Κρίσιμη η «μάχη» για τις ψηφιακές υποδομές

Το προσεχές διάστημα απαιτείται επιτάχυνση απ’ όλους τόσο στο ρυθμιστικό πλαίσιο όσο και στις επενδύσεις. Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος.

Κρίσιμη η «μάχη» για τις ψηφιακές υποδομές
  • Συνέντευξη του Π. Γεωργιόπουλου στη Μ. Μόσχου

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει βηματισμό που άλλες χώρες της Ευρώπης θα ζήλευαν, πιστεύει ο κ. Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Nova, αλλά παράλληλα επισημαίνει σημεία, τα οποία μπορεί να ανατρέψουν τον σχεδιασμό και το θετικό κλίμα. Ακόμα, αξιολογεί την επενδυτική έλευση μεγάλων πολυεθνικών, αποτιμά τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην αγορά και την κοινωνία, ενώ, τέλος, σκιαγραφεί τη στρατηγική της Nova για το επόμενο διάστημα.

Πώς αξιολογείτε την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, με βάση και το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»;

Η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πορεία, για να αναβαθμίσει τη θέση της στον ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη. Μια ματιά στο έργο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δείχνει την ψηφιακή μετάβαση με πρόσημο θετικό. Η σχέση των Ελλήνων πολιτών με το Δημόσιο έχει αλλάξει, εξασφαλίζοντας πολύτιμο χρόνο στην καθημερινότητά μας. Σε αυτό τον τομέα έχουμε ανοίξει βηματισμό που θα ζήλευαν άλλες χώρες της Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, αξιολογώντας τη συνδεσιμότητα του Δημοσίου, των επιχειρήσεων και των πολιτών, το πρόσημο είναι αρνητικό. Το έργο του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» παραπέμπει στην «προ gov.gr εποχή», με πολλές καθυστερήσεις, γεγονός που καθηλώνει τις υπηρεσίες του Δημοσίου στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Παρομοίως, για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, η διείσδυση της οπτικής ίνας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Η Πολιτεία, η ρυθμιστική αρχή (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων - ΕΕΤΤ) και οι πάροχοι πρέπει να βάλουμε τον πήχη ψηλά για να επιταχύνουμε ρυθμιστικό πλαίσιο και επενδύσεις το προσεχές διάστημα.

Ποιοι πιστεύετε ότι πρέπει να είναι «οι μεγάλοι στόχοι» σ’ αυτή την πορεία; Ποια έργα θεωρείτε κομβικά;

Θα πρέπει η χώρα να αλλάξει σελίδα στο θέμα των υποδομών. Το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» να ολοκληρωθεί εντός του 2023 και ο ρυθμός διείσδυσης της οπτικής ίνας να εκτοξευθεί. Είμαι αισιόδοξος με την επανεισαγωγή του Super Fast Broadband ότι το τελευταίο θα επιτευχθεί τουλάχιστον για το 2023. Από εκεί και πέρα, η ΕΕΤΤ και οι πάροχοι πρέπει να συνεργαστούν με σκοπό να επιταχυνθεί τόσο η ανάπτυξη οπτικών ινών προς το σπίτι (Fiber to the Home - FTTH) όσο και η μετάβαση προς αυτή από τις τεχνολογίες που βασίζονται στον χαλκό (ADSL και VDSL/Fiber-to-the-cabinet).

Τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα έχει προκαλέσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ψηφιακών κολοσσών. Ποιος εκτιμάτε ότι θα είναι ο αντίκτυπος τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία; Ποιες ευκαιρίες και δυνατότητες προκύπτουν;

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν εκτοξευθεί, γεγονός που υποδεικνύει ότι η πολιτική σταθερότητα, το φιλικότερο κλίμα για τις επιχειρήσεις και η ολοένα αναβαθμιζόμενη γεωπολιτική μας θέση έχουν βάλει τη χώρα μας στη σφαίρα επιλογών των πολυεθνικών εταιρειών.

Όμως, είναι σημαντικό να αξιολογούμε την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, η οποία μετρά τη συνολική αξία που δημιουργείται για τη χώρα από τις επενδύσεις αυτές. Η Ελλάδα οφείλει να απωλέσει το μεταπρατικό μοντέλο που έχει επικρατήσει τα τελευταία 40-50 χρόνια σε όλες τις εκφάνσεις του βίου, από τη μεταποίηση μέχρι τον πολιτισμό, και να παράγει μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αξίας. Συνοψίζοντας, ενώ τα νέα είναι ιδιαίτερα καλά και πρέπει να επικροτούμε την προσπάθεια που τελείται, θα πρέπει να ζητήσουμε το πώς θα παράγεται περισσότερη πρωτογενής αξία στη χώρα μας.

«Η ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες είναι μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή από την αντίστοιχη προσφορά. Όσο οι εφαρμογές γίνονται πιο απλές και προσιτές, η διείσδυσή τους θα είναι ταχύτερη», επισημαίνει ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Nova.

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η «ψηφιακή κουλτούρα» στον ιδιωτικό τομέα; Οι εταιρείες κάνουν ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή;

Ιδιώτες και επιχειρήσεις είναι έτοιμοι για κάθε ψηφιακή καινοτομία. Υιοθετούν πολύ γρήγορα νέες εφαρμογές και νέους τρόπους εργασίας. Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το σύνολο της κοινωνίας έδειξε προσαρμοστικότητα πέραν του προσδοκώμενου. Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Η ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες είναι μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή από την αντίστοιχη προσφορά. Όσο οι εφαρμογές γίνονται πιο απλές και προσιτές, η διείσδυσή τους θα είναι ταχύτερη. Πάλι, όμως, εδώ πρέπει να επισημάνουμε το έλλειμμα στις υποδομές, το οποίο εμποδίζει την ψηφιοποίηση της χώρας μας. Δυστυχώς, προσέλκυση ψηφιακών νομάδων ή εργασία από το σπίτι με τεχνολογία χαλκού (ADSL και VDSL/Fiber-to-the-cabinet) δεν γίνεται.

Στο περιβάλλον αυτό, πώς διαμορφώνεται η στρατηγική της Nova; Με ποιους τρόπους συμβάλλει στην ψηφιακή μετάβαση;

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργεί υποδομές εθνικής σημασίας, μέσω της ανάπτυξης ιδιόκτητου δικτύου FTTH. Με συνολικές επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2027, συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά δημιουργεί και θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους της οικονομίας.

Επιπλέον, μέσω της θυγατρικής της Nova, Hellenic Open Fiber, θα συνεχίσει να αντλεί πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. H Hellenic Open Fiber -η μοναδική εταιρεία στη χώρα που έχει ως αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών- ήταν η πρώτη εταιρεία που άντλησε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στον τομέα των ψηφιακών επενδύσεων. Η κατασκευή υπερσύγχρονων υποδομών δικτύου οπτικών ινών 10 Gigabit έχει ήδη ξεκινήσει και σταδιακά θα γίνει διαθέσιμο σε περισσότερους από 4,5 εκατ. ιδιώτες και επιχειρήσεις στο 70% των περιφερειών της Ελλάδας.


v