Πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας

Οι επενδύσεις στη φαρμακοβιομηχανία σήμερα εξασφαλίζουν ένα αύριο απαλλαγμένο από τις συστημικές παθογένειες που ανέδειξε η πανδημία. Γράφει ο Δημήτρης Δέμος.

Πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας
  • του Δημήτρη Δέμου*

Ο κλάδος του φαρμάκου αναπτύσσεται και εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ιδίως τα τελευταία χρόνια, λόγω των σημαντικών ανακαλύψεων που κυριολεκτικά αλλάζουν την ταυτότητα και την παραγωγή φαρμάκων.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι σύγχρονες φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μία διττή πρόκληση. Από τη μία πλευρά, οφείλουν να ενισχύουν την παραγωγική δυναμικότητα στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιό τους, για να μπορούν να ανταποκρίνονται με συνέπεια και αξιοπιστία στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση φαρμάκων. Παράλληλα, όμως, υπάρχει η ανάγκη για επενδύσεις σε νέους δρόμους και καινοτομία, που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και την ισχυρή παρουσία τους στο μέλλον.

Επενδύσεις που εστιάζουν στην Έρευνα και Ανάπτυξη (RnD), αλλά και σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία, που αλλάζει ήδη τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη θεραπευτική διαδικασία. Για να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς, είναι απαραίτητη τόσο η δημιουργία υποδομών με τεχνολογίες αιχμής όσο και η προσέλκυση εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.

Κυρίως, όμως, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός με γνώμονα την καινοτομία και το RnD προϋποθέτει στρατηγική δέσμευση και συνέπεια από την ίδια την εταιρεία, καθώς η έρευνα είναι μακρά διαδικασία, με μακροχρόνια απόδοση. Δεν είναι τυχαίο ότι διεθνώς οι εταιρείες που σήμερα αναπτύσσονται στην κατεύθυνση αυτή έχουν θέσει τις βάσεις εδώ και δεκαετίες.

Στην DEMO λάβαμε τη στρατηγική απόφαση να επενδύσουμε στην έρευνα την εποχή της οικονομικής κρίσης. Έτσι, σήμερα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε άλματα μπροστά, με ακόμα περισσότερα προϊόντα σε παραγωγή, αλλά και με την τεχνογνωσία για να διευρύνουμε την ερευνητική μας δραστηριότητα και να μπούμε σε καινοτόμες δραστηριότητες, όπως η ανάπτυξη και παραγωγή βιοομοειδών φαρμάκων.

Οι επενδύσεις μας, όμως, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: γίνονται με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες και κρατούν την ισορροπία ανάμεσα στην καινοτομία και την επάρκεια. Κι αυτό είναι το στοίχημα όχι μόνο για εμάς, αλλά για τον κλάδο συνολικά. Γιατί είναι χρέος της φαρμακοβιομηχανίας να επενδύει στην εφαρμοσμένη καινοτομία και να εγγυάται παράλληλα την επάρκεια.

Ερευνητικό εργαστήριο σε ώρα δράσης. Η πανδημία αποκάλυψε σημαντικές ελλείψεις στην υγεία και στο φάρμακο, γιατί η παγκοσμιοποιημένη παραγωγή κατανέμεται ανισοβαρώς σε διάφορες χώρες. Για τον λόγο αυτό, οι επενδύσεις που εστιάζουν στην Έρευνα και Ανάπτυξη (RnD) είναι μονόδρομος και για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Η πανδημία μάς έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη για την εξασφάλιση αυτής της ισορροπίας στον φαρμακευτικό κλάδο. Η καινοτομία έφερε τα εμβόλια και τις θεραπείες, όμως η σταθερότητα και η αξιοπιστία της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στήριξαν τα εθνικά συστήματα υγείας και τα νοσοκομεία με φάρμακα ζωτικής σημασίας για τις ΜΕΘ και τη νοσηλεία των ασθενών. Παρ’ όλ’ αυτά, υπήρξαν σημαντικές ελλείψεις καθώς η παγκοσμιοποιημένη παραγωγή, που ισχύει μέχρι και σήμερα, έχει στηριχτεί ανισοβαρώς στις αγορές της Ασίας, με αποτέλεσμα οι τοπικές φαρμακοβιομηχανίες να μην μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν.

Σήμερα, στην DEMO επενδύουμε ακριβώς για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα διασφαλίζουν ευημερία και ποιότητα ζωής για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ακόμα και εν όψει μελλοντικών κρίσεων. Το εξαετές επενδυτικό πλάνο μας ξεπερνά τα 356 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις αλλά και υποδομές έρευνας και ανάπτυξης πρώτων υλών, τελικών φαρμάκων και βιοτεχνολογικών προϊόντων για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Με αυτό τον τρόπο δεν αναπτύσσουμε μόνο την επιχειρηματική μας δραστηριότητα, αλλά επί της ουσίας εδραιώνουμε μια νέα εποχή για τον ελληνικό κλάδο φαρμάκου, με δραστηριότητες που μέχρι τώρα υπήρχαν αποκλειστικά στο εξωτερικό. Συγχρόνως, όμως, επενδύουμε στην ανάπτυξη της παραγωγικής μας δραστηριότητας, με παραγωγικές μονάδες που θα μπορούν να καλύψουν το 20% των αναγκών της Ευρώπης.

Σε μια εποχή που η Ελλάδα διαμορφώνει μια νέα, σύγχρονη ταυτότητα και διεκδικεί μια ισχυρή θέση στο διεθνές σκηνικό, με τις επενδύσεις μας θέλουμε να είμαστε μια δύναμη προόδου σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, αναπτύσσουμε εφαρμοσμένη καινοτομία που απαντά στις ανάγκες και εστιάζουμε στην παραγωγική επάρκεια που εξασφαλίζει προσιτή υγεία πρώτης γραμμής για όλους. Στην εποχή των διαδοχικών κρίσεων, που τείνουν να γίνουν η καθημερινότητά μας, θέλουμε να είμαστε ένας πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας για το σήμερα και το αύριο.

*Ο κ. Δημήτρης Δέμος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO Α.Ε., Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)



v