακή νομάς εν ώρα εργασίας. Η εικόνα προσεγγίζει το θέμα μάλλον ιδεαλιστικά, αλλά η πραγματικότητα είναι σαφής: ο ψηφιακός μετασχηματισμός αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας και, με βάση το τρίπτυχο «βιώσιμη επιχειρηματικότητα - τεχνολογία - κερδοφόρος ανάπτυξη», δείχνει τον δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στον Όμιλο ΟΤΕ στεκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν άλματα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, παρέχοντας εξειδικευμένες λύσεις ICT για κάθε ανάγκη. Παράλληλα, επενδύουμε εντατικά για να κάνουμε πράξη την Κοινωνία των Gigabit. Αναβαθμίζουμε τη χώρα, υλοποιώντας επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ έως το 2027, για να φτιάξουμε τις υποδομές των επόμενων δεκαετιών. Στόχος μας είναι να καλύψουμε περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας με οπτική ίνα, που αποφέρει ταχύτητες 1Gbps, δηλαδή έως και 5 φορές μεγαλύτερες από αυτές που διαθέτουμε σήμερα. Στην κινητή, συνεχίζουμε την ανάπτυξη του COSMOTE 5G, του μεγαλύτερου δικτύου 5G στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου η κάλυψη να φτάσει το 80% και στο τέλος του 2023, το 90%.

Η ψηφιακοποίηση, τα δίκτυα, το ICT έχουν το καθένα τεράστια σημασία. Όλα μαζί, όμως, υπηρετούν κάτι ακόμη μεγαλύτερο: τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Βιώσιμη ανάπτυξη είναι αυτή που καλύπτει τις σημερινές ανάγκες χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενιών να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες. Επενδύοντας στην τεχνολογία, βάζουμε γερά θεμέλια ώστε αυτό που φτιάχνουμε να κρατήσει και για τις επόμενες γενιές, διαμορφώνοντας ένα καλύτερο μέλλον.

Στον Όμιλο ΟΤΕ, οτιδήποτε κάνουμε ή σχεδιάζουμε να κάνουμε, το κοιτάμε μέσα από το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Από τις επενδύσεις στα δίκτυα και στις υπηρεσίες μας, μέχρι τα ICT έργα που υλοποιούμε, τους συνεργάτες που επιλέγουμε και την ανάπτυξη των ανθρώπων μας. Για εμάς, η βιώσιμη επιχειρηματικότητα, η τεχνολογία και η κερδοφόρος ανάπτυξη είναι έννοιες συμπληρωματικές και όχι αντικρουόμενες.

Έχουμε δεσμευθεί να βελτιώνουμε διαρκώς τις επιδόσεις μας σε θέματα Environmental, Social, corporate Governance (ESG), ενσωματώνοντάς τα στη στρατηγική και τη λειτουργία μας. Θέτουμε νέους στόχους που μας πάνε μπροστά ως εταιρεία και αυξάνουμε συνεχώς τη θετική μας επίδραση στο περιβάλλον και στην κοινωνία.

Το permacrisis -ή αεικρίση- ήρθε για να μείνει. Και οι κρίσεις φέρνουν προκλήσεις -οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές. Είναι χρέος όλων μας να θωρακίσουμε τις σημερινές και τις επόμενες γενιές, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας και βάζοντας τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο του τρόπου σκέψης και δράσης μας. Είναι ένα στοίχημα για όλους. Με πίστη, δέσμευση και συνεργασία, μπορούμε να το κερδίσουμε.

*Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ

v